Re: Kniha jízd - výpočet paušálem
Dobrý den,
náhrady, které jsou daňově uznatelnou položkou jsou tvořeny součtem dvou částek. Jedna odráží cenu spotřebovaného benzínu, druhá pak opotřebení vozu na 1 km (každý rok vyhlašuje vláda novou částku odpovídající zákonem dané náhradě za opotřebení vozu na 1 km, stejně tak průměrnou cenu pohon.hmot. Pro rok 2008 byla amortizace na 1 km ze zákona rovna 4,10 Kč, cena pohon.hmot je vyhlašována zpětně, proto její výši pro r.2008 budete schopen ověřit až začátkem r.2009). Každá z těchto položek kalkuluje s počtem služebně ujetých km.
př. při najetí 2200 km v r.2008:
nákladová položka 1. (amortizace):
2200 km x 4,1 Kč = 9.020,-- Kč
nákladová položka 2. (cena spotř.nafty):
2200 km x průměrná spotřeba na 1 km x cena 1 l nafty dle vyhlášky
průměrná spotřeba n a1 km se bere z technického průkazu (střed), tj.ani město, ani mimo město. Použití sazby "město" byste mohl použít jedině tehdy, pokud byste byl schopen knihou jízd prokázat, že takřka všechny služební jízdy jsou ve městě v dopravní špičce. Já doporučiji cestu opatrnou, a to spotřebu z TP středovou.
!!! pozor, v tech.průkaze je spotřeba uváděna v litrech na 100 km. Pro tento vzorec je tedy třeba nejdříve vydělit průměrnou spotřebu z Tech.průkazu stem, tj. ubrat 2 desetinná místa.
Cena pohonných hmot je vyhlašována pro každý rok zvlášť zpětně. Ideální je si vzít odhad a na začátku roku 2009 si ověřit nově vyhlášenou cenu (bývá i na vývěskách na FU) a tu použít. Ověřit si ji můžete i po telefonu s Vaší správkyní daně.
Nákladovou položku 1. i 2. si pak můžete dát do nákladů. Knihu jízd si řádně veďte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 11. 2008 22:27
Prosím o radu - jsem OSVČ - používám osobní soukr.auto nezahrnuté do majetku - píši si knihu jízd. Jak vypočítám spotřebu pro rok 2008?
např. za leden jsem ujel 2200km - pro tento rok jsem našel nafta - 28,76Kč. Jak správně vypočítat? Jsem začátečník - předem moc děkuji za každou radu.