Nemovitost v SJM do OM - odpočet DPH

• (neregistrovaný)

17. 11. 2008 7:56

Dobrý den, jsem FO plátce DPH. Pořizujeme nemovitost (byt), kterou budu využívat pouze jako kancelář. Nicméně z důvodu financování a jiných okolností ji pořizujeme do SJM a financovaná bude přes stavební spoření. Tj. daňový doklad bude vystaven na mě a na manžela (samozřejmě bez jakýchkoliv údajů o IČ a DIČ). Vložení do obchodního majetku a odpisy jsou mi jasné, ale existuje nějaký způsob, jak si z tohoto nákupu uplatnit DPH? Případně, co budu muset doložit FÚ?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 11. 2008 11:43

LeaX (neregistrovaný)

Re: Nemovitost v SJM do OM - odpočet DPH
      Možnost tu samozřejmě je, a to vyžádat si daňový doklad. Nejdříve bych si však zjistila, zda cena byt oprávněně zahrnuje DPH (často jde o tzv. osvobozené plnění). Jde o byt, který je pořizován do 3 let od kolaudace nebo od nabytí prodávajícím (dá se zjistit z KN)?

• 18. 11. 2008 9:09

Šárka (neregistrovaný)

Byt je novostavba a fakturu mít budeme, ale znít bude na mě a na manžela nikoliv na mě jako podnikatele a nebudou tam ani žádné identifikační údaje (IČ a DIČ).

• 18. 11. 2008 20:44

LeaX (neregistrovaný)

A brání něco vyžádání si DD s kompletními údaji. Pokud jde o nabytí majetku do SJM, nabyvateli jsou oba manželé. Doklad může být vystaven na kteréhokoliv z nich. Skutečnost, zda bude, či nebude zahrnuto do OM, na podmínkách prodeje snad nic nemění.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).