Re: evidence docházky, přesčasy, náhr.vo
>Jsem OSVČ a mám dva zaměstnance (menší hospoda bez
>vaření).
>Dost nezvykle jsem jim stanovil měsíční mzdu +
>odměny.
>Pracovní doba je nerovnoměrně rozložená. Přistopil
>jsem na jejich požadavek a pracují 5 dní ve 12
>hod.směnách dalších 5 dní mají volno. Nemáme žádný zavírací den.
>Když jim rozpočítám směny, tak mi samozřejmě vychází
>mnoho přečasů.
>Zatím to řeším tak: např. leden 2008
>1.zaměstnanec - odpracuje 15 směn á 12 hodin = 180
>hodin (má 4 hod. přesčas)
>2. zaměstnanec - vychází mu 16 směn á 12 hodin = 192
>hodin
>takže aby tento zaměstnanec neměl tolik přesčasů,
>zůstane doma a neodpracuje 16. směnu (pracuji za něho já
>sám), tím se dostane taky na 180 hodin a má pouze 4
>hod. přesčas
>V dalším měsíci se to opakuje, ale zase s prvním
>zaměstnancem
>Mám problém s vedením docházky: jak mám nazvat to
>volno zaměstnance? Je to náhradní volno? Nebo neplacené
>volno? Nebo ho prostě v docházce neuvedu?
Nehledejte problém tam, kde není. Prostě nemá naplánovanou směnu a tečka. Zákonný PÚ mu naplníte, ještě něco málo přesčasů, které mu proplatíte, o nic nepřijde, Vy ho nijak nepoškozujete, takže je to v pohodě. Docházku mu vykážete podle skutečnosti, přesčas.hodiny taky, nic nefalšujete, je to OK.
Místo sebe-tedy ty své směny-byste musel třeba přibrat dalšího zaměstnance, což jistě nechcete a řešíte to tak,jak píšete.
>Už jsem z toho magor. Já vím, že lepší by byla
>hodinová mzda a pracovní doba krátký a dlouhý týden. Jim však
>vyhovuje tento systém a navíc to klape. Nechci jim
>vnucovat něco co by jim nevyhovovalo.
>Potřebuji si s tím nějak poradit papírově, aby v
>případě kontroly nebyl nějaký problém (jak se říká aby se
>vlk nažral a koza zůstala celá).
>Prosím pomozte.
Jarouši nepochybujte, i když je to lidské. Navíc pro Vás to má výhodu, že sde dostanete mezi lidi, ověříte si jak Vám hospůdka funguje v praxi, poklábosíte se známými, kouknete na sport v telce, na konci směny si s kámošem dáte panáka a život je hned krásnější.
Re: slyšíte to TICHO?
>>>Pozor na vyplácení mzdy - protože nyní se asi stala
>>>chyba v ZP, protože je stanovena noční směna - od 24
>>>-
>>>6.OO, takže pozor
>>>příplatky!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
>>
>>
>>A pak má být člověk slušný .... Dejte se k našim
>>zákonodárcům, protože někdo takový jim chybí do
>>sestavy.
>>Takovou koninu jste asi slyšela kde ???
>>Uveďte příslušný § toho zákoníku práce a ráda se vám
>>omluvím.
>
>za co se omlouvat, buď je to vtipálek, který se chce
>jen předvést anebo bych citoval MUDr. Strosmayera z
>Nemocnice na kraji města: Vy ..... nebeská.
K jedné věci bych měl ale výhrady. Jedná se o nerovnoměrnou pracovní dobu, ale podle Vašeho vyjádření k nim přistupujete jako k pracovníkům Po-Pá á 8 hodin. Usuzuji tak z Vašeho vyjádření kolik měli odpracovat v lednu. Takže by bylo dobré jim určit nějaké vyrovnávací období a brát to tak, že mají odpracovat 40 hodin za týden v průměru za nějaké období.
No a to mi dělá právě starosti. Když jim rozplánuju směny tak mají moc hodin. (Je otevřeno bez zavíračky, takže 365 dní tj. 182,5 směny na každého á 12 hodin = 2190 hodin) Jak psal Pája, musel bych zaměstnat ještě jednoho aby mi to vycházelo, ale tak malá hospoda s tolika zaměstnanci by se neuživila. Takže to řeším tak, že pracují v průměru 40 hodin/týden a sem tam nějaký přesčas. Když vidím, že by měli více hodin přesčasu, dám jim volno a nastoupím sám. Poraďte jak si poradit papírově? V praxi to funguje, ale ty papíry. Ještě k tomu vyrovnávacímu období, jest-li se nepletu tak je asi 26 týdnů ne?
To by mě taky zajímalo. Nějak si to nedovedu představit a spočítat to taky neumím. Zkoušel jsem si to nastudovat, ale zatím to nejsem schopen pochopit. Právě z tohoto důvodu se snažím dát do pořádku docházku. Zatím v tom mám pouze chaos.
Ještě jednou k mému původnímu dotazu. Představte si, že máte 2 zaměstnance, kteří se střídají po 5 dnech a směnu mají 12 hodin.
Jak jim mám naplánovat směny? Potřebuji nakopnout a pak jim to podle plánu přizpůsobím. Základ však je 5 dní á 12 hodin a 5 dní volno.
Dle mě to zbytečně komplikujte. udělejte jim rozpis směn třeba na 3 měsíce s tím, že když budou mít splněnou pracovní dobu za týden a bude hrozit přesčas, tak si tu sněnu vezmete Vy. Nikde není stanoveno, že musí mít pořád 5+5, že ta pravidelnost musí být donekonečna. Například mohou mít 7 týdnů 5+5 a v osmém budou mít 4+6 a ten volný den budete mít Vy, jak píšete.
Když to budou vědět dopředu, kdy mají směny tak není problém vůbec v ničem.
Předpokládám, že nemáte nepřetržitý provoz (že byste jel 24 h 7 dní v týdnu) a že ti zaměstnanci mají sjednaný plný úvazek, což je v průměru 40 h týdně. Tak vezměte 26 týdnů (nejdelší možné vyrovnávací období) x 40 h = 1040 h (toto je jakýsi fond pro 1 zaměstnance za období 26 týdnů). A v tomto rozmezí mu rozplánujte ty hodiny. Hodiny, které zbudou, by měl odpracovat někdo jiný (třeba Vy). Když je pak odpracuje on, bude to jeho přesčas. Zároveň se musíte vlézt do ročního počtu hodin, tj. 2096 h na 1 zaměstnance.
Děkuji za trpělivost. Ono to vlastně takto funguje, jenom nemám tištěný plán směn na delší období. Zaměstnanci se pravidelně střídají a když odpracují v měsíční fond tak nastupuji já. Už jsem to psal trochu výš. Ono to nevychází přesně na hodinu, tak mu zaeviduji např. 4 hod. přesčas. Další měsíc se může stát, že mu ty 4 hodiny zase chybějí. Např. v listopadu budou mít každý 13. směn = 156 hodin (4 hod. navíc), v prosinci také 13 směn = 156 (4 hod. chybí). Takže jsem se původně ptal jak to nazvat v docházce, jako přesčas a potom ty chybějící jako náhr.volno?
Tak jediné co musím udělat je, že naplánuji směny písemně tak jak píšete na 26 týdnů. Ještě jednou moc děkuji
U nerovnoměrně rozvržené pracovní doby se neřídíte tím měsíčním fondem prac. hodin. Pokud mu rozvrh vychází tak, že jeden měsíc např. 4 podle Vás přebývají a v dalším měsíci "chybí", tak se nejedná o žádný přesčas a náhradní volno. Prostě u nerovnoměrně rozvrž. pracovní doby to tak je, že jeden měsíc odpracuje méně a jiný více, než vidíte na tom plánovacím kalendáři, ale to se právě má srovnat až v tom delším vyrovnávacím období.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 11. 2008 16:55
Jsem OSVČ a mám dva zaměstnance (menší hospoda bez vaření).
Dost nezvykle jsem jim stanovil měsíční mzdu + odměny.
Pracovní doba je nerovnoměrně rozložená. Přistopil jsem na jejich požadavek a pracují 5 dní ve 12 hod.směnách dalších 5 dní mají volno. Nemáme žádný zavírací den. Když jim rozpočítám směny, tak mi samozřejmě vychází mnoho přečasů.
Zatím to řeším tak: např. leden 2008
1.zaměstnanec - odpracuje 15 směn á 12 hodin = 180 hodin (má 4 hod. přesčas)
2. zaměstnanec - vychází mu 16 směn á 12 hodin = 192 hodin
takže aby tento zaměstnanec neměl tolik přesčasů, zůstane doma a neodpracuje 16. směnu (pracuji za něho já sám), tím se dostane taky na 180 hodin a má pouze 4 hod. přesčas
V dalším měsíci se to opakuje, ale zase s prvním zaměstnancem
Mám problém s vedením docházky: jak mám nazvat to volno zaměstnance? Je to náhradní volno? Nebo neplacené volno? Nebo ho prostě v docházce neuvedu?
Už jsem z toho magor. Já vím, že lepší by byla hodinová mzda a pracovní doba krátký a dlouhý týden. Jim však vyhovuje tento systém a navíc to klape. Nechci jim vnucovat něco co by jim nevyhovovalo.
Potřebuji si s tím nějak poradit papírově, aby v případě kontroly nebyl nějaký problém (jak se říká aby se vlk nažral a koza zůstala celá).
Prosím pomozte.