Odpis budovy

• (neregistrovaný)

26. 11. 2008 16:05

Prodali jsme v 8/2008 budovu, můžu odepsat najednou celou zůst.hodnotu nebo musím nejdřív vypočítat 1/2 odpis a pak zůstatkovou hodnotu? Přijde mi to ve výsledku stejné a zbytečně pracné. Odpisovat přeci není povinnost. děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 11. 2008 18:21

bubu (neregistrovaný)

Re: odpis budovy
      V roce 2008 můžete přerušit odpisování a pak nemusíte počítat 1/2 odpis a daňová zůstatková cena bude v případě prodeje daňově uznatelná v plné výši.

Hezký den přeje
      bubu

• 27. 11. 2008 10:43

Crt (neregistrovaný)

Myslíte, že by to mělo být nějak zdokumentováno, že v případě prodeje přeruším odepisování ? Třeba něco jako rozhodnutí vedení společnosti....nebo stačí, až přijde kontrola z FÚ, ji říct, že teda u tohoto majetku jsem přerušli odepsiování a tím pádem do daňového přiznání zahrnul ZH vcelku....

• 27. 11. 2008 16:24

bubu (neregistrovaný)

1.Varianta
      V případě, že vždy když budete prodávat majetek, tak nebudete uplatňovat 1/2 daňový odpis (přerušíte odpisování) můžete tento postup zapracovat do účetních směrnic.

2. Varianta
      Ke konci zdaňovacího období se tiskne sestava daňových odpisů jednotlivého majetku. V této sestavě se zobrazí i majetek, který jste v průběhu roku prodali. Pokud jste u tohoto prodaného majetku přerušili odpisování - tak bych asi k této sestavě připojil dokument podepsaný statut. orgánem společnosti s uvedením, u kterého majetku jste se rozhodli přerušit odpisování.

3.Varianta
      Skutečnost ,že jste přerušili odpisování oznámíte v průběhu konrolly správci daně (pokud se Vás na to zeptá) ale já bych preferoval spíš variantu 1 nebo 2.

Hezký den přeje
      bubu

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).