Daň ze mzdy

• (neregistrovaný)

18. 11. 2008 16:19

Dobrý den, teď jsem se do toho zamotala a potřebuji poradit.
    Zaměstnanec nastoupil ke konci měsíce na HPP, vydělal si cca 2.000,- hrubého - prohlášení nepodepsal. Jde mi o to, budu to danit zálohovou daní, vzhledem k tomu, že je to závislá činnost?
    A u dohod mimo pracovní poměr bych to danila srážkovou daní?
    Chápu to správně? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 11. 2008 16:25

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Daň ze mzdy
      Závislá činnost jsou i ty dohody :-)
      Je to trochu jinak. Zaměstnanec, který nastoupí v průběhu měsíce a nemá zároveň prohlášení podepsané jinde (např. do 20.10. dělal jinde a měl tam podepsané a od 21.10. je u Vás), může podepsat do 30ti dnů od nástupu. Pokud podepíše, vypočítáte mu zálohovou daň, ale neuplatníte slevu (protože byla jistě uplatněna u toho předešlého zaměstnavatele). Pokud nepodepíše, vypočítáte mu buď srážkovou nebo zálohovou (podle výše hrubé mzdy). Blbé je právě to, že může podepsat do 30ti dnů, takže já bych ho raději zkontaktovala, zda podepíše či ne.

• 18. 11. 2008 16:41

Iva (neregistrovaný)

Aha, takže rozhodující je pouze jestli podepsal prohlášení a výše hrubé mzdy. Děkuji. Mě trošku zmátlo to, že když mám statutárního zástupce s odměnou 2.000,-, tak ho daním zálohovou daní. Díky

• 18. 11. 2008 17:08

Jiřka (neregistrovaný)

U statutárů je to něco jiného, když se nejedná o pracovní poměr nebo dohodu. I když nemá podepsané prohlášení, vždy se daní zálohovou daní.

• 18. 11. 2008 21:49

Iva (neregistrovaný)

Díky moc. Už mám jasno.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).