Re: Nástup na mateřskou, proplacení dovo
Na proplacení dovolené ván nárok nevzniká, ten je jen u skončení prac. poměru.Můžete si požádat o čerpání dovolené tak aby navazovala na konec PPM, za´městnavatel vám v tomto případě musí umožnit čerpání zbytku dovolené z r. 2008 a nároku na r. 2009.
Děkuji za reakci. Zaměstnavatel souhlasí s proplacením nevyčerpané dovolené místo jejího vybrání. Tudíž k proplacení dojde asi až po přechodu na rodičovskou dovolenou nebo dříve? Jak je to s nárokem na dovolenou za rok 2009? Vzniká nějaký? Jak se vypočítává.
I když zaměstnavatel souhlasil s proplacení dovolené, tak to podle zákona není možné! Máte termín porodu 1.3.2009, tzn. že na mateřskou dovolenou (MD) nastoupíte 6-8 týdnů před termínem porodu a bude Vám trvat 28 týdnů (pokud čekáte 1 dítě), 37 týdnů u dvou a více dětí. Až Vám skončí mateřská dovolená, tak byste měla nastoupit na rodičovskou dovolenou (RD). Ale jelikož nemáte vyčerpanou dovolenou, tak si ji nejprve vyčerpáte. Tzn. že Vám skončí MD, pak budete čerpat dovolenou a až pak nastoupíte na RD u zaměstnavatele. Ale i během čerpání dovolené se sama nahlásíte na sociálku, a rodičovský příspěvek budete pobírat od sociálky už po skončení mateřské dovolené. Takže budete mít dvojí příjem. A co se týká nároku na dovolenou za rok 2009 tak Vám vznikne nárok na celou dovolenou, tzn. 20 dní.
DObrý den.
Mmohla bych se taky zapojit? máme zaměstnankyni, která je ted taky na neschopence/rizik. těh./ na MD by měla nastoupit nejdřív 8.1.09. Jelikož jsme MO do 25 zam. nemocenskou nevyplácíme. jak to bude v r09. Pořád to bude zíležitost OSSZ? já jen nahlásím nástup na MD??
Takže pokud to chápu dobře, po ukončení MD zažádám o čerpání zůstatku dovolené za rok 2008 i těch 20 dní za rok 2009. Současně s tím již budu po skončení MD pobírat od sociálky rodičovskou dovolenou. Je to tak? Ještě jeden dotaz: průměr na dovolenou se bude brát z příjmu, který jsem měla před nástupem na nemocenskou? Moc děkuji.
Rodičovský příspěvek a délka jeho pobírání vůbec s rodičovskou dovolenou nesouvisí. Rodičovská dovolená je název volna u zaměstnavatele a trvá maximálně do 3 let dítěte. Pokud Váš pracovní poměr skončí, tak pochopitelně skončí i Vaše rodičovská. Rodič. příspěvek je název státní dávky a jde vždy přes sociálku (odd. dávek státní sociální podpory). Ten budete pobírat po zvolenou dobu (pokud nebude zkrácena tím, že budete mít další dítě). Ale pokud byste neměla zaměstnavatele a otěhotněla, pak už ani nebudete mít mateřskou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
28. 11. 2008 13:28
Dobrý den,
jsem nyní na nemocenské z důvodu rizikového těhotenství. Termín porodu mám 1.3.2009. Můj zaměstnavatel patří do malých organizací do 25 zaměstnanců. Kdy musím nastoupit na mateřskou? Je to jedno, jestli 8 nebo 6 týdnů před porodem? Kdo mi spočítá výši mateřské? ČSSZ, která mi bude platit mateřskou?Jak je to s nevybranou dovolenou za rok 2008? Kdy mi ji zaměstnavatel musí proplatit? Vzniká mi nárok na proplacení nějaké dovolené za rok 2009?
Předem děkuji za odpověď. Blanka