Re: dovolená při 12 hod směnách
Nevím, jak to myslíte, že v roce nemáte šanci vybrat dovolenou, ale platí, že při nepravidelně rozvržené prac. době se nárok na dovolenou přepočítává. Zjistí se počet vašich plánovaných směn v kal. roce (jen plánované, ne přesčasové) a vynásobí se počtem týdnů dovolené ve firmě (4 nebo 5) a podělí 52,14 (průměrný počet týdnů v roce). Vyjde počet dnů dovolené. Dovolenou pak vybíráte jen ve dnech, ve kterých byla plánovaná směna a tento den dovolené je zaplacen tolika hodinami, kolik měla činit směna (čistý pracovní čas, bez přestávky).
Upřesním - ve jmenovateli je uveden počet týdnů, na které byla pracovní doba rozvržena nerovnoměrně - nerovnoměrně může být PD rozvržena pouze na vyrovnávací období 26 týdnů a jenom kolektivní smlouva je může prodloužit až na 52 týdnů (pak by platila uvedená hodnota). Náhrada mzdy může být poskytnuta buď za skutečnou délku prac. směny nebo za průměrnou délku prac. směny. Jinak jsem dotazu také moc nerozuměla.
Já jsem dotaz pochopila tak, že kdyby tazatelka pracovala 4 hodiny denně, tak má zhruba za měsíc nárok na 1/12 dovolené, ale vzhledem k tomu, že její směny jsou třikrát tak dlouhé, tak jí vznikne nárok až za tři měsíce. Pokud pracuje celý rok, nic se neděje, 60 směn odpracuje, bude mít nárok na celou dovolenou. Pokud ovšem nastoupila až během října, tak se klidně může stát, že jí žádný nárok na letošní dovolenou nevznikne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
24. 11. 2008 13:55
podle dřívější reakce mám nárok na 1/12 dov po 21 odpr. dnech, ale pokud mám poloviční prac. úvazek a 12 h směny, tak nemám šanci vybrat celou dovolenou v roce? Děkuji za odpověď