Nezaplacení mzdy

• (neregistrovaný)

3. 12. 2008 18:34

co mám udělat pokud zamestnavatel nechce zaplatit mzdu a stale se odvolává na zmrazení účtu,slibuje a prodlužuje jen aby jsem pracoval ale neděje se nic jde mi o to že jsem ve výpovědní dvouměsíční lhůtě a mám dostat 3 měsíční platy ale zaměstnavatel už nezaplatil 2 měsíce tím došlo k dalšim dluhům na splatkách opravdu už nevím jak dál postupovat

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 12. 2008 19:45

R.K. (neregistrovaný)

Re: nezaplacení mzdy
      Dobrý večer,
      za určitých podmínek můžete požadovat dlužnou mzdu po úřadu práce. Je to ale časově omezeno, proto vám radím dojít co nejdříve na příslušný ÚP a tam vyplnit potřebné formuláře a domluvit se co dál. Přeju hodně štěstí, poslední dobou se s problémem jako máte vy roztrhl pytel.

• 3. 12. 2008 19:56

Renata (neregistrovaný)

Bohužel,toto platí, pouze pokud je na firmu vyhlášen konkurs. V opačném případě ÚP nic nezmůže a nic neřeší. Radila bych spíš obrátit se na Inspektorát práce, ale z vlastní zkušenosti vím, že ani tady často nic nezmohou. Udělají kontrolu, napaří pokutu. Ze všeho nejdříve bych ale napsala zaměstnavateli dopis s výzvou k zaplacení dlužné mzdy v určitém termínu s pohrůžkou, že se obrátím na ten Inspektorát práce (někdy se zaleknou). Pak nezbývá nic jiného než se obrátit na soud.
      Pokud zaměstnavatel dluží už druhou mzdu, nemusíte dodržet dvouměsíční výpovědní lhůtu,můžete okamžitě zrušit PP podle §56 ZP s nárokem na tříměsíční odstupné (ale bohužel i tam je to o tom, že zaměstnavatel je povinnen, ovšem leckdy nezaplatí)

• 3. 12. 2008 21:23

R.K. (neregistrovaný)

Ano, máte pravdu. Omlouvám se za neúplnou odpověď.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).