Re: Nemovitost v SJM do OM - odpočet DPH
Možnost tu samozřejmě je, a to vyžádat si daňový doklad. Nejdříve bych si však zjistila, zda cena byt oprávněně zahrnuje DPH (často jde o tzv. osvobozené plnění). Jde o byt, který je pořizován do 3 let od kolaudace nebo od nabytí prodávajícím (dá se zjistit z KN)?
Re: Nemovitost v SJM do OM - odpočet DPH
A brání něco vyžádání si DD s kompletními údaji. Pokud jde o nabytí majetku do SJM, nabyvateli jsou oba manželé. Doklad může být vystaven na kteréhokoliv z nich. Skutečnost, zda bude, či nebude zahrnuto do OM, na podmínkách prodeje snad nic nemění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
17. 11. 2008 7:56
Dobrý den, jsem FO plátce DPH. Pořizujeme nemovitost (byt), kterou budu využívat pouze jako kancelář. Nicméně z důvodu financování a jiných okolností ji pořizujeme do SJM a financovaná bude přes stavební spoření. Tj. daňový doklad bude vystaven na mě a na manžela (samozřejmě bez jakýchkoliv údajů o IČ a DIČ). Vložení do obchodního majetku a odpisy jsou mi jasné, ale existuje nějaký způsob, jak si z tohoto nákupu uplatnit DPH? Případně, co budu muset doložit FÚ?