Re: Ochranná doba-těhotenství
Myslím, že Vám by se vyplatilo začít marodit buď před koncem výpovědní doby nebo začít pak hned v prosinci v ochranné době.
Správně byste se měla jít 1.12. nahlásit na ten úřad práce, ale když jste těhotná, tak vás stejně nikdo nezaměstná a nemocenské dávky budou určitě vyšší než podpora v nezaměstnanosti.
>>Dobrý den, 7.9.2008 mi skončila rodičovská
>>dovolená,od
>>8.9.-30.11. překážka v práci na straně
>>zaměstnavatele,je mi poskytována náhrada mzdy ve výši
>>průměrného
>>výdělku, 1.10.-30.11.2008 běží výpovědní doba.
>>Nyní jsem v 10.týdnu těhotenství,termín porodu je
>>20.června 2009,nástup na MD by měl být 10.května
>>2009.
>>Vím,že po skončení výpovědní doby mám 6 měsíců
>>ochrannou
>>dobu,nástup na MD stihnu v ochranné době. Mám
>>nahlásit
>>zaměstnavateli již teď(ještě před skončením výpovědní
>>doby),že jsem těhotná nebo mu nahlásím až v květnu,že
>>jdu na MD a že mi musí vyplácet PPM.
>>Jak se postupuje dál? 1. prosince 2008 se musím jít
>>nahlásit na úřad práce? A když onemocním,vyplácí mi
>>nemocenskou bývalý zaměstnavatel (velká firma s 1000
>>zaměstnanci)?
Skvělé - na pojem vyplatilo marodit jsem opravdu alergická. Dokud si lidé neuvědomí, že marodit se má pokud je člověk nemocný a ne když se mu to hodí, tak ať klidně Julínek dá třeba měsíc neplacený už se mu vůbec nedivím, nemocenské dávky se opravdu zneužívají ve velkém.
>>Děkuji.
>
>Myslím, že Vám by se vyplatilo začít marodit buď před
>koncem výpovědní doby nebo začít pak hned v prosinci v
>ochranné době.
>Správně byste se měla jít 1.12. nahlásit na ten úřad
>práce, ale když jste těhotná, tak vás stejně nikdo
>nezaměstná a nemocenské dávky budou určitě vyšší než
>podpora v nezaměstnanosti.
No řekla bych, že u paní to je trochu jiný problém... To si má snad shánět pracovní místo, když je těhotná? Těch, kteří marodí jak se jim hodí jsou v republice stovky tisíc a jedna těhotná určitě stát nevytrhne.
Děkuji.Ještě se zeptám,když tedy půjdu marodit v listopadu,pracovní poměr i přesto skončí 30.11.2008 a pouze mi bude zaměstnavatel vyplácet nemoc.dávky,později PPM? Náleží mi ještě odstupné,které mi bude vyplaceno až po uplynutí výpovědní doby,tak mi zajímá,jestli je 30.11. konečné datum i v případě nemoci.Děkuji.
To je právě trošku problém. Záleží jestli máte klasickou výpověď, to by pak nemohl být PP rozvázaný 30.11, ale až po skončí nemoci, tudíž by vám ani nenáleželo odstupné.
My jsme ve firmě tenhle problém řešili tak, že jsme nedávali klasickou výpověď, ale rozvázání pp dohodou s tříměsíčním odstupným. Pak by byl PP uzavřený 30.11. a ve výplatním termínu v prosinci by vám pak i náleželo odstupné. Dál byste jen marodila a nem. dávky by vám vyplácela organizace, včetně peněžité pomoci v mateřství. Zkuste jim říct, že jste těhotná a třeba vám vyjdou vstříc a třeba se s vámi nějak dohodnou.
>
>>>
>>>Myslím, že Vám by se vyplatilo začít marodit buď před
>>>koncem výpovědní doby nebo začít pak hned v prosinci
>>>v
>>>ochranné době.
>>>Správně byste se měla jít 1.12. nahlásit na ten úřad
>>>práce, ale když jste těhotná, tak vás stejně nikdo
>>>nezaměstná a nemocenské dávky budou určitě vyšší než
>>>podpora v nezaměstnanosti.
>>
>>Děkuji.Ještě se zeptám,když tedy půjdu marodit v
>>listopadu,pracovní poměr i přesto skončí 30.11.2008 a
>>pouze
>>mi bude zaměstnavatel vyplácet nemoc.dávky,později
>>PPM? Náleží mi ještě odstupné,které mi bude vyplaceno
>>až
>>po uplynutí výpovědní doby,tak mi zajímá,jestli je
>>30.11. konečné datum i v případě nemoci.Děkuji.
Ještě jsem zapoměla zdůraznit, že odstupné by vám pak náleželo až po skončení nemoci a tudíž konečnému rozvázání prac. poměru. Snad jsem to napsala srozumitelně.
>
>
>To je právě trošku problém. Záleží jestli máte
>klasickou výpověď, to by pak nemohl být PP rozvázaný 30.11,
>ale až po skončí nemoci, tudíž by vám ani nenáleželo
>odstupné.
>My jsme ve firmě tenhle problém řešili tak, že jsme
>nedávali klasickou výpověď, ale rozvázání pp dohodou s
>tříměsíčním odstupným. Pak by byl PP uzavřený 30.11. a
>ve výplatním termínu v prosinci by vám pak i náleželo
>odstupné. Dál byste jen marodila a nem. dávky by vám
>vyplácela organizace, včetně peněžité pomoci v
>mateřství. Zkuste jim říct, že jste těhotná a třeba vám vyjdou
>vstříc a třeba se s vámi nějak dohodnou.
Můžete mi prosím osvětlit, co je pojem "klasická výpověď", jednak zákoník práce takovou nezná ani klasickou ani neklasickou. Jde o to, jestliže měla paní výpověď pro nadbytečnost nebo ne. Pro nadbytečnost by se výpovědní doba prodlužovala o dobu nemoci, jestliže by v době nemoci měla uplynout. Pracovní poměr by skončil až po skončení nemoci a doběhnutí zbytku výpovědní doby, podle toho kdy by dle vaší rady začala marodit.
To máte možná pravdu, ale nemyslím si, že ta odpověď od Veroniky je správná. Pokud jste dostala výpověď pro nadbytečnost, tak v době těhotenství jste ji neměla dostat vůbec, pokud by výpovědní doba uplynula v době nemoci tak se prodlužuje i pracovní poměr. Takže si ještě dobře ověřte, jak to vlastně máte. Jestli vám prac. poměr opravdu skončí tak, jak vám Veronika píše.
Máte pravdu,že v době,kdy jsem dostala výpověď (je to výpověď pro nadbytečnost) jsem již byla těhotná a výpověď by tedy měla být neplatná,ale po zvážení všech pro a proti jsem se rozhodla nechat vše tak, jak je. Podle odpovědi p. Veroniky jsem pochopila,že pokud budu marodit AŽ v prosinci,pracovní poměr skončí k 30.11. a pokud bych začala marodit už v listopadu,pak výpovědní doba uplyne v době nemoci a prodlužuje se i pracovní poměr (jak píšete i vy).
Ještě připomínám, že Vaše ochranná lhůta je půl roku, protože v době skončení prac. poměru jste těhotná. Takže když kdykoli v tomto půlroce omarodíte, budete mít nárok na nemocenskou. A když Váš nástup na mateřskou (tj. 6 týdnů před porodem) spadne do této ochranné lhůty, budete mít nárok i na mateřskou. Kdybyste ten nástup na mateřskou neměla v ochranné lhůtě stihnout, ale marodila byste až do dne přede dnem nástupu na mateřskou, také byste měla nárok na mateřské dávky, i když ten nástup na mateřskou bude až po uplynutí ochranné lhůty.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 11. 2008 10:38
Dobrý den, 7.9.2008 mi skončila rodičovská dovolená,od
8.9.-30.11. překážka v práci na straně zaměstnavatele,je mi poskytována náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku, 1.10.-30.11.2008 běží výpovědní doba.
Nyní jsem v 10.týdnu těhotenství,termín porodu je 20.června 2009,nástup na MD by měl být 10.května 2009. Vím,že po skončení výpovědní doby mám 6 měsíců ochrannou dobu,nástup na MD stihnu v ochranné době. Mám nahlásit zaměstnavateli již teď(ještě před skončením výpovědní doby),že jsem těhotná nebo mu nahlásím až v květnu,že jdu na MD a že mi musí vyplácet PPM.
Jak se postupuje dál? 1. prosince 2008 se musím jít nahlásit na úřad práce? A když onemocním,vyplácí mi nemocenskou bývalý zaměstnavatel (velká firma s 1000 zaměstnanci)?
Děkuji.