Odpis promlčené pohledávky

• (neregistrovaný)

29. 11. 2008 11:01

Mám v s.r.o. letos promlčenou pohledávku. Loni jsem vytvořila opravnou položku ve výši 20%. Letos ji budu odepisovat.
    Přečetla jsem co se dalo, ale pořád mi není úplně jasné, zda můžu tu část vytvořené opravné položky odepsat daňově dle § 24, odst. 2, - věta za 6 "Obdobně to platí pro pohledávku...do výše kryté požitím...opravné položky".
    Zbytek pohledávky odepíšu nedaňově a zrušim opravnou položku. Je to tak?
    Jinak by celý systém opravných položek ztrácel smysl....
    díky Zorka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 11. 2008 12:13

I. (neregistrovaný)

Re: Odpis promlčené pohledávky
      Ano, odepíšete daňově do výše vytvořené daň.OP. Zbytek bude nedaňově.

• 29. 11. 2008 12:28

bubu (neregistrovaný)

1. Pokud si necháte pohledávku promlčet, pak k této pohledávce již nesmíte tvořit opravnou položku, a jestliže jste z dřívějšího období měla opravnou položku vytvořenu tak tuto opravnou položku musíte zrušit. V případě, že tuto již promlčenou pohledávku, ke které nesmíte mít vytvořenu opravnou položku (protože pohledávka byla promlčena) odepíšete 546/311 tak celá hodnota pohledávky je nedaňový náklad - protože tuto promlčenou pohledávku nemáte (nemůžete) mít krytou opravnou položkou.

2. Abyste mohla použít ustanovení § 24 odst. 2 písm y věta za 6 "Obdobně to platí pro pohledávku dov výše kryté pužítím opravné položky". Tak toto ustanovení můžete použít v případě kdy, jste vytvořili opravnou položku pohledávvce, pohledávka stále NENÍ promlčena a náklady na vymáhání této pohledávky by byly vyšší než vlastní pohledávka. Pohledávku odpepíšete 546/311, odpisujete pohledávku, která je kryta použítím opravné položky (např. 20%) a pak v souladu s § 24 odst. 2 písm y za bodem 6 je 20% (do výše kryté opravnou položkou) je část odpisu na 546 ve výši 20% daňově uznatelným nákladem. Poté co pohledávku odepíšete samozřejmě rozpustíte vytvořenou opravnou položku 391/558 protože po odpisu pohledávky žádnou pohledávku v účetnictví neevidujete a opravnou položku k této pohledávce rušíte.

Omlouvám se, že to zní tak složitě, ale jednodušeji to vysvětlit nedokážu. Prostě jakmile si necháte pohledávku promlčet - tak máte smůlu.
      Jestli chcete mít alespoň část odpisu pohledávky mít jako daňový náklad - pak odpis této pohledávky musíte provést před jejím promlčením.

Hezký den přeje
      bubu

• 29. 11. 2008 12:44

Zorak (neregistrovaný)

Díky za vyčerpávající radu. Doufala jsem, že to takto je.
      Zorak

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).