Re: Lékaři a neschopenky
Myslím, že by nemoc neměla ukončit zpětně. Ale pokud se nechcete hádat, tak mu od doby ukončení nemoci uveďte do evidence místo neplacené nemoci neplacené volno (jeho žádost o neplacené volno také antidatujte). Zdravotní pojištění nebude odváděno, protože jako důchodce je pojištěn státem. Řádná dovolená zůstane pokrácená. Ale stejně nechápu, proč mu ji ukončovala zpětně.
Říka, že prý není jiná možnost, z důvodu vypršení podpůrčí doby - nechápu - doma je zadarmo tak i tak.
Takže zdravotní pojištění bude OK - minimum se odvádět nebude, sociální pojištění - předpokládám, že sociálce nepl.volno nijak nevadí, dovolená se tedy krátí i za dobu neplaceného volna?
No právě, taky to nechápu, možná že doktorka by z toho měla nějaké problémy, že ho nechala tak dlouho marodit po ukončení podpůrčí doby. Ale taky si neumím představit, jaké problémy, když byl skutečně nemocný, nemocenskou nepobíral a důchod už má...
Sociálce je nepl. volno také jedno a jemu také, protože na důchod už nevydělává. Ano, dovolená se krátí i za dny nepl. volna. Jen mě napadá, jestli mu to nepl. volno nějak nerozmělní výdělek při výpočtu dalších nemocenských dávek (až bude třeba zase marodit v r. 2009) narozdíl od výpočtu, ve kterém byste místo dnů nepl. volna používala dny neplacené nemoci.
Ještě k té řádné dovolené - píšete, že jste mu ji krátila, takže předpokládám, že v r. 2008 odpracoval (nebo odpracuje) celkem aspoň 60 směn. Protože pokud ne, tak by se mu nekrátila, ale náležela by mu jen 1/12 za každých 21 odpracovaných směn.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 12. 2008 14:25
Dobrý den,
prosím o radu, mám situaci, že onemocněl starobní důchodce - uplynula mu podpůrčí doba 84 kal dnů, po tuto dobu jsme vypláceli nemocenské dávky, ale zaměstnanec byl nemocen i nadále.
Nyní se jeho lékařka dozvěděla, že je starobním důchodcem a bez ohledu na to, že mu každý měsíc vystavovala lístky na peníze, mu ukončila neschopenku zpětně k červnu 2008 (kdy mu vypršela podpůrčí doba).
Moje otázka zní zda nemůžeme mít nějaký problém se sociálkou či zdravotní pojišťovnou a dále jsem mu krátila za promarozené dny dovolenou až doteď , to bych mu ji tedy asi krátit neměla né? Nebo jak tuto situaci vyřešit??
Prosím o pomoc....