Zvyšování nebo prohlubování kvalifikace

• (neregistrovaný)

24. 11. 2008 14:28

Prosím o názor a radu.
    Firma zaplatila asistentce (dosud nic neúčtovala) kurz na mzdovou účetní přes Svaz účetních. Podle mně se jedná o zvýšení kvalifikace - kurz je zakončený zkouškami, dostane certifikát a získá nové vědomosti, které předtím neměla protože nebyla účetní. Na druhé straně jsem četla názor, že by to mělo být prohloubení - nezískává vyšší vzdělání - tedy maturitu nebo VŠ titul. Pokud je to zvýšení - firma to dává jako nedaňový N a u zaměstnance částka podléhá zdanění a odvodům? Díky Zuzana

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 11. 2008 14:37

S (neregistrovaný)

Re: zvyšování nebo prohlubování kvalifik
      Sdělení ministerstva financí k aplikaci ustanovení § 24 odst.2 písm.j) - ze dne 26.8.2008.
      Je to na stránkách http://cds.mcfr.cz - novinky podrobně popsáno co je prohlubování a co zvyšování kvalifikace.

• 24. 11. 2008 14:42

Zuza (neregistrovaný)

Tam jsem se dívala, není to úplně jednoznačné, odkazuje se tam i na ZP, študovala jsem ty paragrafy, ale pochopitelně to tam není přesně a jasně popsané. Doufala jsem, že má někdo konkrétní zkušenost se stejnou situací. :o)

• 24. 11. 2008 14:39

VH (neregistrovaný)

Prohlubováním kval. se nemění její podstata a vždy se vztahuje k vykonávané práci (= zde není splněno). Zvýšením kval. je změna hodnoty kval., kterou zaměstnanec má (např. SŠ má získat VŠ vzdělání, vyučený v oboru má studovat SŠ apod. = zde není splněno). Takže já bych to neviděla ani na prohlubování, ani na zvyšování kvalifikace, ale na plnění, které jde nad rámec zákona = výdaj daňově neúčinný (pro zaměstnance "benefit"). Raději se neptám, kdy dotyčná kurz navštěvuje - zda v prac. době nebo mimo ni.

• 24. 11. 2008 14:50

Zuza (neregistrovaný)

No samozřejmě místo práce jezdí 2x týdně na školení, ve výplatě to není nijak podchyceno, dostává zaplaceno jako by byla v práci. Ale zaměstnavatel ji tam poslal, chce ať si kurz udělá. Takže co teď s tím, co všechno máme špatně?

• 24. 11. 2008 15:19

VH (neregistrovaný)

Tím, že účast na školení probíhá v pracovní době a zaměstnankyně dostává mzdu, se blížíte k pojmu prohlubování kvalifikace, která se posuzuje jako výkon práce se všemi důsledky (ev. práce přesčas + ev. pracovní cesta). Jak jsem uvedla výše, tento pojem ale vyžaduje, aby se jednalo o souvislost s vykonávaným druhem práce, což zde není splněno. Na druhé straně je otázkou, zda je tento moment zkontrolovatelný. Pokud by vyšlo najevo, že tato souvislost není dána, posoudila bych to tak (hraju si na úředníka), že se jedná pro zaměstnavatele o daňově neúčinný výdaj a zaměstnanci je vyplácena mzda, na kterou mu nevzniklo právo (=přestupek, resp. správní delikt podle zákona č. 251/2005 Sb.).

• 24. 11. 2008 16:47

Zuza (neregistrovaný)

Díky za radu, budu to muset nechat na daň.poradkyni - asi co nejdříve.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).