Re: Podpůrčí doba
Já to vidím jinak - vznikne-li nová neschopnost, související s pracovním úrazem, do dvou měsíců poté, co zaměstnanec po skončení první neschopnosti nasoupil do práce, považuje se ta nová neschopnost pro účely stanovení podpůrčí doby za pokračování první neschopnosti.
Takže - rok od počátku nové neschopnosti uplyne 28.4.2009, odečítám ale dny předchozí neschopnosti pro pracovní úraz, což je jestli dobře počítám 94 dnů. Podpůrčí doba podle mě skončí 24.1.2009.
Nechci se vůbec přít, protože jistá si také nejsem.Pročítám znova abecedu mzdové účetní a na str.405 nahoře je informace že "do podpůrčí doby se nezapočítavají předchozí PN způsobené pracovním úrazem nebo nemocí z povolání". bohužel tam není odkaz na §
Tak s ohledem na to, že by druhá PN byla pokračováním první jak píšete, by podpůrčí doba měla končit 11.1.2009 (rok do 22.1. mínus 11dní)
Ale do podpůrčí doby pro nemoc související s pracovním úrazem nemůžete započítávat dny nemoci, která s ním nesouvisí. Ona ta Mzdová účetní je taková Bible, ale úplně všechno v ní není (ani nemůže být) :-)), přestože to je skvělá příručka. Jestli si nejste jistá, komu uvěřit, počkejte, zda se ještě někdo nepřidá s názorem, který vás přesvědčí, nebo to zkonzultujte s OSSZ, ať nemáte přeplatek. Mějte se prima.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 11. 2008 12:30
Dobrý den, prosím pomůže mi někdo s výpočtem? Zaměstnankyně dne 23.1.08 utrpěla pracovní úraz, dne 25.4. jí byla neschopnost ukončena. 26+27.4. byl víkend, v pondělí 28.4. nastoupila do práce. Odpracovala tuto směnu, ale 29.4. přinesla novou neschopenku, která dle písemného potvrzení lékaře byla další neschopností v důsledku pracovního úrazu z 23.1. Nemoc za rok zpět byla 21.12.07-31.12.07.
Děkuji všem za odpovědi.