Ovlivní založení živnosti výši druhé mateřské?

• (neregistrovaný)

31. 3. 2011 10:19

Dobrý den,

s níže uvedeným dotazem jsem se obrátila i na Českou správu sociálního zabezpečení, Úřad práce ..., ale nikde mi nebyli schopni dát odpoveď. Obracím se tedy na Vás s dotazem, jakým způsobem se bude vypočítávat druhá mateřská, když:
    - v současné době mi končí mateřská s prvním dítětem
    - mám již zažádáno o rodičovský příspěvěk do dvou let věku dítěte
    - bývalý zaměstnavatel mi nabídl možnost při výdělku jako OSVČ
    - cca za 2 roky plánujeme druhé dítě.

Z čeho se tedy bude počítát mateřská pro druhé dítě? Z toho co si vydělám jako OSVČ nebo ze stejného základu jako mateřská první?

Jde mi o to, že mateřskou na první dítě jsem měla hodně vysokou a obávám se, že ekonomická aktivita v průběhu rodičovské dovolené s prvním dítětem by mohla mít negativní vliv na mateřskou s druhým dítětem.

Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 3. 2011 11:44

autorka

Dobrý den,

předně si musíte uvědomit, že PPM (mateřská) je nemocenská dávka. První mateřskou jste pobírala z nemocenského pojištění ze zaměstnání. Aby bylo možné pobírat dávku z nemocenského OSVČ, musela byste se z této činnosti také nemocensky pojistit.

Ve Vašem případě bych to nedoporučovala. Z hlediska důchodového budete OSVČ vedlejší (důvod - pobírání rodičovské). Pokud se přihlásíte k nemocenskému pojištění OSVČ, stanete se OSVČ hlavní s povinností platby minimálních měsíčních záloh na důchodové ve výši 1807 Kč + nemocenské.     

Pokud tedy budete v době rodičovské zaměstnancem a následně nastoupíte na mateřskou, nebude mít Vaše vedlejší podnikání na výši dávky žádný vliv.

Dagmar Kučerová  ;)

• 31. 3. 2011 13:39

stoparka (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď; pokud to tedy dobře chápu: nově založená živnost bude živností vedlejší a budu mít druhou mateřskou počítanou ze stejného základu (tzn. ze zaměstnání) jako tu první?

Ještě jednou děkuji.

• 31. 3. 2011 15:03

autorka

Dobrý den,

ano, druhou mateřskou budete opět čerpat ze zaměstnání. Samozřejmě musí pracovní poměr trvat. Podnikání výši mateřské neovlivní (nebudete nemocensky pojištěna). 

Kučerová Dagmar   

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).