Re: Jmenování a odvol.z f.-prosím VH a P
Dobrý den! Fakt, že nikdo s účinností nového ZP jmenované funkce neřešil, příliš prostoru nedává (řada firem zaměstnance k 31.12.06 odvolávala, aby jim od 1.1.07 navrhla dohodu o témže pracovním zařazení, avšak už s doložkou odvolatelnosti). Za dané situace je sice možné rovnou zaměstnanci navrhnout dohodu o změně PS, ale ten nemusí souhlasit. Pokud by nebyla úvaha o změně jeho pracovního zařazení (= může platit obecně, v jiných případech), neobávala bych se, aby zaměstnavatel stanovil požadavek na výkon ved. pracovního místa, které dříve spadalo do okruhu jmenovaných funkcí, spočívající v uzavření doložky odvolatelnosti (=pokud zam. nesplní tento požadavek bez zavinění zaměstnavatele, jedná se výpovědní důvod podle § 52 f) ZP). Vycházím z toho, že se jedná o vrcholné, strategické funkce, u kterých jako zaměstnavatel požaduji možnost obměny bez toho, abych byla vázána na souhlas zaměstnance. V cizině mi vždycky říkali, že se v takovém případech se zaměstnancem dohodnou, ale náš zaměstnanec asi takový není. Pokud byste takto postupovali v konkrétním případě, na který se ptáte, zaměstnanec by v tomto postupu mohl spatřovat účelovost, rozpor s dobrými mravy apod., takže bych se snažila spolehnout na manažerské dovednosti toho, kdo mu bude dohodu o změně PS předkládat a ohledně ostatních dříve jmenovaných funkcí bych postupovala, jak jsem popsala. Obecně mám názor, že řada zaměstnavatelů finguje organ. změnu, která je navíc drahá, než aby solidně požadavky na výkon každého jednotlivého druhu práce stanovili. Zdravím.
Děkuji, já jsem na změny v novém ZP ohledně jmenování upozorňovala, ale bylo mi řečeno ať do toho nevrtám. Takže jestli jsem správně pochopila - bude-li zaměstnanec souhlasit, není potřeba nějaký papír na odvolání z funkce (do funkce byl jmenován ministrem) , ale stačí udělat dohodu o změně prac. smlouvy. (ono mu totiž nic jiného než souhlasit asi nezbude, finančně je totiž funkce která se mu bude nabízet na stejné úrovni). Jde mi hlavně o to, abychom nic nezanedbali po právní stránce ohledně toho jmenování a odvolání. Ještě jednou díky.
Jenom ověřte, zda má pracovní smlouvu - mohl mu vzniknout prac. poměr přímo jmenováním a pak by ji neměl. V takovém případě byste uzavírali snluvní ujednání, které si sami pojmenujete (PS by založila nový PP), např. "Dohoda o dalším pracovním zařazení" apod.
No tak to bude ještě malér, protože předtím byl ve služebním poměru, pracovní poměr vznikl přímo jmenováním a v programu SAP žádná dohoda o dalším pracovním zařazení nejde dát, jen nová PS nebo dohoda o změně PS. Takže to bude další oříšek. Děkuji moc a přeji hezký víkend.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 11. 2008 14:00
Prosím vás, mám tady takové dilema. Pracovníkovi vznikl pracovní poměr jmenováním podle starého zákoníku práce § 27, odst. 5. Teď by měl přejít na jiné pracovní místo a nevíme si nějak rady, protože podle současného zákoníku práce jeho pracovní místo již nespadá do jmenovaných funkcí. V době kdy začal platit nový ZP nikdo se tímto nezabýval a teď nám není jasné, zda je potřeba ho z funkce odvolat a nebo můžem dát rovnou dohodu o změně pracovní smlouvy ? Pročetla jsem kdeco, ale nikde jsem na toto nenarazila. Díky za pomoc