Příspěvek na ŽP - je to tak správně?

• (neregistrovaný)

2. 12. 2008 11:20

Zaměstnavatel bude přispívat 1000,- na ŽP.druhou 1000 si bude platit zaměstnanec. Prý mám ponížit hrubou mzdu zaměstnanci o 1481,-, spočítat normálně čistou mzdu z ponížené částky, a pak mám poslat 2000 na to pojištění. Není mi to jasné, poraďte mi, prosím, jak to mám vlastně dělat. Díky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 12. 2008 13:10

Šárka (neregistrovaný)

Re: příspěvek na ŽP - je to tak správně?
      1.000 od zaměstnavatele je pro zaměstnance osvobozený příjem bez odvodů. 1.000 kterou si hradí zaměstnanec Vás vlastně ani nezajímá - maximálně můžete vyjít vstříc a srazit mu jí z čisté mzdy a odeslat na účet pojišťovny.

• 2. 12. 2008 15:38

Katuška (neregistrovaný)

My to máme takto:
      příspěvek zam-tele uvádíme na výplatní pásce v kolonce "nedaňový příjem" (to je přiznání příspěvku) a v kolonce "pojištění" (to je odvod příspěvku na účet pojišťovny). Takto to neovlivňuje mzdu a odvody a zam-ec vidí, že mu ty peníze posíláme.
      příspěvek zam-ce necháváme na zam-cích - právnici nás varovali, že z toho mohou vznikat další problémy (např. když bychom omylem nezaplatili a spadla smlouva atd.), takže žádosti o odesílání jejich příspěvku ze mzdy odmítáme (není to naše povinnost).

• 3. 12. 2008 7:41

Líba (neregistrovaný)

Zaujalo mne, že máte ponížit hrubou mzdu. Zaměstnavatel bude sice přispívat, ale zaměstnanci stejnou částku, kterou vynakládá, sebere ze mzdy, takže mu nepřidá. Navím, v jakých částkách se vaše mzdy pohybují, ale třeba by ty peníze zaměstnanec potřeboval spíš na nájem než na pojištění. Zaměstnanci s tím souhlasí?

• 3. 12. 2008 8:14

xy5 (neregistrovaný)

Jestli tomu rozumím, tak zam-tel chce lidem snížit hrubou mzdu (asi mají měsíční) a těch 1000Kč přispívat na jejich pojištění (ale to se domnívám, jen tak nejde - tedy záleží, jak mají mzdu sjednanou). Viz ostatní příspěvky na toto téma. Každpodádně zam-tel chce ušetřit na nákladech, zam-ci si pohorší, protože oni sice někdy (snad) ty peníze obdrží za pojištění, až jim to bude vyplaceno, ale nyní budou pobírat méně, méně peněz budou mít i evidovaných na ELDP, sníží se jim průměr na dovolenou, nemoc apod. Také bych se dost obávala srážet a odvádět 1000 Kč za jejich osobu - co když onemocní? OSSZ tyto dohody v žádném případě nebude akceptovat (tedy alespoň co mám informace), takže v tom budou mít někteří zam-ci pořádný guláš, co vlastně mají zaplacené a co tam za sebe dluží (a tedy pozor, aby se to neobrátilo proti Vám - zaměstnavateli - viz odpověď výše).
      Také pozor na to, aby se díky tomuto snížení nedostali zam-ci pod zaručenou mzdu (tu musí dostat).

• 3. 12. 2008 9:48

jk (neregistrovaný)

No právě, tím si zaměstnanci vlastně platí celý příspěvek 2000 sami. Agentka z pojišťovny tvrdí, že tak to dělá většina firem. Mi se to ale vůbec nelíbí. Je to podle mně podvod na lidi. No a posílání celé částky 2000 z jednoho účtu je podmínkou pojišťovny. Taky to musím dořešit, jak při nemocenské. Ještě to není uzavřené, naštěstí. Raději se informuji předem, abych zaměstnavatele varovala. Díky všem za rady

• 3. 12. 2008 10:03

xy5 (neregistrovaný)

co tvrdí agenti pojišťoven, to nemusí být vůbec pravda (hovoří tak, aby to vyhovovalo jim) - raději se vždy snažím překontrolovat ještě z jiných zdrojů

• 3. 12. 2008 11:41

Líba (neregistrovaný)

Pokud zaměstnanci berou třeba 50000,-, tak jim to asi bude jedno, ale jestli má někdo 10000,- a žije od výplaty k výplatě, tak by mu ta částka mohla velmi citelně chybět.

• 3. 12. 2008 12:05

xy5 (neregistrovaný)

to souhlasím, myslím si, že lidi raději ty peníze dostanou nyní ve mzdě než možná někdy za x let
      navíc je určitě nyní upotřebí víc, zvlášť, když mají jít všechny energie apod. nahoru

• 3. 12. 2008 13:03

Katuška (neregistrovaný)

Když jsme my zaváděli tyto příspěvky, tak to bylo zavedeno jako NOVÝ BENEFIT, tudíž mzdu to naprosto neovlivnilo. Prostě to bylo něco navíc...
      Jestli skutečně máte snižovat mzdu, pak musí být nový mzdový výměr (pokud nemáte mzdu ve smlouvě a stanovujete ji takto), který předáte zam-cům, v žádném případě nesmíte mzdu prostě snížit. To je nesmysl. Jestli to vážně vedení Vaší firmy myslí takto, měli to takto i sdělit zam-cům a alespoň jim dát na výběr. To je skutečně dost nefér jednání.
      A pojišťovna si rozhodně nemůže klást takové podmínky, jako např. posílání příspěvků z jednoho účtu - prostě vlastní příspěvky si zam-ci zabezpečí sami a příspěvky zam-tele pošlete Vy. Jsou ty smlouvy skutečně uzavřeny mezi jednotlivými zam-ci a pojišťovnou? Není to jiný typ pojištění (mezi zam-telem a pojišťovnou, kdy zam-ci jsou pojištěnými)? Důležité je, kdo smlouvu s pojišťovnou uzavírá.

• 3. 12. 2008 13:05

Katuška (neregistrovaný)

ještě k těm agentům - těm se vážně nedá věřit, a pojišťovny často netuší, jaké vykuky mezi agenty mají... jen pro zajímavost, která to je pojišťovna?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).