Rodičovská dovolená

• (neregistrovaný)

25. 11. 2008 13:24

Dobrý den, mohl by mi, prosím, někdo poradit ohledně žádosti o prodloužení rodičovské dovolené?
    Jedná se o toto: Ve firmě jsem pracovala 3 roky, pak jsem šla na MD, když mi MD končila, tak jsem zaměstnavatele požádala o rodičovskou dovolenou do věku tří let dítěte. Firma mně vyhověla a celou dobu mi tvrdila, že se mnou počítá. Teď měsíc a půl před mým návratem mně majitel firmy oznámil, že mě momentálně nemůže vzít zpátky ať zůstanu doma ještě rok (to znamená, než syn bude mít 4 roky). Syn bude mět 3 roky 7.ledna, do kdy musím požádat o prodloužení rodič.dovolené? A pokud mi to firma nepovolí, nemá pro mě místo, tak mi musí dát výpověď nebo ji musím dát já?
    Děkuji moc za odpověď.
    Míša

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 11. 2008 13:36

sylva (neregistrovaný)

Re: Rodičovská dovolená
      O prodloužení zažádejte hned, aby firma měla čas na vyjádření.Pokud Vám volno povolí, budete ještě rok doma, pokud Vám volno nepovolí, musíte nastoupit den po synových třetích narozeninách do práce.nebo musíte dát výpověď.Podle toho, co píšete, Vám firma ten čtvrtý rok povolí, a po roce budete řešit, zda nastoupíte, nebo s Vámi zaměstnavatel rozváže PP pro nadbytečnost.V tomto případě Vám bude náležet odstupné.

• 25. 11. 2008 13:53

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Rodičovská dovolená
      Jen upřesním, že nebudete žádat o prodloužení rodičovské dovolené, protože ta je pouze do 3 let dítěte. Pokud nechcete nastoupit nebo nechcete, aby Vám dali výpověď, požádejte o neplacené volno. A pak se Vaše nadbytečnost (nebo možná pak už zase pro Vás práce bude) bude řešit až bude končit to neplacené volno. Pozor - státem ale po dobu neplaceného volna budete pojištěna jen tehdy, pokud budete pobírat rodičovský příspěvek nebo pokud budete splňovat celodenní péči o dítě do 7 let (tzn. nedávat ho do školky na víc než 4 h denně). Nebo o 2 děti do 15 let. Výhoda zůstat ještě zaměstnancem je ta, že kdybyste náhodou byla znovu těhotná, měla byste zase nárok na mateřskou.

• 25. 11. 2008 16:15

k. (neregistrovaný)

Re: Rodičovská dovolená- dotaz
      Prosím? takže když porodím druhé dítě po těsně před 4 rokem svého prvního dítěte a budu na neplaceném volnu do 4 let věku dítěte, tak mám nárok na mateřskou dle výše platu jaký byl před 4 lety? to platí jen 3 roky nebo ne?

• 25. 11. 2008 18:45

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Rodičovská dovolená- dotaz
      Na mateřskou máte nárok, pokud máte zaměstnavatele (když budete na nepl. volnu, tak stále budete zaměstnaná). A postup pro výpočet mateřské je stejný - sečtou se výdělky ve 12 měsících před měsícem nástupu na MD, pokud tam nějaké výdělky a odpracované dny byly. Pokud ne, jde se vždy o další 3 měsíce dozadu, až se najde tříměsíční období, ve kterém nějaké výdělky a odpr. dny byly. Pokud byste teď prac. poměr ukončila, pak otěhotněla a jiného zaměstnavatele nenašla, neměla byste mateřskou. Ovšem pokud teď skončíte s tím, že si najdete zaměstnání jiné, to je něco jiného, pak byste samozřejmě měla mateřskou podle nového zaměstnání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).