Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
20. 11. 2008 9:40
Dobrý den,
od nového roku chci začít podnikat v oblasti specializovaný maloobchod. Půjde o nákup zboží v Německu. V jiném příspěvku jsem se dozvěděla, že nám nemají účtovat s DPH a já si pak DPH dopočítám sama. Tak se chci zeptat, jestli jsem to pochopila správně. Jestliže nám na faktuře uvedou DPH, tak už s DPH na vstupu nesmím počítat a celou částku včetně jejich DPH musím brát jako cenu zboží? I tak já budu muset odvést daň na výstupu?
Když nám DPH neuvedou, tak je to v pořádku a daň na vstupu dopočítám sama a pak další postup již normálně. Částka uvedená na faktuře je základ pro DPH nebo včetně DPH?
Můžu při účtování s eury a DPH vést jen daňovou evidenci nebo je třeba podvojné účetnictví? Pokud není nutnost podvojného, co by jste doporučili raději jako vhodnější způsob (daňovou ev./ podvojné)?
Děkuji moc za radu