Re: Malá organizace-rodičovská dovolená
§ 196 zákoníku práce
K prohloubení péče o dítě je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnankyni a zaměstnanci na jejich žádost rodičovskou dovolenou. Rodičovská dovolená se poskytuje matce dítěte po skončení mateřské dovolené a otci od narození dítěte, a to v rozsahu, o jaký požádají, ne však déle než do doby, kdy dítě dosáhne věku 3 let.
Mám právo jí z tohoto nepředložení žádosti možnost dát výpověď??
Jenže ono to není tak jednoduché, protože jste jí určitě nevedli ve stavu s neomluvenou absencí, takže by Vám každý měsíc dlužila peníze na zdrav. poj., které jste museli zaplatit na její zdrav. poj. To ji určitě vedete jako na rodič. dovolené, když žádné zdrav. poj. nesrážíte, a to, dle výkladu, který mám v Zák. práce se bere, jako by žádala do 3 let dítěte. Každopádně je ale lepší, když žádají písemně, abyste věděli, jak máte psát zástup apod. Nevím, s tou výpovědí nyní bych byla opatrná.
Jenže je problém s dovolenou, on jí nárok za dobu pobírání mat. dovolené nárok vznikl, ale protože si o její čerpání nezažádala ihned po mat. dovolené (to by ji měla celou - nekrácenou) a potom mohla žádat o rodič. dovolenou, tak tu nevyčerpanou dovolenou bude čerpat až po rodič. dovolené (tedy po 3. narozeninách dítěte) - takže na to musíte myslet. Ta dovolená bude ale krácená za dobu od 16.6.2008 - 31.12.2008. Příští a popříští rok mít nebude nárok na dovolenou. Vše to řeší Zák. práce, hlavně § 217 odst. 5, § 218 odst. 3. Teď jde o to, aby paní do 3 let dítěte opět nenastoupila na MD - to by jí asi letošní nárok na D zanikl bez náhrady.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 12. 2008 12:45
Jsme malá organizace - 3 zaměstnanci. Paní skončila mateřská dovolená v 15.6. 2008, žádnou žádost o rodičovskou dovolenou do firmy nedala. Ovšem mi je vedeme stále v přehledech na sociálku jako na rodičovské dovolené.
Jde mi o to, zda jsme někde neudělali chybu.
Zda potřebujeme od paní žádost o rodičovskou dovolenou nebo zda je to automaticky do tří let věku díděte.
Prosím o radu.