Re: Předložení oprávnění
Na ten rejstřík jsem se kouknul. Tam to ta osoba má zapsané, ale je tam poznámka hned v úvodu:
"Tento výpis má pouze informativní charakter. Data pro jeho vytvoření byla získána z počítačové sítě INTERNET. Pokud se domníváte, že obsahuje chyby, obraťte se, prosím, na kterýkoli živnostenský úřad".
Takže toto můžu brát asi jen jako informativní ale na základě této informace nemůžu zadát vysoce specializovanou činnost jakoby do kooperace, rád bych viděl třeba ověřenou kopii koncese a není mi jasné proč se brání jejímu předložení.
Já když se hlásím do výběrových řízení nebo jen ke spolupráci automaticky předkládám ověřenou kopii koncese.
A to by mě právě zajímalo kda mám právní nárok (nejenom já ale kdokoli) toto vyžadovat.
Re: Předložení oprávnění
Doporučuji- ověřit nejprve v ARES, da má příslušné živ.oprávnění, tam je to přesnější než v rzp
- nepotřebujete žádnou právní oporu k požasdování živ.oprávnění, v obchodním styku je při uzavírání smluv naprosto běžné, že se píše do smlouvy- XY je oprávněn k podnikání v oboru... na základě koncesní listiny čj. ze dne, č. živ. rejstříku-/nebo po novele) dle výpisu ze ŽR ŽÚ v .... a kopie je nedílnou součástí této smlouvy.
Pokud Vám nechce doklad předložit, nechoďte do toho, je to dost podezřelé, obzvlášť, když jak píšete jde o nebezpečnoou oblast podnikání. Pokud jde např. o obchod s vojenským materiálem nebo něco podobného, říkáte si pak o problém.Navíc zkoumejte, zda v této oblasti, kterou chcete provozovat, není nutno mít další loprávnění k činnosti od jiných institucí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
17. 11. 2008 11:27
Prosím znalé o radu. Chci požádat jeden subjekt (FO podnikatel) o spolupráci na jedném projektu a požádal jsem ho o předložení příslušného oprávnění - koncese - k ověření zda má na tu kterou velice speciélní koncesovanou živnost příslušné oprávnění. Odmítl ji předložit s poukazem že to již dávno dělá a "všichni to vědí" a že toto je jen buzerace.
Ano, vím že tu činnost dělá a taky vím že hodně lidí z jeho okolí to tak bere ale chci mít jistotu a chci být před zákonem jak se říká čistý.
Poraďte prosím, má můj požadavek na předložení oprávnění k podnikání v dané (musím říci velice specifické a dosti nebezpečné) oblasti nějakou právní oporu? Když mi toto oprávnění nepředloží může být toto důvodem k odmítnutí spolupráce s touto osobou? Jaké ustanovení jakého zákona toto řeší. Prosím o odkaz a předem všem děkuji.