Re: odměna za nenemoc do průměru na náhr
Já si myslím, že příplatek za práci přesčas, za noční a za víkend se do průměru pro náhrady započítávají.je to v souvislosti s výkonem práce.Dle ZP se mzdou rozumí:
Základní mzda
osobní ohodnocení
odměny kromě odměn za pracovní pohotovost a věrnostních odměn
příplatky
naturální mzda
- viz § 351-362 ZP
ale jo, já to vím, ale zamotala jsem se do toho. Příplatky ze zákona, které jsem vypsala se nezahrnují do výpočtu doplatku do mimin.mzdy, do průměru na dovolenou samozřejmě přijdou, omlouvám se, že jsem mátla. Ale s tou nenemocí je to dobře, ta by do průměru přijít neměla ....?
paní Jiřko, děkuji za reakci, šíleně váhám..., přiznám se, že jsem nejdříve položku za "nenemoc" zavedla tak, že se nezapočítávala do průměru, pak jsem o tom začala více přemýšlet a došla jsem k závěru, že by měla přijít do výpočtu náhrady a změnila jsem to, přeptala jsem se dodavatele SW a ten je názoru, že tato položka nepřijde do výpočtu pro náhradu ... a jsem zase tam, kde jsem byla. Řekl dost dobrou věc-zaměstnavatel by měl stanovit ve vnitř. předpise (avšak to u nás není a ani nebude), co považuje za mzdu. Hrabu se v Šubrtovi a ten říká: Obecná pravidla pro definici mzdy:Je nutné posoudit zda příslušné plnění má povahu mzdy a odpovídá definici mzdy, tj. zda se jedná o plnění poskytované za vykonanou práci.Nelze uvést úplný výčet částí složek mzdy, které se promítají do průměrného výdělku. Jsou jimi ovšem též zákonem povinně stanovené mzdové náležitosti, tj. příplatky za práci přesčas, ve Sv, ztíženém a zdraví škodl.prac.prostř., práce v noci, SN, ----Naopak-za mzdu nelze považovat plnění věrnostní a stabilizační povahy,která jsou poskytována k pracovním a životním výročím, popř. při příležitosti odchodu do důchodu, totéž platí o různých příspěvcích na dovolenou, na vánoce apod.-nevyjdadřují tak ani pracovní výsledky či výkonost, ani jiná hlediska, která jsou pro poskytování mzdy přípustná...no a jak vidíte tu mou nenemocnost teď ?
Já taky, dle mého názoru to má parametry mzdy, tahle "odměna za nenemoc" je přece závislá na tom, zda člověk pracuje, či ne (je to tedy plnění za vykonanou práci). V případě nemoci ji asi nedostane, takže přímo souvisí s prac. výkonem. Nemá ani stabilizační ani věrnostní povahu, ani povahu příspěvků ze soc. fondu atd. Tady by Vám vážně pomohl vnitřní předpis...
tj. zda se jedná o plnění poskytované
>>>za
>>>vykonanou práci.Nelze uvést úplný výčet částí složek
>>>mzdy, které se promítají do průměrného výdělku. Jsou
>>>jimi ovšem též zákonem povinně stanovené mzdové
>>>náležitosti, tj. příplatky za práci přesčas, ve Sv,
>>>ztíženém a
>>>zdraví škodl.prac.prostř., práce v noci, SN,
>>>----Naopak-za mzdu nelze považovat plnění věrnostní a
>>>stabilizační povahy,která jsou poskytována k
>>>pracovním
>>>a
>>>životním výročím, popř. při příležitosti odchodu do
>>>důchodu,
>>>totéž platí o různých příspěvcích na dovolenou, na
>>>vánoce apod.-nevyjdadřují tak ani pracovní výsledky
>>>či
>>>výkonost, ani jiná hlediska, která jsou pro
>>>poskytování
>>>mzdy přípustná...no a jak vidíte tu mou nenemocnost
>>>teď ?
>>
>>Já bych to do průměru počítala. Ovšem berte to jen
>>jako můj osobní názor. Váže se to k odpracované době.
>>Pracuje, dostane odměnu, nepracuje, nedostane odměnu.
>
>Já taky, dle mého názoru to má parametry mzdy, tahle
>"odměna za nenemoc" je přece závislá na tom, zda člověk
>pracuje, či ne (je to tedy plnění za vykonanou práci).
>V případě nemoci ji asi nedostane, takže přímo souvisí
>s prac. výkonem. Nemá ani stabilizační ani věrnostní
>povahu, ani povahu příspěvků ze soc. fondu atd. Tady by
>Vám vážně pomohl vnitřní předpis...
jste zlaté, děkuji moc, já to tam tedy nechám ..., holt uvidím časem, co se z toho vyvrbí. Já jsem si říkala právě také - čím víc pracuje, tím vyšší odměnu dostane (tím, že není nemocná), takže to nepřímo souvisí se mzdou, není to sice přímo hmatatelně za práci, ale souvislost tam také vidím, ale jak o tom přemýšlím, tak se do toho zamotávám jako bourec. Nejdříve jsem zadala, že ne do průměru, ale pro další kvartály již mám zavedeno že ano, tak už s tím nebudu hýbat a vám moc děkuji za názory !! pěkný den :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
24. 11. 2008 10:43
Dobrý den, ráda bych se ujistila, že odměna, kterou vyplácí zaměstnavatel - měsíčně vyplácí 500 Kč za to, když v měsíci nemarodí, tyto peníze nepřijdou do průměru za dovolenou, stejně jako tam nepřijde perné, které zaměstnavatel vyplácí na základě ustanovení v kolektivní smlouvě. Ta nenemoc je sice částka zúčtovaná, odvádí se ZP,SP,daň, ale není to za práci, proto nepřijde do výpočtu pro průměr na náhrady (stejně jako přípl. za přesčas,noční,pohotovost,sobotní příplatek). Myslím si to dobře? Co třeba do průměru ještě nepřijde? děkuji moc