Re: Přerušení zaměstnání na 5 dní
Tak pokud byl ukončen pracovní poměr (dohodli jste se na tom dni nebo byla dříve dána výpověď, zkrátka prac. poměr 31.10. skončil), pak jste měla tomu zaměstnanci vystavit potvrzení o zaměstnání (zápočtový list) a odhlásit ho na sociálce a na zdravotní pojišťovně. Také měl dostat potvrzení o promaroděných dnech (dříve se to psalo na zápočťák, dnes se to potvrzuje zvlášť). Uzavřela bych i ELDP. Při nástupu jste měli sepsat pracovní smlouvu a přihlásit to na sociálku a na ZP. Musí doložit potvrzení o zaměstnání od předešlého zaměstnavatele (pokud mezi tím žádného neměl, přinese to potvrzení od Vás). A doloží, co dělal od 1.11. do 9.11. Podepíše daňové prohlášení (pokud chce slevu). Prostě vše jako u každého jiného ukončení prac. poměru a u každého jiného nového nástupu.
>>>>Hezký večer. potřebovala bych poradit. Zaměstnanec mi
>>>>odešel k 31.10 a vrátil se k nám 10.11. jak mám
>>>>počítat těch pět dní co nebyl v práci nebo ho mám
>>>>zadat jako
>>>>nového zaměstnance a co s EDL atd. Můžete mi
>>>>poradit?
>>>>Dost to spěchá. Děkuji.
>>>
>>>Jak odešel a zase se vrátil? Byl ukončen pracovní
>>>poměr 31.10 a uzavřen nový 10.11.? Nebo jak to
>>>proběhlo?
>>
>>jo přesně tak
>
>Tak pokud byl ukončen pracovní poměr (dohodli jste se
>na tom dni nebo byla dříve dána výpověď, zkrátka prac.
>poměr 31.10. skončil), pak jste měla tomu zaměstnanci
>vystavit potvrzení o zaměstnání (zápočtový list) a
>odhlásit ho na sociálce a na zdravotní pojišťovně. Také
>měl dostat potvrzení o promaroděných dnech (dříve se to
>psalo na zápočťák, dnes se to potvrzuje zvlášť).
>Uzavřela bych i ELDP. Při nástupu jste měli sepsat pracovní
>smlouvu a přihlásit to na sociálku a na ZP. Musí
>doložit potvrzení o zaměstnání od předešlého zaměstnavatele
>(pokud mezi tím žádného neměl, přinese to potvrzení od
>Vás). A doloží, co dělal od 1.11. do 9.11. Podepíše
>daňové prohlášení (pokud chce slevu). Prostě vše jako u
>každého jiného ukončení prac. poměru a u každého
>jiného nového nástupu.
Ještě se zeptám - odhlašovala a přihlašovala jste ho na úřadech nebo ne? Vydávala jste mu ten zápočťák? A co dělal mezi tím, byl na ÚP? Pokud jste ho neodhlašovala a nebyl na ÚP ani nikam nenastoupil, tak by se to po domluvě s ním dalo udělat tak, jakože u Vás vůbec neskončil, stále byl Vaším zaměstnancem a vzal si buď dovolenou (pokud ji měl) nebo neplacené volno. Jak je to? Šlo by to?
Nojo, jenomže jim určitě dal zápočťák od Vás nebo ne? Pokud ne, tak to udělejte, jak jsem psala - u Vás neskončil, měl dovolenou a v ní pracoval u jiného zaměstnavatele, což lze. Pokud jim ale dal zápočťák, na kterém jste napsala, od kdy do kdy byl u Vás zaměstnaný, tak byste měla postupovat jako při výstupu a nástupu.
Vy si hlavně musíte ujasnit, zda u Vás ukončil nebo neukončil PP. A zda teď je jako nový zam-ec nebo je stále v PP - bez přerušení. Od toho se vše odvíjí.
Pokud ukončil u Vás PP, šel ke konkurenci a zase se vrátil, tak jste měla ukončit PP /všude ho odhlásit, vystavit Záp. list, ELDP, proplatit dovolenou, kterou nevybral/.V žádném případě nejde dovolenou z předchozího PP vybírat nyní a později, pokud tedy jste ukončili PP a znovu nastoupil. On nastoupil ke konkurenci, tam byl jako nový zam-ec, ukončil PP, dostal od nich zápočtový list, který Vám předá, tam mu vystaví ELDP, dají potvrzení o zdanitelných příjmech (pokud podepsal daň.prohl.). U Vás tedy je jako každý jiný nový zam-ec.Určitě tam podepsal daň.prohl., pobírá tam slevu na prosinec, tedy u Vás může podepsat daň.prohl. na prosinec, pokud se mu nekříží alespoň 1 den oba PP, ale slevu dáte až od ledna (pokud podepíše znovu daň.prohl. na r. 2009). Pokud u Vás neskončil PP, tak je stále zam-cem, v tom případě během dovolené, kterou u Vás čerpal, šel pracovat jinam - tam ale nesměl podepsat daň.prohl., protože ho má podepsané u Vás. Vše tedy záleží na tom, jak máte Vy a jeho zam-tel na těch pár dnů máte vedeného. Pokud nemáte větší praxi ve mzdovém účetnictví, tak se do toho můžete zamotat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 12. 2008 22:04
Hezký večer. potřebovala bych poradit. Zaměstnanec mi odešel k 31.10 a vrátil se k nám 10.11. jak mám počítat těch pět dní co nebyl v práci nebo ho mám zadat jako nového zaměstnance a co s EDL atd. Můžete mi poradit? Dost to spěchá. Děkuji.