Re: Rezerva na opravy hmotného majetku.
Ne, obecně platí, že čerpat rezervu již v roce, kdy má být tvorba rezervy teprve dokončena, nelze. Pro váš konkrétní případ lze ostatně nepřípustnost čerpání již v roce 2008 dovodit i z § 7 odst. 4 zákona o rezervách, který říká, že do počtu zdaňovacích období rozhodných pro účely výpočtu rezervy se nezapočítává zdaňovací období, ve kterém se předpokládá zahájení opravy. Takže byste započítal jen rok 2007 a ne už rok 2008, čili byste celou rezervu vytvořil v roce 2007 a tím byste porušil právě § 7 odst. 7 zákona o rezervách.
>Dobrý den,
>nerozumím dobře znění zákona o rezervách č. 593/1992
>Sb. par. 7, a sice:
>
>pochopil jsem, že rezerva (odst.7) nesmí být tvořena
>pouze na 1 zdaňovací období, tj. musí být tvořena
>minimálně na 2 zdaňovací období.
>Ale není mi jasné to čerpání. Když musím tvořit
>minimálně 2 období, mohu už ve druhém období začít tuto
>rezervu čerpat? Nebo čerpat lze až v období, kdy už
>netvořím rezervu?
>Rezervu na opravu výrobní haly jsme začali tvořit v
>roce 2007 a dále tvoříme v roce 2008. Do plánu rezervy
>jsme zadali rozpouštění až v roce 2009. Ale mě zajímá,
>zda by tam v té kartě (čistě teoreticky) mohlo být
>čerpání jak v roce 2008, tak i v roce 2009 ??
>
>Díky a zdraví Tom
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Systém hlášení úspěšně pokračuje, tvrdí stát. Zaměstnavatelé se mezitím „hroutí“
Dobírka jako smažák české e-commerce. Bude mít fanoušky, ale hospodu vám nezachrání
Navazující zaměstnání pro účely JMHZ
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
18. 11. 2008 8:20
Dobrý den,
nerozumím dobře znění zákona o rezervách č. 593/1992 Sb. par. 7, a sice:
pochopil jsem, že rezerva (odst.7) nesmí být tvořena pouze na 1 zdaňovací období, tj. musí být tvořena minimálně na 2 zdaňovací období.
Ale není mi jasné to čerpání. Když musím tvořit minimálně 2 období, mohu už ve druhém období začít tuto rezervu čerpat? Nebo čerpat lze až v období, kdy už netvořím rezervu?
Rezervu na opravu výrobní haly jsme začali tvořit v roce 2007 a dále tvoříme v roce 2008. Do plánu rezervy jsme zadali rozpouštění až v roce 2009. Ale mě zajímá, zda by tam v té kartě (čistě teoreticky) mohlo být čerpání jak v roce 2008, tak i v roce 2009 ??
Díky a zdraví Tom