Re: Nem.pojištění od 1.1.2009
já se přiznám, že také z toho moc chytrá nejsem - ale mám poznámku ze školení (doufám, že správnou)
Tiskopisem "Oznámení" hlásit přerušení pojištění k 1.1.2009, vznikl-li důvod přerušení pojištění již v r. 2008 a po 31.12.08 trvá (nepřetrž. doba delší jak 30 KD). Termín - 31.1.09. Pojištění se přerušuje prvním dnem, ve kterém zam-ec přestal vykonávat práci z důvodu prac. nebo služeb. volna (bez náhr. příjmu), které trvalo více jak 30 KD po sobě jdoucích a v době rodič. dovolené (když nenáleží PPM).
A ještě mám poznámku, že na tu RD je jiný tiskopis a jednatelé, statutáři budou mít také jiný tiskopis.
Snad zašlou tiskopisy včas a s náležitými (a hlavně srozumitelnými) vysvětlivkami.
odhlášení jednatele provedete formou seznamu... Já jsem toto včera řešila a jednatel mi sdělil, že chce být nemocensky pojištěn, takže jsem nachystala na OSSZ odhlášku např. ke 30.11. s kódem "7" a od 1.12.08 zase přihlášku s kódem "0" + má uzavřenou klasickou PS na pozici obchodní ředitel.
U žen na RD se jedná o přerušení (§ 10 odst. 9 zákona 187/2006), takže se má za výše uvedené zam-kyně poslat na OSSZ také odhláška z nemocenského pojištění (takhle nám to bylo sděleno na školení)
takže ženy na rod.dov. nebudou nemocensky pojištěné? a co když půjdou po 2 nebo 3 letech na další mateřskou? jak se jim to bude tedy počítar?
Zrovna jsem začala číst "zásady pro vyplňování tiskopisu Oznámení o nástupu do zaměstnání - skončení zaměstnání" a tam jsou kody 7 a 8, v případě přerušení ČSSZ ohlášení nepožaduje, tak nevím jestli
jsem si to vysvětlila správně, že by se nemuselo, ale teď jsem to právě dočetla, tak se třeba ozve někdo, kdo to už má zmáknutý!!
odst. 9 § 10 bude v dohledné době zrušen, nemáme k němu přihlížet, v zákoně je zbytečný, dostal se tam na přání zdravotníků, kteří si ovšem nakonec ošetřili ve svém zákoně a sociálka tento odstavec defacto nepotřebuje a maminek se to nikterak nedotýká. JUDr. Vlasákem nám bylo řečeno, že je nemáme ohlašovat na sociálku, máme ignorovat, prý je dohoda MPSV s ČSSZ.
pokud jsem dobře pochopila tak ano, pokud nemá klas.smlouvu tak odhlásit. Jen nevím, jak to je když už má dávno klasickou smlouvu a je také mimo jiné jednatelem, jestli ho musím odhlašovat a znovu přihlašovat , nebo jestli je(bude) stále už považován za zaměstnance a odhl a přihl se ho netýkají. snad někdo už zjistil.
>Od 1.1.2009 nejsou jednatelé, studenti, žáci nemoc.
>pojištění.
>Žáky a studenty tedy nebudu přihlašovat k nem.poj.,
>jednatele odhlásím do 31.1.2009. Jak je to prosím u žen
>na rodičovské dovolené ? Musím dobu, kdy končí MD a
>nastupují na RD nahlašovat ? Platí to jen pro
>zaměstnance, kteří nastupují na RD od 1.1.2009 ? Děkuji moc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
28. 11. 2008 11:37
Od 1.1.2009 nejsou jednatelé, studenti, žáci nemoc. pojištění.
Žáky a studenty tedy nebudu přihlašovat k nem.poj., jednatele odhlásím do 31.1.2009. Jak je to prosím u žen na rodičovské dovolené ? Musím dobu, kdy končí MD a nastupují na RD nahlašovat ? Platí to jen pro zaměstnance, kteří nastupují na RD od 1.1.2009 ? Děkuji moc.