Byt ve spolupodílu do osobního vlastnict

• (neregistrovaný)

22. 11. 2008 14:38

Vlastním byt ve spolupodílu v domě s 11 dalšími. Chtěla jsem ho nechat zastavit vůči hypotéce, ale toto mi banka odmítla. Svolala jsem tedy schůzi spoluvlastníků a žádala o převod do osobního vlastnictví. V domě jsou skoro samí důchodci a nesouhlasí. Přitom o dům se nechtějí starat a ani přispívat na FO. Stále čekají na " nějakého hodného pána, který to vše zaplatí. Mohu se nějak bránit? Co mám dělat, abych ten byt dostala do OS? To opravdu o mém majetku ve výši 2 miliony bude rozhodovat nějaká zatrpklá zlá vdova? Nevíte někdo zda některá banka vezme do zástavy i spolupodíl? Děkuji Eva

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 11. 2008 7:42

p. (neregistrovaný)

Re: byt ve spolupodílu do osobního vlast
      vy ten podíl v osobním vlastnictví máte. jde vám zřejmě o vymezení jednotek v domě.

• 24. 11. 2008 9:43

právník (neregistrovaný)

Solidní banka spoluvlastnický podíl do zástavy nevezme. Jedinou možností je vymezit v budově jednotky podle zákona 72/1994 Sb., např. vyhotovit Prohlášení vlastníka, které musí ovšem podepsat všichni spoluvlastníci a podat je na katastr. Pak teprve budete vlastníkem "svého" bytu a můžete jej dát bance do zástavy. Spoluvlastníci jsou povinni se podílet na údržbě společné věci, a to podle velikosti svých podílů. Při rozhodování o tom platí rozhodnutí většiny (podílů).

• 24. 11. 2008 12:35

Eva (neregistrovaný)

Děkuji za odpovědi a je to tak jak říkám. O mém bytě bude rozhovat sněm vdov. Oni nic takového nepodepíši !!! To už jsem psala. Ptám se jak se mohu bránit? Asi nijak. Není v osobním, ale ve spolupodílu. A jak máme donutit tyto rebelující stařeny, aby přispívaly do FO na chátrající dům? Oni řeknou, že nemají, jsou důchodci a nic platit nebudou!! A hotovo! Dokonce teď jedna jde do domova a chce vrátit z FO peníze, které tam za celé roky dávala !!!!!??? Že ona nechce nic opravovat na společných prostorech, že je jí to jedno. No, tak teď" babo raď " !! Šílené! Děkuji

>>>Vlastním byt ve spolupodílu v domě s 11 dalšími.
      >>>Chtěla jsem ho nechat zastavit vůči hypotéce, ale
      >>>toto
      >>>mi
      >>>banka odmítla. Svolala jsem tedy schůzi
      >>>spoluvlastníků
      >>>a žádala o převod do osobního vlastnictví. V domě
      >>>jsou
      >>>skoro samí důchodci a nesouhlasí. Přitom o dům se
      >>>nechtějí starat a ani přispívat na FO. Stále čekají
      >>>na
      >>>"
      >>>nějakého hodného pána, který to vše zaplatí. Mohu se
      >>>nějak bránit? Co mám dělat, abych ten byt dostala do
      >>>OS?
      >>>To opravdu o mém majetku ve výši 2 miliony bude
      >>>rozhodovat nějaká zatrpklá zlá vdova? Nevíte někdo
      >>>zda
      >>>některá banka vezme do zástavy i spolupodíl? Děkuji
      >>>Eva
      >>
      >Solidní banka spoluvlastnický podíl do zástavy
      >nevezme. Jedinou možností je vymezit v budově jednotky podle
      >zákona 72/1994 Sb., např. vyhotovit Prohlášení
      >vlastníka, které musí ovšem podepsat všichni spoluvlastníci a
      >podat je na katastr. Pak teprve budete vlastníkem
      >"svého" bytu a můžete jej dát bance do zástavy.
      >Spoluvlastníci jsou povinni se podílet na údržbě společné věci,
      >a to podle velikosti svých podílů. Při rozhodování o
      >tom platí rozhodnutí většiny (podílů).

• 25. 11. 2008 12:33

právník (neregistrovaný)

Zkuste zatlačit... Pokud společná věc potřebuje neodkladně opravu (např. ji nařídí stavební úřad) a zbývající spoluvlastníci odmítnou uhradit svůj podíl na ní, můžete se obrátit na soud, aby jim to uložil. Anebo opravu uhradíte "ze svého" a alikvotní část budete požadovat po ostatních spoluvlastnících. Když Vám ji neuhradí, zažalujete je a v exekuci mohou přijít o svůj podíl a tedy i o byt. To chce ale nejen dobrý žaludek (u Vás), ale i advokáta (ti obvykle problémy "s žaludkem" nemají).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).