Dobrý den,
předně si musíte uvědomit, že PPM (mateřská) je nemocenská dávka. První mateřskou jste pobírala z nemocenského pojištění ze zaměstnání. Aby bylo možné pobírat dávku z nemocenského OSVČ, musela byste se z této činnosti také nemocensky pojistit.
Ve Vašem případě bych to nedoporučovala. Z hlediska důchodového budete OSVČ vedlejší (důvod - pobírání rodičovské). Pokud se přihlásíte k nemocenskému pojištění OSVČ, stanete se OSVČ hlavní s povinností platby minimálních měsíčních záloh na důchodové ve výši 1807 Kč + nemocenské.
Pokud tedy budete v době rodičovské zaměstnancem a následně nastoupíte na mateřskou, nebude mít Vaše vedlejší podnikání na výši dávky žádný vliv.
Dagmar Kučerová ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 3. 2011 10:19
Dobrý den,
s níže uvedeným dotazem jsem se obrátila i na Českou správu sociálního zabezpečení, Úřad práce ..., ale nikde mi nebyli schopni dát odpoveď. Obracím se tedy na Vás s dotazem, jakým způsobem se bude vypočítávat druhá mateřská, když:
- v současné době mi končí mateřská s prvním dítětem
- mám již zažádáno o rodičovský příspěvěk do dvou let věku dítěte
- bývalý zaměstnavatel mi nabídl možnost při výdělku jako OSVČ
- cca za 2 roky plánujeme druhé dítě.
Z čeho se tedy bude počítát mateřská pro druhé dítě? Z toho co si vydělám jako OSVČ nebo ze stejného základu jako mateřská první?
Jde mi o to, že mateřskou na první dítě jsem měla hodně vysokou a obávám se, že ekonomická aktivita v průběhu rodičovské dovolené s prvním dítětem by mohla mít negativní vliv na mateřskou s druhým dítětem.
Děkuji za odpověď