Re: Odpis promlčené pohledávky
1. Pokud si necháte pohledávku promlčet, pak k této pohledávce již nesmíte tvořit opravnou položku, a jestliže jste z dřívějšího období měla opravnou položku vytvořenu tak tuto opravnou položku musíte zrušit. V případě, že tuto již promlčenou pohledávku, ke které nesmíte mít vytvořenu opravnou položku (protože pohledávka byla promlčena) odepíšete 546/311 tak celá hodnota pohledávky je nedaňový náklad - protože tuto promlčenou pohledávku nemáte (nemůžete) mít krytou opravnou položkou.
2. Abyste mohla použít ustanovení § 24 odst. 2 písm y věta za 6 "Obdobně to platí pro pohledávku dov výše kryté pužítím opravné položky". Tak toto ustanovení můžete použít v případě kdy, jste vytvořili opravnou položku pohledávvce, pohledávka stále NENÍ promlčena a náklady na vymáhání této pohledávky by byly vyšší než vlastní pohledávka. Pohledávku odpepíšete 546/311, odpisujete pohledávku, která je kryta použítím opravné položky (např. 20%) a pak v souladu s § 24 odst. 2 písm y za bodem 6 je 20% (do výše kryté opravnou položkou) je část odpisu na 546 ve výši 20% daňově uznatelným nákladem. Poté co pohledávku odepíšete samozřejmě rozpustíte vytvořenou opravnou položku 391/558 protože po odpisu pohledávky žádnou pohledávku v účetnictví neevidujete a opravnou položku k této pohledávce rušíte.
Omlouvám se, že to zní tak složitě, ale jednodušeji to vysvětlit nedokážu. Prostě jakmile si necháte pohledávku promlčet - tak máte smůlu.
Jestli chcete mít alespoň část odpisu pohledávky mít jako daňový náklad - pak odpis této pohledávky musíte provést před jejím promlčením.
Hezký den přeje
bubu
Re: Odpis promlčené pohledávky
Díky za vyčerpávající radu. Doufala jsem, že to takto je.
Zorak
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
29. 11. 2008 11:01
Mám v s.r.o. letos promlčenou pohledávku. Loni jsem vytvořila opravnou položku ve výši 20%. Letos ji budu odepisovat.
Přečetla jsem co se dalo, ale pořád mi není úplně jasné, zda můžu tu část vytvořené opravné položky odepsat daňově dle § 24, odst. 2, - věta za 6 "Obdobně to platí pro pohledávku...do výše kryté požitím...opravné položky".
Zbytek pohledávky odepíšu nedaňově a zrušim opravnou položku. Je to tak?
Jinak by celý systém opravných položek ztrácel smysl....
díky Zorka