Re: nepracovní úraz
tak budete vést jako neprac. úraz - ale nebudete platit
kopii záznamu o neprac. úrazu + kopii neschopenky zašlete na OSSZ
Policie bude šetřit, předá zprávu na OSSZ a po nějaké době (může to trvat i několik měsíců), Vám sdělí, jak máte zaplatit
pokud má rodinné příslušníky, je možné, že Vám z OSSZ po nějaké době sdělí, že máte určité procento (zatím jako zálohu) vyplatit (ale nemusí a budete čekat, až dostanete zprávu konečnou)
Ono je to ještě trošku složitější. Ten úraz se mu stal v loňském roce. Neschopenku měl vystavenou, ale nebyl zaškrtnut nepr. úraz. Byl na operaci. Pak zaměstnanec normálně pracoval a po roce šel jenom na vyndání šroubů. Na začátku neschopenky nebyl nepr. úraz vůbec zaškrtnut. Až když zaměstnanec donesl ukončení, tak tam to má zaškrtnuté. Takže minulý měsíc jsem mu samozřejmě normálně nemocenskou proplatila. Co teď s tím?
tak to je binec od lékaře
ofoťte začátek PN a konec PN + záznam o neprac. úrazu, napište vysvětlující dopis na oSSZ, nyní jen evidujte a neplaťte a OSSZ rozhodne, třeba lékař dostane nějakou pokutu, co já vím
MÚ musí dodržovat pravidla, tak proč ne lékaři?
tak paní ze sociálky mi řekla, že se vůbec o nepracovní úraz nejedná, protože zaměstnanci vyndávali šrouby z nohy - následek dopravní nehody z loňského roku. takže mám zavolat obvodní lékařce zaměstnance a domluvit se s ní. Ověřit si diagnózu a napsat si zápis k neschopence, že po konzultaci s lékařkou se o nepr.úraz nejedná. Zítra jí budu volat-to jsem zvědavá, jak mi sdělí diagnózu, když mi určitě řekne,že musí dodržovat lékařské tajemství a že by to bylo porušení osobních údajů! Když jsem to řekla paní na sociálce, že mi to lékařka určitě nesdělí, tak mi na to nedokázala odpovědět. tak mi držte palce
To je pravda, že diagnoza nás nesmí zajímat. Jenže - ono to má háček. Pokud by lékařka změnila neprac. úraz (škrtne ho), tak určitě ten dotyčný zam-ec si až později uvědomil, že je pojištěný, tudíž by měl být odškodněný z komerčního pojištění (má-li ho sjednané), popř. může vymáhat náhradu po tom, kdo mu nehodu zavinil (pokud policie shledala, že on nehodu nezavinil), proto asi požadoval dodatečné dopsání na neprac. úraz. Ona ta částka může být i dost velká, kterou bude požadovat po viníku nehody - jenom za každý den pobytu v nemocnici se platí nemalá částka, za léky, za návštěvy lékaře, ušlý výdělek apod.Takže já bych spíš požadovala písemně od OSSZ, že v tomto případě to nemám brát jako neprac. úraz zaviněný jinou osobou, vyšetřovaný policií, tudíž mám vše zaplatit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
24. 11. 2008 11:37
Zaměstnanec má na neschopence zaškrtnut nepracovní úraz. Nechala jsem mu vyplnit záznam o nepracovním úrazu. vylnil, že úraz byl vyšetřován policií, co to pro mě znamená? Musím konzultovat s OSSZ? (zaměstnanec měl dopravní nehodu na motocyklu, kterou nezavinil on-měl operovanou nohu a teď mu jenom vyndávali šrouby-lékař vyplnil jako nepracovní úraz)
Děkuji za radu