Výpověd

• (neregistrovaný)

15. 11. 2008 16:05

´Potřebovala bych poradit-od 29.10. jsem v pracovní neschopnosti.Pracuji tak zvaný krátký dlouhý týden 13ti hodinové směny.Jelikož jsem prodělala samovolný potrat,ale znovu plánuji těhotenství,nechci se však do práce již vrátit z důvodu už zdravotního.Bohužel jsem však zaměstnaná pouze 10měsíců,takže mi na pracovním úřadě nebude schválena žádná podpora v nezaměstnanosti.Co mám dělat,když mi za nějaký čas gynekoložka neschopnost ukončí?Má ke mně zaměstnavatel nějaké povinnosti?Nechci zůstat úplně bez finančních prostředků.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 11. 2008 16:18

J (neregistrovaný)

Re: výpověd
      Zaměstnavatel k vám žádné povinnosti nemá.Mohla by jste ho jedině požádat o přidělení jiné práce, na což on ale není povinen reagovat.Třeba ani jinou práci nemá.I kdyby -což je nepravděpodobné, lékařka nedoporučila vykonávat ze zdravotních důvodů vaši práci, nezbude vám nic jiného, než ve svém vlastním zájmu změnit zaměstnavatele a najít si práci, která by vyhovovala vašemu zdravotnímu stavu.

• 15. 11. 2008 18:02

Jana (neregistrovaný)

to asi budete muset požádat lékařku,aby vám napsala dobrozdání a zaměstnavatel s vámi rozvázal pracovní poměr ze zdravotních důvodů.Pak tedy musíte hledat někde,kde byste moc nepracovala a chodila do práce co nejmíň,nebo byste se mohla vdát za nějakého boháče,protože nikde nemáte napsáno bohužel,že otěhotníte za měsíc a být na nemocenské.
      Ptejte se,jestli má k vám nějaké povinnosti budoucí otec vašeho dítěte.

• 15. 11. 2008 19:03

Renata (neregistrovaný)

Já bych doporučovala změnit plány, nikoliv plánovat těhotenství, ale i nadále pracovat. Nejen, že byste neměla nárok na podporu v nezaměstnanosti, ale v případě těhotenství ani na nemocenskou a pak ani na mateřskou (rodičovský příspěvek od narození dítěte). Udivuje mne, že v dnešní době máte tu odvahu plánovat těhotenství, když ani nevíte, z čeho budete žít. Naplánujte si těhotenství za pár let, určitě pak budete víc v pohodě.

• 16. 11. 2008 17:42

Jana Kuchařová (neregistrovaný)

Vaše odpověd´mě velice zarazila.Znáte snad mě osobně či snad mého zaměstnavatele,že se mě pokoušíte odsuzovat?
      Přivedu na pravou míru,že fyzické práce se ani zdaleka nebojím a ani nevyhýbám.Jen jsem se dostala do situace,kdy jsem si nevěděla rady a jsem stále celkem ve špatném psychickém stavu po prodělaných zdravotních potížích.
      A ptát se,zda ke mě můj přítel,otec nastávajícího dítětě,má povinnosti,se opravdu nemusím.Vše je v naprostém pořádku a bude z této stránky o nás dobře postaráno.Takže o to se opravdu starat nemusíte.

• 16. 11. 2008 18:33

zz (neregistrovaný)

Tak proč jste se ptala jestli má k vám povinnost zaměstnavatel a že nechcete zůstat bez fin. prostředků, když vás otec dítěte zabezpečí?

• 16. 11. 2008 18:41

Jana Kuchařová (neregistrovaný)

Jsem bohužel neznalá zákonů a povinností v zaměstnání,tak jsem hledala nějakou pomoc.

• 16. 11. 2008 22:44

Jiřka (neregistrovaný)

Když napíšete, že nechcete zůstat úplně bez finančních prostředků, tak z toho opravdu může vzniknout dojem, že zůstanete úplně bez peněz a nebudete mít z čeho žít, když zůstanete doma a nebudete pracovat v zaměstnání a ani nebudete už neschopná. Vy jste zkrátka jen potřebovala zjistit, zda můžete něco žádat po zaměstnavateli. Pokud Vám lékařka ukončí pracovní neschopnost, tak nezbývá než chodit do práce nebo se dohodnout na ukončení nebo dát včas výpověď, pokud tam chodit nechcete. Kdyby Vám podnikový lékař dal posudek, že tu sjednanou práci vykonávat nesmíte, jinak že by bylo vážně poškozeno Vaše zdraví, tak Vás zaměstnavatel musí přeřadit na práci jinou vhodnou, pokud ji má. Pokud by ji neměl, tak by Vám mohl dát výpověď on, ale bez odstupného. Váš zdravotní stav zná lékař, pokud Vás uschopní, znamená to, že pracovat můžete, ale pokud Vám ta směnová práce nevyhovuje, najděte si nějakou vhodnější, nezůstávejte doma (i ÚP by Vás honil po zaměstnavatelích, pokud byste se zaevidovala jako uchazeč). Neměla byste žádnou nemocenskou (předpokládám, že když otěhotníte, nechá Vás doktor na nemocenské kvůli rizikovému těhotenství) a ani žádnou mateřskou. Měla byste nárok jen na rodičovský příspěvek od narození dítěte.

• 17. 11. 2008 12:21

J.K. (neregistrovaný)

Děkuji za odpověd´a vysvětlení všeho.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).