Faktura pro českou společnost v eurech

• (neregistrovaný)

1. 12. 2008 14:24

Dobrý den, moc prosím o pomoc.
    Mám vystavit zálohovou fakturu pro českého plátce v eurech. Mám pocit, že by na ní měl být i přepočet na české Kč, že? Ten přepočet by měl být ke dni vystavení této zálohové faktury, pokud se nemýlím (používáme denní kurz)?
    V momentě, kdy nám přijdou eura, tak vystavím daňový doklad - na něm to bude přepočteno kurzem dne, kdy nám přišly peníze?

A v případě, že se odběratel rozhodne zaplatit částku uvedenou na zálohové faktuře jako přepočet v Kč, tak také musím vystavit daňový doklad a přepočítat to kurzem přijetí platby? Tímpádem by vznikl kurzový rozdíl, protože jsme obdrželi více (nebo méně) peněz (dle pohybu eura) podle zálohové faktury než následně uvedeme na daňovém dokladu. Děkuji moc za pomoc, nevím, zda tahle má úvaha je správná.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 12. 2008 15:02

anonym (neregistrovaný)

Re: Faktura pro českou společnost v eure
      O vystavené zálohové faktuře neúčtujete. Je to pouze sdělení odběrateli, v jaké výši a měně má zaplatit zálohu na budoucí plnění. Aź přijatá platba je pro vás přijatou zálohou, o které budete účtovat. Pokud zaplatí v EUR, pak přepočtete kurzem platným pro vás v den přijetí platby. Kurzový rozdíl k přijaté platbě vznikne až v momentě odpočtu u konečné VFA. Na konečné VFA musí být uvedeno v české měně jak základ daně, tak DPH. Výsledná částka k úhradě pak bude přepočtena na měnu, v jaké požadujete doplatek.

• 1. 12. 2008 15:31

Jirka (neregistrovaný)

Díky,takže jen pro příklad, jestli jsem to pochopil dobře:
      Uzavře se obchod na 2 000 EURO.
      Já vystavím zálohovou fakturu an 1 000 EURO, tu mě zaplatí, v momentě, kdy to uvidím, že mi to přišlo na účet, tak vystavím daňový doklad, jehož základem bude částka v české měně přepočtená podle (v našem případě) denního kurzu ČNB pro den, kdy přišla platba.
      Pak v momentě předání zboží vystavím konečnou fakturu, na které bude napsáno k úhradě celkem 1 000 EURO a v základu pro DPH (v rozpise celkové plnění - používám účetní software Kelwin, který píše jak rozpis DPH celková plnění, tak rekapitulaci DPH) bude suma dána součtem jednak základu napsáného na tom vydaném daňovém dokladu a také základ přepočtený na Kč dle kurzu platného v den zdanitelného plnění při předání zboží, DPH bude dáno opět podobným součtem. A v rekapitulaci DPH budu mít základ daný kurzem platný pro UZP pro předání zboží a DPH z něho vypočtené. Pak mi pošlou těch zbylých 1 000 EURO a mně vznikne kurzový rozdíl, protože v den přijetí ploatby má ČNB jiný denní kurz.

• 2. 12. 2008 11:27

anonym (neregistrovaný)

Ano.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).