Re: Proplacení dovolené
Řeší to Zákoník práce - pokud požádáte o ČERPÁNÍ dovolené tak, aby ihned navazovala na mateřskou dovolenou, je zam-tel povinen Vaší žádosti vyhovět - § 217 odst. 5. Pokud jste požádala o proplacení dovolené, tak to je smutné (je to slovíčkaření, ale bohužel..), protože dovolenou Vám zam-tel proplatit nesmí - ta se proplácí jen při ukonč. PP. Pokud tedy již nestihnete zam-tele požádat o čerpání dovolené ihned po mat. dovolené, budete ji čerpat (ale s největší pravděpodobností zkrácenou) po rodičovské dovolené - § 218 odst. 3.
Také byste měla zam-tele požádat o čerpání rodič. dovolené - max. do 3 let dítěte. Ihned po čerpání mat. dovolené si můžete zažádat o rodič. příspěvek (od státu) a zvolit variantu, která Vám bude vyhovovat, popř. na kterou máte nárok.
Toto téma je zde řešeno prakticky denně, takže můžete vyhledat i v historii dotazů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
19. 11. 2008 20:39
Zdravím, jsem na MD 7měsíců a zaměstnavatel mi nechce proplatit dovolenou že na ni nemám nárok až za 3 roky. Co mám dělat? Dala jsem písemnou žádost a její mzdová říká že to nejde. Prosím a děkuji všem za případnou odpověď