Hlavní navigace

Těhotenství ve výpovědní lhůtě

  • (neregistrovaný)

    30. 11. 2008 21:49

    Podala jsem v době nemocenské výpověď z pracovního poměru a začala mi běžet výpovědní lhůta a to po dobu mé nemoci. Mám ještě měsíc do ukončení pracovního poměru. Teď jsem ale zjistila, že jsem těhotná. Měla bych nárok na peněžitou pomoc v mateřství? Budu na rizikovém těhotenství, takže až do porodu na nemocenské a samozřejmě, že můj pracovní poměr k 31.12.2008 skončí. 270 dnů za poslední 2 roky jsem nemocensky pojištěna byla.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 11. 2008 23:25

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: Těhotenství ve výpovědní lhůtě
      Protože Váš pracovní poměr skončí v době, kdy jste již těhotná, budete mít ochrannou lhůtu půl roku od skončení prac. poměru. Tzn. když kdykoli v této době stihnete nasoupit na mateřskou (a tento nástup na mateřskou musí být 42 kal. dnů před plánovaným dnem porodu), budete mít nárok na mateřské dávky. Nebo stačí být v ochranné lhůtě nemocná a marodit až do dne před nástupem na mateřskou a také budete mít mateřské dávky i nemocenskou. Takže Vás opravím - až do porodu na nemocenské nebudete, když už, tak na ní budete do dne přede dnem nástupu na mateřskou (tj. do 6 týdnů před porodem). Pak nastoupíte na mateřskou a budete pobírat mateřské dávky.

    • 1. 12. 2008 18:34

      Renata (neregistrovaný)

      Re: Těhotenství ve výpovědní lhůtě
      6 měsíců (ochranná lhůta) + 1,5 měsíce (6 týdnů), to je celkem 7,5 měsíců, takže při skončení pracovního poměru bych musela být minimálně v prvním měsíci a půl. Co když to nebude o nějaký ten týden vycházet? Dá se to řešit i tak, že se mohu třeba na den někým zaměstnat, hned na druhý den nastoupit nemocenskou a peněžitá pomoc v mateřství by se počítala z pravděpodobného měsíčního výdělku vypočteného dle odpracovaného jednoho dne?

    • 1. 12. 2008 21:46

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: Těhotenství ve výpovědní lhůtě
      Pokud by nástup na mateřskou vycházel na pozdější dobu (až po ochranné lhůtě), pak stačí, když kdykoli v té ochranné lhůtě omarodíte a budete marodit až do dne přede dnem nástupu na mateřskou. Pak budete mít mateřskou, i když ten nástup v ochranné lhůtě nestihnete. Vy jste ale navíc psala, že dostanete neschopenku z důvodu rizikového těhotenství, takže předpokládám, že začnete marodit ještě před skončením prac. poměru. Takže je to úplně jednoduché - pracovní poměr sice skončí, ale Vy budete nemocná až do šestého týdne před porodem. Pak nastoupíte na mateřskou. Budete mít placenou nemocenskou i mateřskou, i když ten nástup na mateřskou vlastně vyjde později než do 6ti měsíců od skončení prac. poměru.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).