Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 12. 2008 20:42
Dobrý den, prosím o radu. Nemám zkušenost s hromadným propouštěním a nerozumím § 63.
Pokud se jedná o výpověď z důvodu 52c) např. k 28.11.08, výpovědní doba běží od 1.12 a činí 3 měsíce, PP by měl skončit
28.2.2009.
Pokud se jedná o hromadné propouštění, výpovědní doba se bere jinak? viz § 63 a výklady...zaměstnavatel je povinen alespoň 30 dnů před tím, než má pracovní poměr hromadně propuštěného zaměstnance skončit, doručit úřadu práce písemnou zprávu o svém rozhodnutí o hromadném propouštění . Pokud by písemná zpráva byla úřadu práce doručena později, mohlo by to mít za následek „prodloužení“ výpovědní doby, neboť pracovní poměr hromadně propouštěného zaměstnance skončí výpovědí nejdříve po uplynutí doby 30 dnů od doručení písemné zprávy úřadu práce, pokud zaměstnanec neprohlásí, že na prodloužení pracovního poměru netrvá... tomu nerozumím. Z-el by ve výše uvedeném případě měl podat zprávu na ÚP nejpozději 30 dnů před 28.2.09, tomu bych rozuměla, ale už jsem mimo ve sdělení, že PP skončí nejdříve po uplynutí 30 dnů od doručení zprávy úřadu práce.
Znamená to, že je těmi 30 dny z-el limitován poslat zprávu před ukončením PP - tím se ÚP "jistí", že bude v zájmu z-ele zprávu poslat, jinak by se výpovědní doba prodloužila, takže kdy pošlu zprávu na ÚP 25.1.09, splním 30 dnů "ohlašovacích" a PP skončí klasicky uplynutím výpovědní doby 28.2.09.
Až když jsem si to takhle napsala, tak jsem to snad pochopila :) je to tak ... děkuji. A máte nějakou zkušenost z praxe - co by mohlo ostatním pomoci ? děkuji