Re: Přerušení ŽL - VZP se zbláznila
Pokud přerušíte podnikání, a nechcete se hlásit na pracáku,budete se muset přehlásit na VZP jako samoplátce, tak proto to všechno, na Žú začnete a máte to, pokud se přihlásíte na pracáku s tím, že podnikání nevynáší, vyběháte si to, získáte i podporu za tu dobu, co nebudete mít příjmy a VZP nebudete muset platit.
>>Potřebuji asi na 5 měsíců přerušit živnost (jedu pryč
>>a nechci zbytečně platit zálohy, vystavovat faktury v
>>té době nebudu).
>>
>>Dle mého názoru stačí pouze oznámit VZP a OSSZ
>>přerušení s tím, že od nich nepotřebuji čekat na
>>"povolení
>>přerušení".
>>
>>Byl jsem na VZP, tam ale oznámení odmítají
>>akceptovat,
>>chtějí po mně "originální potvrzení" od ŽÚ nebo OSSZ,
>>že jsem živnost přerušil.
>>
>>Dle mého názoru nejsem povinen přerušení do 6 měsíců
>>oznamovat na ŽÚ, takže v úvahu přichází jen potvrzení
>>od OSSZ - tam půjdu zítra.
>>
>>Nějaké potvrzení mi snad OSSZ dá, tak ho na VZP
>>donesu, ale nechci si to nechat líbit a chci podat na
>>VZP
>>oficiální stížnost, ale nevím, o jaké zákony se
>>opřít,
>>poradíte?
>>
>>Úplně ze všeho nejvíc k vzteku je to běhání po X
>>úřadech, pak trčíte hodinu ve frontě, aby vám řekli,
>>že ten
>>formulář máte špatně, myslel jsem, že už by to mohlo
>>skončit!
>
>Pokud přerušíte podnikání, a nechcete se hlásit na
>pracáku,budete se muset přehlásit na VZP jako samoplátce,
>tak proto to všechno, na Žú začnete a máte to, pokud
>se přihlásíte na pracáku s tím, že podnikání nevynáší,
>vyběháte si to, získáte i podporu za tu dobu, co
>nebudete mít příjmy a VZP nebudete muset platit.
to s vámi nesouhlasím,protože se musíte na ÚP hlásit a hledat zaměstnání a těžko můžete odjet na 6měsíců do zahraničí.
>
>
>
Možná,že by stačilo,abyste se na VZP nechal pojistit z běžného pojištění na pojištění do zahraničí,nevím,ale i tam pojištění potřebujete
myslím, že se dostáváme jinam, než tazatel chtěl. pokud jede do zahraničí jen na 5 měsíců, nemůže se z pojištění odhlásit, záleží co tam bude dělat (pak bude běhat po příjezdu s formuláři po VZP pokud tam bude pracovat) pojištění v zahraničí si musí vyřešit sám - buď cestovním pojištěním, případně z platební karty nebo tam bude pracovat ofic. - to nevíme.
chtěla jsem uvést, že jsem pro svého klienta měla stejný problém s jinou ZP - je to jenom o lidech - taky trvala na dokladu z živnostenského úradu, tak jsem jí musela velmi podrobně vysvětlit, jaké povinnosti má klient vůči ŽÚ a jaké jiné vůči SP a FÚ a že se taky vůbec nemusí datumově shodovat s tím co ona chce. Je fakt že jsem byla nakonec ráda, že přijala doklad ze OSSZ, protože doklad z ŽÚ by nesouhlasil s tím, co bylo nahlášeno na SP a FÚ. Ale nebylo snadné jí to vysvětlit - to že OSVČ může mít vystavený ŽL a nepodnikat....někdy slepě trvají na nesmyslnostech...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 11. 2008 18:24
Potřebuji asi na 5 měsíců přerušit živnost (jedu pryč a nechci zbytečně platit zálohy, vystavovat faktury v té době nebudu).
Dle mého názoru stačí pouze oznámit VZP a OSSZ přerušení s tím, že od nich nepotřebuji čekat na "povolení přerušení".
Byl jsem na VZP, tam ale oznámení odmítají akceptovat, chtějí po mně "originální potvrzení" od ŽÚ nebo OSSZ, že jsem živnost přerušil.
Dle mého názoru nejsem povinen přerušení do 6 měsíců oznamovat na ŽÚ, takže v úvahu přichází jen potvrzení od OSSZ - tam půjdu zítra.
Nějaké potvrzení mi snad OSSZ dá, tak ho na VZP donesu, ale nechci si to nechat líbit a chci podat na VZP oficiální stížnost, ale nevím, o jaké zákony se opřít, poradíte?
Úplně ze všeho nejvíc k vzteku je to běhání po X úřadech, pak trčíte hodinu ve frontě, aby vám řekli, že ten formulář máte špatně, myslel jsem, že už by to mohlo skončit!