Re: Odstupné a nový nástup
Neunáhlujte se, on se zítra třeba ozve někdo, kdo tomu rozumí.
Zajímavé, že se mrknutím do zákoníku práce nezdržovala paní, která to má v popisu práce. Já myslela, že se tady radí ohledně různých špeků nebo různých výkladů, ale vy p. Líbo chcete vzdělávat lidi kteří minimálně základní věci mají znát protože jsou za to placeni ?
To já dnes zažila jiný šok - v Abecedě mzdové účetní je ohledně zkušební doby uvedeno, že se postupuje podle občanského zákoníku , včetně příkladu, že když zaměstnanec nastoupí 1.3. tak 3 měs. zkušební doba končí nekončí 1.5.(podle obč.zák. datum shodné) ale 2.5, protože je to svátek.. Tak jsme také doposud postupovali. Ale dnes jsem obdržela knihu (přesně to teď nenapíšu, nemám ji u sebe) Zákoník práce v návaznosti na ustanovení občanského zákoníku, kde je výslovně uvedeno, že pro zkušební dobu NELZE použít ustanovení obč. zákoníku a že při nástupu 1.5. zk.doba končí 31.8. bez ohledu na to, zda je to sobota, neděle, pátek, svátek.
A teď mi řekněte, co teda vlastně platí - obě knihy nejsou zrovna levné a jsou od remomovaných autorů. Díky za názory.
>>>>>>>Zaměstnanec ukončil PP 18.1. s tříměsíčním odstupným
>>>>>>>v
>>>no jo, chraň pánbůh zaměstnance, kteří mají ve firmě
>>>takovou schopnou pracovnici zrovna na tomto úseku.
>>
>>Jj, proto jsme tu my, abychom národ vzdělávali. Než
>>mi
>>vykynulo těsto, mrkla jsem do Zákoníku práce, takže:
>>Poměrná část odstupného se stanoví podle počtu
>>kalendářních dnů od nového nástupu do zaměstnání.
>
>Zajímavé, že se mrknutím do zákoníku práce nezdržovala
>paní, která to má v popisu práce. Já myslela, že se
>tady radí ohledně různých špeků nebo různých výkladů,
>ale vy p. Líbo chcete vzdělávat lidi kteří minimálně
>základní věci mají znát protože jsou za to placeni ?
>To já dnes zažila jiný šok - v Abecedě mzdové účetní
>je ohledně zkušební doby uvedeno, že se postupuje podle
>občanského zákoníku , včetně příkladu, že když
>zaměstnanec nastoupí 1.3. tak 3 měs. zkušební doba končí
>nekončí 1.5.(podle obč.zák. datum shodné) ale 2.5, protože
>je to svátek.. Tak jsme také doposud postupovali. Ale
>dnes jsem obdržela knihu (přesně to teď nenapíšu,
>nemám ji u sebe) Zákoník práce v návaznosti na ustanovení
>občanského zákoníku, kde je výslovně uvedeno, že pro
>zkušební dobu NELZE použít ustanovení obč. zákoníku a
>že při nástupu 1.5. zk.doba končí 31.8. bez ohledu na
>to, zda je to sobota, neděle, pátek, svátek.
>A teď mi řekněte, co teda vlastně platí - obě knihy
>nejsou zrovna levné a jsou od remomovaných autorů. Díky
>za názory.
Já to nečtu, škoda peněz, to člověka akorát plete.
Ale platí to druhé: Nástup 1.5., poslední den zkušební doby 31.7. (předpokládám, že 31.8. byl překlep), ovšem pozor! v případě překážek v práci se počítají pracovní dny a prodlužuje se o pracovní dny.
Tak jo, fajn, našla jsem to, paní Líbo, jste skvělá, děkuju. A já neschopná, protože jsem se nepodívala do ZP, asi mi měl pája spíš než kalkulačku poradit ZP §68. Asi půjdu zametat ulice a nebudu se tu muset ptát.
a ještě dovětek - podle kal.dnů jsem to měla spočítané už ráno, jenom jsem si to potřebovala ověřit, ale fakt je, že do ZP jsem se nepodívala. Umím počítat, ale asi ne číst...budu se to muset naučit
P. Líbo - ano byl to překlep.
P. Renato, měla jste možná napsat, že v tom sice děláte, ale prostě je to jednotlivý případ, tak zkoušíte jestli to někdo neví z hlavy bez hledání. Ono určitě ani Pája ani já jsme nevědli, že jste to vy, která tady taky často radíte. Takže ještě vám dlužíme (teda aspoň já ) omluvu. Jasně, že všichni nevíme všechno, ale mě taky štve, že se tady pořád probírají dokola věci obecně známé a pak člověku uniknou v té záplavě věci, které by potřeboval vědět. Hezký večer.
Děkuju, pomohly jste mi, možná si ty ulice ještě rozmyslím ( i když pája by mi je asi doporučil). Mám vás ráda a ráda sem chodím, je to taková droga - přijít z práce (tam nemám ani internet, ani dostatečnou literaturu - ZP ano) a hned koukat sem ( a kolikrát ještě i do noci řešit nějakou pracovní záležitost a mezi psaním úkolů s dětma ještě taky kolikrát v tom ZP hledat pro někoho odpověď. Jo a pak se stane, že tu svojí si nenajdu :-))) Ještě jednou dík a pěkný večer
pájo,vždycky jsem vás považovala za kvalitu, ale někdy mě vaše invektivy dost udivují. Když nechcete poradit, tak si své impertinence nechte pro sebe a raďte tam,kde umíte (a já vím, že umíte sakra dobře) (Podezírám vás ale, že tohle sám nevíte, proto vám připadá jednodušší odpovědět tak,jak jste odpověděl...)Já jsem vám nic neprovedla, tak nevím, proč mě urážíte, Tohle fórum používám proto, abych se dozvěděla to, co nevím a co vědět potřebuji. Nebo jsem špatně? Mám zkusit Účetní svět ? Nevím,jak často která účetní počítá denní alikvotní části z odstupného, já poprvé, a proto se ptám, až to budu počítat každou výplatu, už to vědět budu,slibuju.
Ono je to někdy těžké. :-) Občas tu padají dotazy od lidí, kteří se tím živí na tak stupidní úrovni, že člověk žasne a když si představí, že by mu něco zpracovával, tak ho polije horko. Skoro vždy se to dá najít i ve vyhledavači a je to rychlejší než čekat, jestli někdo odpoví.
A občas se do toho přimíchá nějaká ta nálada a je tu trochu mentorující odpověď. :-)
V tom s váma musím souhlasit, taky mě někdy udivuje, na co se někdo,kdo se tím živí, ptá, nebo ještě hůře, jak někdo, kdo se tím živí, odpovídá. Na druhou stranu je potřeba ale zase kvitovat to, že se ten někdo aspoň ptá, než aby udělal botu. A proto tu ale tohle fórum je, ne?
Já mám svou práci ráda, baví mě, nadřízení jsou spokojeni, zaměstnanci taky, OSSZ, pojišťovny i FÚ taky (!)
Dobrou noc :-)))
>
>pájo,vždycky jsem vás považovala za kvalitu, ale někdy
>mě vaše invektivy dost udivují. Když nechcete poradit,
>tak si své impertinence nechte pro sebe a raďte
>tam,kde umíte (a já vím, že umíte sakra dobře) (Podezírám
>vás ale, že tohle sám nevíte, proto vám připadá
>jednodušší odpovědět tak,jak jste odpověděl...)Já jsem vám
>nic neprovedla, tak nevím, proč mě urážíte,
1. neměl jsem vůbec v úmyslu Vás urazit a snad to, co jsem napsal nelze ani za urážku považovat, pokud se Vás to ale přesto dotklo, tak se omlouvám
2. podezíráte špatně, protože přečíst si to v ZP je ten nejmenší problém, navíc jak psáno i zde, existuje vyhledavač v BC i jiný, který Vám shrká odpovědi a stanoviska bez problémů
3. vedlo mne k tomu napsanému částečně i to, jak nedávno tady kdosi vysvětloval, že účetní si čtou ZP před spaním, proto ho zvládají velmi dobře atd., přesně si už nepamatuji znění odpovědi ani autora a navážel se do odpovídajících za-podle něj špatné odpovědi-.
Takže nic ve zlém a jedem dále,ne?
Tohle fórum
>používám proto, abych se dozvěděla to, co nevím a co
>vědět potřebuji. Nebo jsem špatně? Mám zkusit Účetní
>svět ? Nevím,jak často která účetní počítá denní
>alikvotní části z odstupného, já poprvé, a proto se ptám, až
>to budu počítat každou výplatu, už to vědět
>budu,slibuju.
>>
>>pájo,vždycky jsem vás považovala za kvalitu, ale
>>někdy
>>mě vaše invektivy dost udivují. Když nechcete
>>poradit,
>>tak si své impertinence nechte pro sebe a raďte
>>tam,kde umíte (a já vím, že umíte sakra dobře)
>>(Podezírám
>>vás ale, že tohle sám nevíte, proto vám připadá
>>jednodušší odpovědět tak,jak jste odpověděl...)Já jsem
>>vám
>>nic neprovedla, tak nevím, proč mě urážíte,
>
>1. neměl jsem vůbec v úmyslu Vás urazit a snad to, co
>jsem napsal nelze ani za urážku považovat, pokud se
>Vás to ale přesto dotklo, tak se omlouvám
>2. podezíráte špatně, protože přečíst si to v ZP je
>ten nejmenší problém, navíc jak psáno i zde, existuje
>vyhledavač v BC i jiný, který Vám shrká odpovědi a
>stanoviska bez problémů
>3. vedlo mne k tomu napsanému částečně i to, jak
>nedávno tady kdosi vysvětloval, že účetní si čtou ZP před
>spaním, proto ho zvládají velmi dobře atd., přesně si
>už nepamatuji znění odpovědi ani autora a navážel se do
>odpovídajících za-podle něj špatné odpovědi-.
>Takže nic ve zlém a jedem dále,ne?
:-)
>
>Tohle fórum
>>používám proto, abych se dozvěděla to, co nevím a co
>>vědět potřebuji. Nebo jsem špatně? Mám zkusit Účetní
>>svět ? Nevím,jak často která účetní počítá denní
>>alikvotní části z odstupného, já poprvé, a proto se
>>ptám, až
>>to budu počítat každou výplatu, už to vědět
>>budu,slibuju.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
19. 11. 2008 16:22
Zaměstnanec ukončil PP 18.1. s tříměsíčním odstupným v částce 63044 hrubého. Ke stejnému zaměstnavateli nastoupil 8.4. Přísluší mu tedy odstupné za období od 19.1. do 7.4., část musí vrítit. Můžete mi poradit, jak mám vypočítat alikvotní část, kterou má vrátit? Děkuju