Re: platba v restauraci
to je sice pěkné Váš problém ale tak mi vysvětlete jednu věc ,přijde vám 10 lidi co bude platit bankovkou 5000 kč to máte v kase 100000 ? v drobných mincích nebo skáčete vedle na poštu? Ono se to pěkně píše ale hůř dělá já mohu mít v kasírce 20000 a během jedné hodiny tam sice bude více ale drobné žádné :-( proto scháním radu
Platnou bankovku, která je celá a celistvá, jste povinna akceptovat dle vyhl. ČNB č. 37/1994 §1 odst. 1 písm. a). Jako právnická osoba nesmíte odmítnout ani bankovky opotřebené oběhem. Z této povinnosti se nemůžete vyvázat ani žádným oznámením či upozorněním. Za porušení této vyhlášky ale není stanovena sankce.
V tomto konkrétním případě ještě povinnost zůstává, ale jinak máte pravdu - dle vyhl. NBS č. 465/2001 může právnická i fyzická osoba odmítnout přijmout mince či bankovky, "ak súčet hodnoty slovenských mincí a bankoviek 4násobne prevyšuje hodnotu nákupu". Mimo to, pokud vím, se chystá nějaké omezení pro použití nejvyšších nominálů eurobankovek.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Navazující zaměstnání pro účely JMHZ
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
22. 11. 2008 17:18
prosím vás nevíte někdo jak vysokou bankovkou může platit zákazník v restauraci, je to nějak omezeno ? jde mi o to že někdo může platit 5000 kč a jeho útrata je jen 150kč mohu tuto bankovku odmítnout popř. dejte odkaz na nějaký zákon děkuji