TZ nehmotného majetku - změna ?

• (neregistrovaný)

3. 12. 2008 10:41

Kolegyně mi přinesla poznámky ze školení, kde jsem vyčetl, že v roce 2008 je každé TZ nehmotného majetku evidováno a odpisováno samostatně, a v roce 2009 bude každé TZ zvyšovat ocenění majetku(pokud jich je několik za rok) ...já v současnosti zvedám původní ocenění nehmotného majetku o každé TZ během roku (máme jich třeba i několik za rok na jednom majetku) a odepisuju zůstatkovou hodnotu původního majetku zvednutou o TZ po dobu stanovenou zákonem. Dělám to tedy chybně ? Mám každé TZ během roku na jednom majetku zaevidovat jako samostatné inv.číslo a odepisovat dle zákona, dle §32a/6.-např. SW po dobu 18měsíců?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 12. 2008 13:30

Barbara (neregistrovaný)

Re: TZ nehmotného majetku - změna ?
      Chápu to takto:
      Samostaně, se odepisuje jen TZ již odepsaného NM (rok 2008).
      Od roku 2009 každé nové TZ zvyšuje ocenění původního TZ NM.

• 3. 12. 2008 14:24

DaniK (neregistrovaný)

Nemám ještě změny Zákona o daních z příjmů. Ale není to myšleno tak, že v roce 2008 se posuzuje každé TZ nehmotného majetku zvlášť (v lednu mám TZ ve výši 39000, šup s ním do nákladů bez ohledu, jestli v únoru budu mít další TZ toho samého nehmotného majetku), kdežto u hmotného majetku se posuzuje TZ hmotného majetku souhrnně za rok?
      Nezdá se mi, že bych v roce 2008 měla evidovat každé TZ nehmotného majetku zvlášť, zvlášť na něj tvořit kartu...
      Nebo to chápu špatně?

• 3. 12. 2008 14:27

DaniK (neregistrovaný)

Jestli je to, tak jak chápu (v roce 2008 posuzování TZ NM zvlášť), pak si můžete rozhodnout, zda o TZ NM, které nepřesáhlo 40tis., zvýšíte vstupní cenu NM nebo nikoli, viz §32a/6.

• 4. 12. 2008 13:25

Barbara (neregistrovaný)

---
      Máte pravdu, poznámky ze školení:
      "U majetku zařazeného od r. 2004 se jednotlivá TZ NM za rok nesčítaly = nedalo se považovat jednotlivé TZ pod 40tis. za TZ NM.
      Od roku 2008 lze zvolit, jestli toto podlimitní TZ považuji za TZ nebo ne = můžu se tedy rozhodnout jestli každné jednotlivé podlimitní TZ považuji za TZ NM."

To zařazení a samostatné odepisování TZ NM o kterém psal Crt, se týká TZ již odepsaného NM.

• 5. 12. 2008 8:43

Crt (neregistrovaný)

Ještě trošičku jiný případ - TZ šablon, forem....mám již odepsanou formu(časové odpisy dle §30,odst.7 a provedu na ní TZ, uživatel prodlouží životnost o 3 roky...a teď dotaz - zvednu pořizovací cenu o TZ(tudíž i zůstatkovou cenu) a odepisuju opět rovnoměrně 3 roky ? Podělím ZH/36 a toto bude částka měsíčního odpisu ?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).