Zahraniční cestovné

• (neregistrovaný)

25. 11. 2008 9:53

Prosím o radu
    náš zaměstnanec v říjnu vycestoval na půl roku do Austrálie, zvyšuje si kvalifikaci v anglickém jazyce v souvislosti se zaměstnáním.
    V srpnu jsme uhradili fakturu za kurzovné ve výši 96665,-Kč/z čehož 33.000,- Kč byla záloha na letenky a 7.100,-Kč vízový poplatek,zbytek je kurzovné a pojištění/.Bylo mi řečeno,že fakturu mám zahrnout do mzdy zaměstnance,sociální,zdravotní poj.a daň mám počítat z celé faktury nebo jen kurzovného.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 11. 2008 19:29

Marek (neregistrovaný)

Re: zahraniční cestovné
      V těchto případech, jako jen ten Váš je nutné odlišit zvyšování a prohlubování kvalifikace. Než mu to začnete přidaňovat jako nepeněžní plnění, podívejte se, zda firma již v minulosti tomuto zaměstnanci neplatitla studium angličtiny a zda zaměstnanec nemá nějaký doklad o dosaženém vzdělání v angličtině (maturitu, Evropský certifikát, FCA apod.). Pokud již v minulosti získal nějaké vzdělání v English, nejde o zvyšování, ale prohlubování kvalifikace a půjde o uznatelný náklad na straně zaměstnavatele a osvobozený příjem na straně tohoto zaměstnance.
      Jinak to budete muset přidanit celé, protože i poplatky a letenky jsou výdaji spojenými se zvyšováním kvalifikace tohoto zaměstnance.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).