Re: kdo hradí penále za vedení účetnictv
sice to jde do nákladů, ale od FÚ a úřadů bohužel nedaňových.....
DROBNÝ DOVĚTEK .....
Asi musíte začít od začátku: FÚ doměří DOMĚREK samostatným
výměrem a po jeho uhradě doměří PENÁLE (taktéž sam. výměrem)
Škodou kterou po vás chlebodárce MŮŽE vymáhat v plném rozsahu je to PENÁLE nikoliv doměrek.
Pokutu může FÚ také "udělit" ale to je poplatek za vámi chybně vedené účetnictví: i když pokutu vyměří "firmě" která jí zaplatí, může ji firma vymáhatna vás jako škodu v plném rozsahu.
Pro vaše potěšení a získání jistotyjak formální tak i prakticé) prostudujte § 373 an. Obch. z.
... z výše uvedeného vyplývá, že
=Kdo tedy >bude hradit penále a pokutu?= : Vše bude hradit
"firma" a ta pak může na vás vymáhat úhradu penále a pokuty.
Jistě jí to nová účetní zaúčtuje nedaňově stejně jako soudní výdaje
kterí jí také uhradíte na základě rozsudku.
***zodpovídá jednatel před úřady. ale nic mu nebrání škodu, kterou mu účetní způsobila chtít uhradit v občanskoprávním řízení. bez ohledu na to, zda je ustanovení ve smlouvě.
zkuste si to dát na jinou profesi - zedník uzavře s vámi smlouvu o dílo. postaví vám zeď. ta spadne. budete to po něm chtít nahradit i když ve smlouvě o téhle variantě (že svoji práci udělá blbě) není ani slovo???
prostě smlouva nebyla dodržená - nebylo správně vedené účetnictví - tak to přece (penále a pokuty) nebude platit ten, kdo za tu "špatnou" práci někomu zaplatil, ne?
Rozpoutala jste debatu - všichni mají trošku pravdy, jsem pojištna proti "blbosti", ale jak jsem zjistila, tak je to blbost, protožestejně když je nějaké penále od FU atd. tak mi šéf částku dá k úhradě.
Zaplatím a jsem ráda, že můžu pracovat dál, protožechybička se může vždy vloudit
Re:OT- kdo hradí penále
>>>>pravdu má - no mám zkušenost, že paní z FU mají vždy
>>>>pravdu a dohadují se i s daňovými poradci a nakonec
>>spor končí u soudu,
>pokud pracujete s různými zákony, tak se každý dá
>vysvětlovat různými způsoby a je spousta dodatřků,
>takževíme že pravdu má vždy ten silnější a hlavně
>bohatší........
>peníze vládnou všude
==pokud pracujete s různými zákony== ano, pracuji s různými zákony i s tím trestním
==mám zkušenost, že paní z FU mají vždy
>>>>pravdu== babička na Starém bělidle by pravila:
NEšťastná to žena a přilepila by "amorka" správně.
Nečtete někdy rozsudky NSS? Tam byste se dozvěděla o opaku - tedy o té pravdě, že paní z FU NEmají vždy>>>>pravdu
Děkuji všem za reakce, jen poslední otázku, protože nemám zkušenost a stalo se mi něco takového poprvé,doufám, že naposledy, i když nemám podepsanou hmotnou odpovědnost, můžu jít před občansko-právní soud?? Nehodlám se vžádném případě zříkat své viny,ale pro tohoto podnikatele, který vydělává miliony, kterému jsem ušetřila tisíce, tak po kontrole za tři roky doměřili penále ve výši a to slovy cca 10000,-Kč a já hloupá husička, mu učetnictví zpracovávala za 3000,-Kč/m, teď budu platit jak .......!!!! CHybama se člověk učí !!!
Re:OT- kdo hradí penále - závěr?
Možná se vám teď někdo posmívá ale jste první, která se zde na BC "pochlubila" následkem který vznikl z vaší chyby. Pokud tedy opravdu vznikl z vaší chyby - vy jste tu chybu zde neuvedla
(možná by se ostatní rádi přiučili, aby stejnou chybu neudělali oni). Ono se totiž těžko co radí jak z maléru ven, když nejsou známy podrobnosti v tomto případě znění zavěrečné zprávy o výsledku kontroly. Z vlastní zvědavosti bych rád znal podstatu té chyby
již jenom proto, zda nebyl postup jak této chyby "docílit" publikován zde na BC. Ale to je jen vyše věc zda to zveřejníte.
Přesto máte můj obdiv (ne za tu chybu) za zveřejnění toho, co se z té chyby může vyklubat. Pokud možno hezký den
***ano, protože jste udělala chybu a na práci jste měla smlouvu.
Nehodlám se vžádném případě zříkat své viny,
***tak se jí nezříkejte.
ale pro tohoto podnikatele, který vydělává miliony
***to je jeho plus, že je šikovnej, můžete to zkusit taky.
kterému jsem ušetřila tisíce, tak po kontrole za tři roky doměřili penále ve výši a to slovy cca 10000,-Kč a já hloupá husička, mu
učetnictví zpracovávala za 3000,-Kč/m
***ale to je váš problém, kolik si za práci řeknete.
teď budu platit jak .......!!!!
***vždyť jste udělala chybu v tom, za co vás platil. prostě jste udělala špatně svoji práci, za kterou máte ručit. buďte ráda, že je to jen 10t. Bývají to i statisíce.
CHybama se člověk učí !!!
***jo, vy se učíte a podnikatel platí:-(
BTW: vy nejste pojištěná? Pokud ne, tak proč?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 11. 2008 23:41
Dobrý den,prosím, chtěla bych poradit, vedla jsem účetnictví na základě smlouvy o vedení četnictví ve firmě, které byla provedena kontrola za roky, které jsem zpracovávala . Nyní ji vypočetli penále a úrok, tato firma po mě žádá náhradu, ale ve smlouvě o účetnictví nebylo nic uvedeno o úhradě škod/penále a pokuty/. Kdo tedy bude hradit penále a pokutu? Majitel firmy mě dává k soudu o náhradě škody, jak se mám bránit. Děkuji Jitka