Re: TZ nehmotného majetku - změna ?
Nemám ještě změny Zákona o daních z příjmů. Ale není to myšleno tak, že v roce 2008 se posuzuje každé TZ nehmotného majetku zvlášť (v lednu mám TZ ve výši 39000, šup s ním do nákladů bez ohledu, jestli v únoru budu mít další TZ toho samého nehmotného majetku), kdežto u hmotného majetku se posuzuje TZ hmotného majetku souhrnně za rok?
Nezdá se mi, že bych v roce 2008 měla evidovat každé TZ nehmotného majetku zvlášť, zvlášť na něj tvořit kartu...
Nebo to chápu špatně?
Jestli je to, tak jak chápu (v roce 2008 posuzování TZ NM zvlášť), pak si můžete rozhodnout, zda o TZ NM, které nepřesáhlo 40tis., zvýšíte vstupní cenu NM nebo nikoli, viz §32a/6.
---
Máte pravdu, poznámky ze školení:
"U majetku zařazeného od r. 2004 se jednotlivá TZ NM za rok nesčítaly = nedalo se považovat jednotlivé TZ pod 40tis. za TZ NM.
Od roku 2008 lze zvolit, jestli toto podlimitní TZ považuji za TZ nebo ne = můžu se tedy rozhodnout jestli každné jednotlivé podlimitní TZ považuji za TZ NM."
To zařazení a samostatné odepisování TZ NM o kterém psal Crt, se týká TZ již odepsaného NM.
Ještě trošičku jiný případ - TZ šablon, forem....mám již odepsanou formu(časové odpisy dle §30,odst.7 a provedu na ní TZ, uživatel prodlouží životnost o 3 roky...a teď dotaz - zvednu pořizovací cenu o TZ(tudíž i zůstatkovou cenu) a odepisuju opět rovnoměrně 3 roky ? Podělím ZH/36 a toto bude částka měsíčního odpisu ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 12. 2008 10:41
Kolegyně mi přinesla poznámky ze školení, kde jsem vyčetl, že v roce 2008 je každé TZ nehmotného majetku evidováno a odpisováno samostatně, a v roce 2009 bude každé TZ zvyšovat ocenění majetku(pokud jich je několik za rok) ...já v současnosti zvedám původní ocenění nehmotného majetku o každé TZ během roku (máme jich třeba i několik za rok na jednom majetku) a odepisuju zůstatkovou hodnotu původního majetku zvednutou o TZ po dobu stanovenou zákonem. Dělám to tedy chybně ? Mám každé TZ během roku na jednom majetku zaevidovat jako samostatné inv.číslo a odepisovat dle zákona, dle §32a/6.-např. SW po dobu 18měsíců?