Re: byt ve spolupodílu do osobního vlast
Solidní banka spoluvlastnický podíl do zástavy nevezme. Jedinou možností je vymezit v budově jednotky podle zákona 72/1994 Sb., např. vyhotovit Prohlášení vlastníka, které musí ovšem podepsat všichni spoluvlastníci a podat je na katastr. Pak teprve budete vlastníkem "svého" bytu a můžete jej dát bance do zástavy. Spoluvlastníci jsou povinni se podílet na údržbě společné věci, a to podle velikosti svých podílů. Při rozhodování o tom platí rozhodnutí většiny (podílů).
Děkuji za odpovědi a je to tak jak říkám. O mém bytě bude rozhovat sněm vdov. Oni nic takového nepodepíši !!! To už jsem psala. Ptám se jak se mohu bránit? Asi nijak. Není v osobním, ale ve spolupodílu. A jak máme donutit tyto rebelující stařeny, aby přispívaly do FO na chátrající dům? Oni řeknou, že nemají, jsou důchodci a nic platit nebudou!! A hotovo! Dokonce teď jedna jde do domova a chce vrátit z FO peníze, které tam za celé roky dávala !!!!!??? Že ona nechce nic opravovat na společných prostorech, že je jí to jedno. No, tak teď" babo raď " !! Šílené! Děkuji
>>>Vlastním byt ve spolupodílu v domě s 11 dalšími.
>>>Chtěla jsem ho nechat zastavit vůči hypotéce, ale
>>>toto
>>>mi
>>>banka odmítla. Svolala jsem tedy schůzi
>>>spoluvlastníků
>>>a žádala o převod do osobního vlastnictví. V domě
>>>jsou
>>>skoro samí důchodci a nesouhlasí. Přitom o dům se
>>>nechtějí starat a ani přispívat na FO. Stále čekají
>>>na
>>>"
>>>nějakého hodného pána, který to vše zaplatí. Mohu se
>>>nějak bránit? Co mám dělat, abych ten byt dostala do
>>>OS?
>>>To opravdu o mém majetku ve výši 2 miliony bude
>>>rozhodovat nějaká zatrpklá zlá vdova? Nevíte někdo
>>>zda
>>>některá banka vezme do zástavy i spolupodíl? Děkuji
>>>Eva
>>
>Solidní banka spoluvlastnický podíl do zástavy
>nevezme. Jedinou možností je vymezit v budově jednotky podle
>zákona 72/1994 Sb., např. vyhotovit Prohlášení
>vlastníka, které musí ovšem podepsat všichni spoluvlastníci a
>podat je na katastr. Pak teprve budete vlastníkem
>"svého" bytu a můžete jej dát bance do zástavy.
>Spoluvlastníci jsou povinni se podílet na údržbě společné věci,
>a to podle velikosti svých podílů. Při rozhodování o
>tom platí rozhodnutí většiny (podílů).
Zkuste zatlačit... Pokud společná věc potřebuje neodkladně opravu (např. ji nařídí stavební úřad) a zbývající spoluvlastníci odmítnou uhradit svůj podíl na ní, můžete se obrátit na soud, aby jim to uložil. Anebo opravu uhradíte "ze svého" a alikvotní část budete požadovat po ostatních spoluvlastnících. Když Vám ji neuhradí, zažalujete je a v exekuci mohou přijít o svůj podíl a tedy i o byt. To chce ale nejen dobrý žaludek (u Vás), ale i advokáta (ti obvykle problémy "s žaludkem" nemají).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
22. 11. 2008 14:38
Vlastním byt ve spolupodílu v domě s 11 dalšími. Chtěla jsem ho nechat zastavit vůči hypotéce, ale toto mi banka odmítla. Svolala jsem tedy schůzi spoluvlastníků a žádala o převod do osobního vlastnictví. V domě jsou skoro samí důchodci a nesouhlasí. Přitom o dům se nechtějí starat a ani přispívat na FO. Stále čekají na " nějakého hodného pána, který to vše zaplatí. Mohu se nějak bránit? Co mám dělat, abych ten byt dostala do OS? To opravdu o mém majetku ve výši 2 miliony bude rozhodovat nějaká zatrpklá zlá vdova? Nevíte někdo zda některá banka vezme do zástavy i spolupodíl? Děkuji Eva