Re: doba poskytování PPM
Nástup na PPM si určujete sama, lékař Vám napíše pouze termín porodu. Pokud nastoupíte až 1.1.2009 bude to pro Vás finančně rozhodně lepší. PPM se Vám zkrátí o dva dny. Pokud nastoupíte později než 6 týdnů před porodem bude Vám vyplácena PPM od nástupu, tj. od 1.1.2009 do porodu a od porodu po dobu 22 týdnů.
Doporučuji se domluvit se zaměsnavatelem zda ty dva dny budete v práci či čerpat řádnou dovolenou,...
Takhle nám to říkali na školení, ale třeba Vám ještě někdo napíše.
pokud nastoupíte 1.1.09 a déle, potom se bude PPM vyplácet podle pravidel r. 2009 - abych pravdu řekla, já je přesně neznám, je možné, že na OSSZ mají již zaručené informace, třeba bude změna - musíte se ptát jich (zam-tel již vyplácet tyto PPM nebude, takže to nemůže nijak ovlivnit), pokud byste nastoupila do 31.12.2008, bude se řídit zákony platnými pro r. 2008 (jen se v r. 2009 přepočítají redukce)
V ZP máte dáno ode dne porodu 22 týdnů. Pokud vyčerpete před plánovaným termínem méně, tak se Vám to o ty dny zkrátí.
Osobně sociálce moc nevěřím - nemám s nimi dobrou zkušenost.
Já byla na školení pí. Ženíškový z MPSV a to co jsem psala nám tam skutečně říkala. Našla jsem i odkaz na stránkách MPSV, tak se zkuste podívat: http://www.mpsv.cz/cs/5755
V prosinci ANAG vydává výklad zákona (přímo od pí. Ženíškový).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 12. 2008 17:42
Prosím o radu, už jsem z toho trošku zmatená.
Termín porodu: 10.2.2009
Nástup na MD: 1.1.2009 (= méně než 6 týdnů. Správně bych měla nastoupit 30.12.2008 ale z důvodu lepšího výpočtu bych ráda až v r. 2009)
Jak dlouho mi bude poskytována PPM? A bude se počítat dle pravidel platných v r. 2009?
Ptala jsem se na OSSZ a říkali, že nárok na PPM bude jen 22 týdnů od data nástupu na MD (tzn. od 1.1.2009). Zde jsem se ale dočetla, že těch 22 týdnů se počítá od data porodu (10.2.2009).
Jak to tedy je? Nerada bych kvůli pozdějšímu nástupu na MD (o 2 dny) přišla o 6 týdnů PPM.
Kdyby se skutečně těch 22 týdnů počítalo od data porodu, co dostanu do té doby (od 1.1.-10.2.2009)?
Předem děkuji.