Doplatek do minimální mzdy

• (neregistrovaný)

25. 11. 2008 13:48

Pokud mne zaměstnavatel nechá třeba týden doma na 60% podle §209 ZP a vyjde mi mzda menší, než je minimální, musí mi zaměstnavatel doplatit do minimální mzdy? Děkuji Monika

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 11. 2008 14:01

LH (neregistrovaný)

Re: Doplatek do minimální mzdy
      Když máte 60% tak se do minimální mzdy nedoplácí, jen se
      musí spočítat zdravotní pojištění z minimální mzdy.

• 25. 11. 2008 14:04

Laďa (neregistrovaný)

Má-li zaměstnanec za pracovní den, v němž mu vzniklo nebo zaniklo právo na náhradu mzdy při DPN, také právo na mzdu nebo plat za část pracovní doby, náleží mu za tento den jen poměrný díl náhrady mzdy při DPN připadající na tu část pracovní doby, za kterou mu nenáleží mzda nebo plat.

Náhradu mzdy při DPN lze dohodnout nebo stanovit i za první 3 pracovní dny DPN a nad rámec redukčních hranic. V takovém případě však nesmí výše náhrady připadající na 1 hodinu převýšit průměrný hodinový výdělek zaměstnance. Náhrada mzdy při DPN poskytnutá nad rámec zákonem stanovených podmínek podléhá zdanění a též se z ní odvádí zdravotní pojištění a sociální zabezpečení. Toto dobrovolné plnění musí plně hradit zaměstnavatel ze svých prostředků.

Zákonná výše nebo výše dohodnutá nebo stanovená vnitřním předpisem se vždy snižuje o 50 % v případě, že DPN přivodil zaměstnanec:

*
      zaviněnou účastí ve rvačce,
      *
      jako bezprostřední následek své opilosti nebo zneužití omamných prostředků nebo psychotropních látek,
      *
      při spáchání úmyslného trestného činu nebo úmyslně zaviněného přestupku.

• 25. 11. 2008 14:05

Laďa (neregistrovaný)

Omlouvám se, tento příspěvek sem napatří.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).