Darovací daň u daru od s.r.o.

• (neregistrovaný)

24. 11. 2008 1:07

Mohu jako jednatel s.r.o. vyvest penize z firmy tak, ze obdaruji napriklad sve pribuzne financnimi dary - kazdemu poslu do 20.000kc/ za rok ci po sobe jdouci dva roky/ a oni nebudou muset davat danove priznani k dani darovaci ? Lze to tak provest ? Jestli spravne chapu, tak jim nemuzu dat ty penize hotove. S tim, ze samozrejme to bude ze zisku po zdaneni...podobny dotaz mam na dary svym obchodnim partnerum, kdyz nekomu koupim napr knizku za 5000 a nebo televizi za 10.000, jestli to jen zauctujeme jako naklady na repre a dal se o to nemusim starat ? Popripade jestli se o to musi starat nejak oni ?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 11. 2008 7:22

Šárka (neregistrovaný)

Re: Darovací daň u daru od s.r.o.
      Obávám se,že tak jednoduché to není.Vy samozřejmě můžete obdarovat své obchodní partnery a toto zaúčtujete na repre + nenárokujete DPH,ale při případné kontrole by FÚ mohlo považovat tyto dary za čerpání pro vlastní potřebu - budete muset obhájit,že např.ta drahá kniha byla předána tomu a tomu obchodnímu partnerovi.S příbuznými bych to viděla ještě problematičtěji.

• 24. 11. 2008 12:37

petr (neregistrovaný)

Dekuji, tem darum - vecem rozumim a budu si na to davat pozor. Nejsem platce DPH, takze o dph se nastaram vubec. Nicmene pokud budu darovat penize z s.r.o.,nejake uplne cizi osobe, tak by to melo byt v poradku ne ? myslim, ze to nemuze FU nejak zpochybnit, ze ty penize jsem pouzil pro svou vlastni potrebu, kdyz opravdu prokazatelne prisly te cizi osobe na ucet. Jde mi jen o to, jestli jim muzu rocne poslat 20.000 jedne osobe, nebo jestli to je 20.000 za dva roky...aby nemuseli davat danove priznani k dani darovaci.

• 11. 2. 2009 23:08

Pavel Procházka (neregistrovaný)

Máte s tím nějakou konkrétní zkušenost? Moc by mě to zajímalo. Na toto téma píše daňový poradce ing. Vychopeň ve 12. čísle měsíčníku otázky a odpovědi z praxe, vydává ASPI a.s. prosím odpovězte přímo na můj mail.
      Dík.
      Pavel

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).