Re: Darovací daň u daru od s.r.o.
Obávám se,že tak jednoduché to není.Vy samozřejmě můžete obdarovat své obchodní partnery a toto zaúčtujete na repre + nenárokujete DPH,ale při případné kontrole by FÚ mohlo považovat tyto dary za čerpání pro vlastní potřebu - budete muset obhájit,že např.ta drahá kniha byla předána tomu a tomu obchodnímu partnerovi.S příbuznými bych to viděla ještě problematičtěji.
Dekuji, tem darum - vecem rozumim a budu si na to davat pozor. Nejsem platce DPH, takze o dph se nastaram vubec. Nicmene pokud budu darovat penize z s.r.o.,nejake uplne cizi osobe, tak by to melo byt v poradku ne ? myslim, ze to nemuze FU nejak zpochybnit, ze ty penize jsem pouzil pro svou vlastni potrebu, kdyz opravdu prokazatelne prisly te cizi osobe na ucet. Jde mi jen o to, jestli jim muzu rocne poslat 20.000 jedne osobe, nebo jestli to je 20.000 za dva roky...aby nemuseli davat danove priznani k dani darovaci.
Máte s tím nějakou konkrétní zkušenost? Moc by mě to zajímalo. Na toto téma píše daňový poradce ing. Vychopeň ve 12. čísle měsíčníku otázky a odpovědi z praxe, vydává ASPI a.s. prosím odpovězte přímo na můj mail.
Dík.
Pavel
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
24. 11. 2008 1:07
Mohu jako jednatel s.r.o. vyvest penize z firmy tak, ze obdaruji napriklad sve pribuzne financnimi dary - kazdemu poslu do 20.000kc/ za rok ci po sobe jdouci dva roky/ a oni nebudou muset davat danove priznani k dani darovaci ? Lze to tak provest ? Jestli spravne chapu, tak jim nemuzu dat ty penize hotove. S tim, ze samozrejme to bude ze zisku po zdaneni...podobny dotaz mam na dary svym obchodnim partnerum, kdyz nekomu koupim napr knizku za 5000 a nebo televizi za 10.000, jestli to jen zauctujeme jako naklady na repre a dal se o to nemusim starat ? Popripade jestli se o to musi starat nejak oni ?