Re: Daň ze mzdy
Závislá činnost jsou i ty dohody :-)
Je to trochu jinak. Zaměstnanec, který nastoupí v průběhu měsíce a nemá zároveň prohlášení podepsané jinde (např. do 20.10. dělal jinde a měl tam podepsané a od 21.10. je u Vás), může podepsat do 30ti dnů od nástupu. Pokud podepíše, vypočítáte mu zálohovou daň, ale neuplatníte slevu (protože byla jistě uplatněna u toho předešlého zaměstnavatele). Pokud nepodepíše, vypočítáte mu buď srážkovou nebo zálohovou (podle výše hrubé mzdy). Blbé je právě to, že může podepsat do 30ti dnů, takže já bych ho raději zkontaktovala, zda podepíše či ne.
Re: Daň ze mzdy
U statutárů je to něco jiného, když se nejedná o pracovní poměr nebo dohodu. I když nemá podepsané prohlášení, vždy se daní zálohovou daní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 11. 2008 16:19
Dobrý den, teď jsem se do toho zamotala a potřebuji poradit.
Zaměstnanec nastoupil ke konci měsíce na HPP, vydělal si cca 2.000,- hrubého - prohlášení nepodepsal. Jde mi o to, budu to danit zálohovou daní, vzhledem k tomu, že je to závislá činnost?
A u dohod mimo pracovní poměr bych to danila srážkovou daní?
Chápu to správně? Děkuji.