Bytové družstvo-pokračování dotazu
3) Když někdo dělá předsedu družstva, lze aby si nějak uplatňoval náklady spojené s vykonáváním této funkce? Mám na mysli náklady na telefonování, nafta - když něco jede zařizovat autem, inkoust v tiskárně apod.? Jak tyto náklady uplatňovat? Lze to nějak?
4) Kdo musí být volen na počátku schůze bytového družstva a kdo musí podepisovat zápisy ze schůze? Ve stanovách jsem toto nenašla.
5) Může být ve sklepních prostorách umístěna z hlediska požární ochrany benzínová sekačka na trávu?
6) Pokud mám námytku k nějakému projednanému bodu v zápise ze schůze, který se týká přímo mé osoby (jde o to, že si tam předseda napsal pouze část důvodu proč mu již jako předsedovi nedůvěřuji, ale nebyl přesný a neuvedl veškeré důvody nedůvěry - které si myslím jsou hodně podstatné. Lze toto vše písemně sepsat a předat mu to, že žádám, aby se toto stalo nedílnou součástní zápisu (příloha) ze schůze a požaduji, aby tato příloha byla vystavena na nástěnce stejně tak jak se na nástěnku umísťuje zápis ze schůze? Jde o to, že předseda i zástupce je s většinou BJ kamarádem (většina místní rodáci) a proto mě tedy nikdo neposlouchá, když jim chci říct důvody nedůvěry. Takto bych chtěla docílit toho, aby si mohli všichni přečíst i můj názor a trochu se nad tím zamyslet.
Díky za pochopení a podrobné odpovědi.
Re: Bytové družstvo
Ad 1) Pokud ani nedokážete pochopit, co je napsáno v § 248, tak upřímnou soustrast členům družstva, až jim budete s "důvěryhodným" manželem vládnout.
Ad 2) Nenakoupení nástěnky podle nějaké nesmyslné vyhlášky (23/2008 Sb.) bych na členské schůzi určitě neřešil. Spíše, když jste taková odbornice, jak se chcete vyrovnat s jejím § 30 a § 31? Ostatně je signifikantní pro řadu kverulantů, že řeší pouze formální stránku, aniž by cokoliv věděli o podstatě problému.
Pokračování jsem raději nečetl, dovedu si ho představit. :-))
>
>Ad 1) Pokud ani nedokážete pochopit, co je napsáno v §
>248, tak upřímnou soustrast členům družstva, až jim
>budete s "důvěryhodným" manželem vládnout.
Je vidět, že o našem problému tu nevíte vůbec nic a baví mě ukvapené závěry. Myslela jsem si, že se tu takový "rejpálek" najde! V tom §248 nerozumím tomu, když předseda ze zástupcem odstoupí sami, tak co máme projednávat??A co si pod tím pojmem "projednávat" máme představit? Demisi přijmout - musíme, nemusíme. Nechat o tom hlasovat?? Právník nejsem, tak tomu prostě nerozumím. Nikdo neříká, že manžel bude do funkce zvolen. Je to jen návrh a většina předsedových kamarádů stejně bude proti. Tak to bych tady rozhodně nerozebírala!
>Ad 2) Nenakoupení nástěnky podle nějaké nesmyslné
>vyhlášky (23/2008 Sb.) bych na členské schůzi určitě
>neřešil. Spíše, když jste taková odbornice, jak se chcete
>vyrovnat s jejím § 30 a § 31? Ostatně je signifikantní
>pro řadu kverulantů, že řeší pouze formální stránku,
>aniž by cokoliv věděli o podstatě problému.
Jak jsem psala v úvodu, jsme nedlouho vzniklé družstvo, nově postavená bytovka, tak si myslím, že nástěnka je docela podstatná věc, když jsme tu jaksi ještě neměli ani revizáka. Také jsem psala, že nejsem zběhlá v hledání §, tak vůbec nevím, v jakém zákoně jste vzal §30 a 31.
>představit? Demisi přijmout - musíme, nemusíme. Nechat o tom
>hlasovat?? Právník nejsem, tak tomu prostě nerozumím.
>Nikdo neříká, že manžel bude do funkce zvolen. Je to
>jen návrh a většina předsedových kamarádů stejně bude
>proti. Tak to bych tady rozhodně nerozebírala!
Že nejste právník nemusíte uvádět, to je zřejmé z Vašich dotazů. Pokud odstoupí, tak odstoupí, s tím nic nenaděláte. Nevolnictví již bylo zrušeno. O čem by jste chtěli hlasovat?
>>Ad 2) Nenakoupení nástěnky podle nějaké nesmyslné
>>vyhlášky (23/2008 Sb.) bych na členské schůzi určitě
>>neřešil. Spíše, když jste taková odbornice, jak se
>>chcete
>>vyrovnat s jejím § 30 a § 31? Ostatně je
>>signifikantní
>>pro řadu kverulantů, že řeší pouze formální stránku,
>>aniž by cokoliv věděli o podstatě problému.
>
>Jak jsem psala v úvodu, jsme nedlouho vzniklé
>družstvo, nově postavená bytovka, tak si myslím, že nástěnka
>je docela podstatná věc, když jsme tu jaksi ještě
>neměli ani revizáka. Také jsem psala, že nejsem zběhlá v
>hledání §, tak vůbec nevím, v jakém zákoně jste vzal §30
>a 31.
Trochu se divím, že jako nově postavená bytovka jste družstvo. Nejste náhodou společenství vlastníků?
Uvedl jsem číslo vyhlášky a pak pokračoval "jak se
chcete vyrovnat s J E J Í M § 30 a § 31". To Vám asi uteklo.
Věřte, že ta nástěnka je zcela podružná, oproti jiným problémům tam uvedeným.
>Že nejste právník nemusíte uvádět, to je zřejmé z
>Vašich dotazů.
Účel tohoto fóra asi nemá smysl vysvětlovat někomu, kdo zde řeší spíš vlastní problémy, než problémy druhých. Přesto bych rád zdůraznil, že problematika družstev a SVJ je velmi specifická. K právním znalostem a úkonům jsou zde nuceni ti, kteří dobrovolně nezakládají právní subjekt za účelem výdělku, nýbrž nedobrovolně podléhají určité legislativě pouze z titulu vlastnictví či podílnictví na nemovitosti.
>Pokud odstoupí, tak odstoupí, s tím nic
>nenaděláte.
Jak jsem se snažil vysvětlit, s odstoupením něco naděláte přinejmenším po dobu 3 měsíců.
>Nevolnictví již bylo zrušeno. O čem by jste
>chtěli hlasovat?
Hlasovat lze třeba o tom, zda bude odstoupení statutáře vůbec projednáno. Právě v tom spočívá časový problém.
>>>Ad 2) Nenakoupení nástěnky podle nějaké nesmyslné
>>>vyhlášky (23/2008 Sb.) bych na členské schůzi určitě
>>>neřešil.
Ano, tento problém je jistě ve srovnání s ostatními bagatelní.
>>>Spíše, když jste taková odbornice,
Pokuste se prosím pochopit, že se tazatelka za odbornici nepovažuje a žádá zde o radu.
>>>jak se chcete
>>>vyrovnat s jejím § 30 a § 31?
Vyrovnání s tímto je problematické spíš finančně než organizačně.
>Trochu se divím, že jako nově postavená bytovka jste
>družstvo. Nejste náhodou společenství vlastníků?
Váš údiv svědčí o velmi nízké úrovni orientace v problematice. Jistě víte, že o právní sub jektivitě i nově vzniklých celků lze rozhodnout.
>>Že nejste právník nemusíte uvádět, to je zřejmé z
>>Vašich dotazů.
>Účel tohoto fóra asi nemá smysl vysvětlovat někomu,
>kdo zde řeší spíš vlastní problémy, než problémy
>druhých.
Podle sebe soudím tebe, že ano?
>>Pokud odstoupí, tak odstoupí, s tím nic
>>nenaděláte.
>Jak jsem se snažil vysvětlit, s odstoupením něco
>naděláte přinejmenším po dobu 3 měsíců.
Snad jsem vedle vysvětlil, že v diskutovaném dotazu problém 3 měsíců není.
>>Nevolnictví již bylo zrušeno. O čem by jste
>>chtěli hlasovat?
>Hlasovat lze třeba o tom, zda bude odstoupení
>statutáře vůbec projednáno. Právě v tom spočívá časový
>problém.
Je to těžké k pochopení, že problém není?
>>>>Ad 2) Nenakoupení nástěnky podle nějaké nesmyslné
>>>>vyhlášky (23/2008 Sb.) bych na členské schůzi určitě
>>>>neřešil.
>Ano, tento problém je jistě ve srovnání s ostatními
>bagatelní.
>>>>Spíše, když jste taková odbornice,
>Pokuste se prosím pochopit, že se tazatelka za
>odbornici nepovažuje a žádá zde o radu.
Tazatelka sbírá munici pro odstřel předsedy, nedivím se, že někdo ji nechce dodat. Také ji nepomůžu, neznám podrobnosti.
>>Trochu se divím, že jako nově postavená bytovka jste
>>družstvo. Nejste náhodou společenství vlastníků?
>Váš údiv svědčí o velmi nízké úrovni orientace v
>problematice. Jistě víte, že o právní sub jektivitě i nově
>vzniklých celků lze rozhodnout.
Družstevní byty se prakticky nestaví a tazatelka používá i pojem BJ, což je pojem používaný ve společenství. Proto bych se také nedivil, kdyby šlo o společenství.
Pověřený vlastník SVJ
>>Účel tohoto fóra asi nemá smysl vysvětlovat někomu,
>>kdo zde řeší spíš vlastní problémy, než problémy
>>druhých.
>Podle sebe soudím tebe, že ano?
Aha, pan předseda je tu asi nový. No, nemyslím, že bych zrovna já byl ten, kdo tu neřešil problémy druhých (i když je to už dávno). Ale nechme toho prosím - na flame tu nikdo není zvědavý.
>Také ji nepomůžu
To jsme už pochopili. Ale třeba pomůžete mně:
Jsem pověřený vlastník SVJ a nechci jím už být. A teď:
Shromáždění se vzhledem ke své specifické struktuře (většina vlastníků své jednotky neobývá) nikdy nesejde v usnášeníschopném stavu. Schůze shromáždění vypadají tak, že se sejdu sám se sebou a konstatuji, že shromáždění není usnášeníschopné. I kdyby se shromáždění sešlo, zvolí zase mně - proti mému hlasu.
Mé funkční období už dávno skončilo, tzn. pokud jsem nebyl znovu zvolen, zřejmě bych už pověřeným zástupcem neměl být. Háček je ale v §9 odst. 9 zák. o vl. bytů - není-li orgán zvolen, je jím ten, kdo se stal členem společenství dnem jeho vzniku. No, a tom jsem právě už jen já a jeden další vlastník.
Takže otázky:
1. Jaký je vlastně právní stav? Orgány nebyly zvoleny a prvovlastníci už jsme jen dva - tzn. není to ani na výbor - ten musí mít min. 3 členy. Kdo je tedy vlastně statutárem?
2. Je vůbec nějaká zákonná možnost, jak se z této funkce vyvázat?
>>>>>Ad 2) Nenakoupení nástěnky podle nějaké nesmyslné
>>>>>vyhlášky (23/2008 Sb.) bych na členské schůzi určitě
>>>>>neřešil.
zeptala jsem se tu na vše, co mě momentálně zajímá a napadlo a nevím, kde jinde se dozvědět nějaké bližší informace. Neznáte nějaké diskusní fóra o družstvech?
>Tazatelka sbírá munici pro odstřel předsedy, nedivím
>se, že někdo ji nechce dodat. Také ji nepomůžu, neznám
>podrobnosti.
Nejde tak ani o munici, spíše když by to předsednictví přebral manžel, tak aby jednou neměl od někoho na hlavě to, že bývalý předseda se něčím zavázal v zápisu a stále ještě není jeho závazek splněn. Proto si myslím, že když se dozvěděl určité skutečnosti, měl nás o tomto informovat opět na schůzi a napsat do zápisu, že se dozvěděl to a to a všichni to berou na vědomí, že se nástěnka nemusí měnit. Tak by se jeho původní slib výměny nástěnky v dalším zápisu změnil a bylo by tak vše o.k. Nevím, zda přechází nějaké nesrovnalosti z jednoho předsedy na druhého a zda někdo může kromě družstva nahlížet do zápisů.
>Družstevní byty se prakticky nestaví a tazatelka
>používá i pojem BJ, což je pojem používaný ve společenství.
>Proto bych se také nedivil, kdyby šlo o společenství.
Ano, jsme družstevní byty z důvodu státní dotace. Používám BJ, jelikož jsem hledala odpovědi na moje dotazi i na fórech společenství vlastníků a tam máte pravdu se BJ používají. A my jsme co když ne BJ?
Zmiňujete se, že máte správce. Pokud je kvalitní, je možné mu svěřit dočasný právní dozor nad konáním statutárních orgánů - tzn. informovat ho o situaci a nechat si doporučit postup.
Hodně záleží na tom, jak kvalitní máte členskou základnu, jak komunikujete a jak jste schopni přijímat rozhodnutí. Je nezbytné si uvědomit, že vrcholným statutárním orgánem družstva je členská schůze, nikoliv představenstvo - to je naopak povinno závěry členské schůze plnit. Předseda družstva tedy není monarcha s neomezenou pravomocí - je to váš výkonný nástroj a záleží jen na vás, jak se ho naučíte používat.
Pokud jde o legální záležitosti, bohužel si statutáři často neuvědomují, že družstvo je právnická osoba se vším všudy a za její zákonné chování odpovídají oni sami. Členové družstva naopak ze zákona odpovědni nejsou. Pokud tedy např. budete sankcionováni za chybějící revize, musí sankci uhradit družstvo jako PO a členové ji pak mohou vymáhat po statutářích.
Pokud jde o §248, tak ten bohužel opravdu poněkud problematický je (a pokud zde má někdo praktickou zkušenost, měl by se o ni spíš podělit, než se vytahovat). Umožňuje totiž funcionáři sice odstoupit, zároveň jej ale nutí vykonávat funkci třeba ještě další 3 měsíce (pak dojde k prekluzi). I v případě voleného náhradníka může tento nastoupit až po efektivním odstoupení předchůdce. Opět je tedy vše pouze na členské schůzi.
Doporučil bych zmapovat konkrétní problémy, týkající se vašeho družstva a nechat si zpracovat specificky upravené stanovy.
Já bych se jen vyjádřila k nákladům, které má předseda jak bylo zmíněno -telefonování, benzin apod. To samozřejmě uplatnit může, protože nelze po někom chtít, aby to platil ze svého.
Bude ale zapotřebí doklad, např. výpis od tel. operátora,
a uvést konkrétně, která čísla byla využita v souvislosti s předsednictvím.
>Zmiňujete se, že máte správce. Pokud je kvalitní, je
>možné mu svěřit dočasný právní dozor nad konáním
>statutárních orgánů - tzn. informovat ho o situaci a nechat
>si doporučit postup.
No, to je pohádka. Kdo si myslíte, že může u správce objednat „právní dozor“? Pouze představenstvo. Nebo podle Vás paní P? Ta by mohla, ale za své, ne za peníze družstva. A pokud jejich správce ani nedělá nějaké revize, myslíte, že bude mít schopnosti na „právní dozor“? A kolik si myslíte, že má družstvo statutárních orgánů, nad kterými bude bdít správce, když používáte množné číslo? :-)
>Hodně záleží na tom, jak kvalitní máte členskou
>základnu, jak komunikujete a jak jste schopni přijímat
>rozhodnutí. Je nezbytné si uvědomit, že vrcholným
>statutárním orgánem družstva je členská schůze, nikoliv
>představenstvo - to je naopak povinno závěry členské schůze
>plnit.
To je častý laický názor, že členská schůze je statutární orgán. Podle § 243 odst. 2 resp. do § 245 odst. 2 obchodního zákoníku, statutárním orgánem je předseda představenstva nebo předseda družstva, nikoliv členská schůze či kontrolní komise.
> Předseda družstva tedy není monarcha s
>neomezenou pravomocí - je to váš výkonný nástroj a záleží jen
>na vás, jak se ho naučíte používat.
V družstvu, kde je představenstvo (jak píšete výše) již není předseda družstva. Bylo by dobré se držet zavedených termínů (§ 243 a § 245) a neplést hrušky a jablka.
>Pokud jde o §248, tak ten bohužel opravdu poněkud
>problematický je.
>Umožňuje totiž funkcionáři sice odstoupit, zároveň jej ale
>nutí vykonávat funkci třeba ještě další 3 měsíce (pak
>dojde k prekluzi).
Nechci se pouštět do teoretických sporů, protože zde byla položena konkrétní otázka. Představenstvo (minimálně předseda a jeho zástupce) oznámili, že budou na příští členské schůzi odstupovat (za měsíc). Předpokládám, že si to dají do programu členské schůze. Program sestavuje představenstvo a ze zákona program nepodléhá schválení členské schůze. Až dojde na bod Odstoupení, tak řeknou, že odstupují a tím je projednáno. Kde vidíte problém 3 měsíců?
>Doporučil bych zmapovat konkrétní problémy, týkající
>se vašeho družstva a nechat si zpracovat specificky
>upravené stanovy.
Zase poněkud mimo realitu. Zde jde o to, že někdo nějakým způsobem vykonává funkci a jedna paní (možná více členů) si myslí, že to nedělá dobře. Nedokáži si představit, jak to vyřešit ve stanovách. Prakticky jediné řešení vidím v tom, aby se ti, co si myslí, že tomu rozumí víc než ti současní, nechali zvolit do představenstva. Pokud něco vědí minimálně o právu, ekonomice, stavařině a technice, jsou ochotni ručit celým svým majetkem a domnívají se, že budou odolní proti mnohdy nesmyslným požadavkům několika prudičů, mají šanci ukázat, jak se to správně dělá.
>Kde vidíte problém 3 měsíců?
Nikde, pokud se ta členská schůze opravdu sejde. Myslím, že je to jasné.
>Zde jde o to, že někdo
>nějakým způsobem vykonává funkci a jedna paní (možná více
>členů) si myslí, že to nedělá dobře. Nedokáži si
>představit, jak to vyřešit ve stanovách.
Nevzpomínám si, že bych doporučoval řešit stanovami přesně tohle. Doporučoval jsem nepoužívat vzorové stanovy, ale poněkud si je přešít. Co v nich tazatelce chybí, bylo řečeno jasně.
>Prakticky jediné
>řešení vidím v tom, aby se ti, co si myslí, že tomu
>rozumí víc než ti současní, nechali zvolit do
>představenstva. .... mají šanci ukázat,
>jak se to správně dělá.
To je bohužel častá reakce členů představenstva - každý, kdo jim cokoliv vytýká resp. má jiný názor, je prudič a "pojď si to zkusit sám, když seš tak chytrej". Myslím, že tu byla řeč o nějaké legální záležitosti - chybějící revize či co. Tomu bych neříkal "nesmyslný požadavek prudiče". Členové družstva se zpravidla do představenstva necpou - jen chtějí, aby představenstvo kopalo za ně. Nemusím se stát servisním technikem, abych poznal, že mi blbě hraje televize.
Určitě se v problematice orientujete líp, než já, takže zkuste poradit.
>No, to je pohádka. Kdo si myslíte, že může u správce
>objednat „právní dozor“? Pouze představenstvo.
Pokud jde o objednání, tak fakticky ten, kdo je oprávněn za firmu jednat. Nařídit mu to může nikoliv paní P, ale usnesení členské schůze. To už ale mluvíte o exekutivě, nikoliv o konzultaci.
>A kolik si myslíte, že má družstvo statutárních
>orgánů
Jeden - představenstvo. Děkuji za gramatickou opravu.
>nad kterými bude bdít správce, když používáte množné
>číslo? :-)
Správce nebude bdít nad orgány, ale nad procesy. S žádostí o informaci se na něj může obrátit kterýkoliv člen, nikoliv pouze zástupce. Takto to funguje u nás - taková asistence je součástí naší smlouvy o správě. Neříkám, že to tak jinde funguje taky, ale že to tak fungovat může.
>To je častý laický názor, že členská schůze je
>statutární orgán.
Chybná formulace z mé strany - schůze je vrcholným orgánem, nikoliv statutárním. Na její pravomoci vůči představenstvu to nic nemění - viz §243/3.
>V družstvu, kde je představenstvo (jak píšete výše)
>již není předseda družstva.
Ne, je předseda představenstva. Opět děkuji za opravu.
> Bylo by dobré se držet
>zavedených termínů (§ 243 a § 245) a neplést hrušky a
>jablka.
Ještě lepší by bylo držet se podstaty věci a snažit se spíš poradit než prudit s terminologií (kterou bych ovšem měl používat korektně, uznávám).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
22. 11. 2008 23:36
Předem se omlouvám za tak rozsáhlý dotaz, ale jsme družstvo pouze krátce a já se o toto zajímám jako začátečník a ještě nevím, kde se co přesně hledá nebo kde se co dá dočíst. Našla jsem pouze obchodní zák.- družstvo, ale nepíše se tam vše, co mě zajímá...
1) jak postupovat, když na můj popud a vyslovení nedůvěry předsedovi družstva i jeho zástupci na poslední schůzi oba řekli, že se na další schůzi (tj.cca za měsíc od poslední schůze) vzdají svých funkcí. Jenže jsme nové družstvo a předseda je ve své funkci cca 1 rok. Během toho roku má několik restů, které by si jako stávající předseda měl dotáhnout do konce, než bude zvolen nový předseda. Manžel je rozhodnut, než aby vedl družstvo někdo, kdo je nedůvěryhodný, že ho raději povede sám, ale mně se nelíbí, že by měl převzít vedení družstva i s těmi resty (jedná se o revize - nemáme již 2 roky revize komínu ani požární revize). Tímto je dle mandátní smlouvy zodpovědný náš správce, ale obáváme se (a je nás tu víc), že mohou hrozit nějaké sankce - pokuty. Myslíme si, že o toto by se měl svým způsobem starat i předseda družstva, popř. by měl urgovat správce. Nechci ani pomýšlet na to, kdyby tu někdo vyhořel...Proto si myslím, že než složí funci, měl by se ještě o ty revize postarat. Jak se postupuje v případě podání demisí? Musíme to přijmout ihned na následující schůzi nebo lze demise nepřijmout? Nějak se to odhlasovává nebo jak? Paragrafu 248 obch.zák. příliš nerozumím. A stanovy toto nijak neurčují.
2) Když je zápis ze schůze, kde se předseda zavazuje např., že z důvodu požárních předpisů zakoupí novou nástěnku, která bude vyhovovat požádní předpisům (tj.zápis na počátku jeho funkčního období), ale následně se předseda dozvěděl, že nejsme nějaká riziková skupina a nástěnka se měnit nemusí (toto se však neprobíralo již na další schůzi). Nemělo by se tato skutečnost zapsat do zápisu na následující schůzi, aby se tak vyvrátil příslib předsedy o koupi vyhovující nástěnky?