Re: Nárok na stravenku
Zákoník práce, § 88 ost.1 - po 6 odpracovaných hodinách.4 hodiny byly dříve.
>>>Dobrý den, prosím, po kolika hodinách práce za den
>>>mám
>>>nárok na stravenku? Zaměstnavatel mi tvrdí, že po
>>>šesti, já si myslím, že to je už po 4 hodinách.
>>>Prosím,
>>>kde to najdu? Díky.
>> §24/j/4
>
>Děkuji - ale to asi není § ZP, to je DPFO?
Ještě jsem zapomněla dodat,že to je práco na přestávku v práci.
Stravenky se poskytují zpětně za odpracovaný měsíc,takže se odečítá dovolená,nemoc a další absence.
>Zákoník práce, § 88 ost.1 - po 6 odpracovaných
>hodinách.4 hodiny byly dříve.
>
>>>>Dobrý den, prosím, po kolika hodinách práce za den
>>>>mám
>>>>nárok na stravenku? Zaměstnavatel mi tvrdí, že po
>>>>šesti, já si myslím, že to je už po 4 hodinách.
>>>>Prosím,
>>>>kde to najdu? Díky.
>>> §24/j/4
>>
>>Děkuji - ale to asi není § ZP, to je DPFO?
>Ještě jsem zapomněla dodat,že to je práco na přestávku
>v práci.
>Stravenky se poskytují zpětně za odpracovaný
>měsíc,takže se odečítá dovolená,nemoc a další absence.
Blbost, stravenky se nesmí poskytovat zpětně, protože jsou NA jídlo, nikoliv ZA jídlo. Podívejte se zde do historie. A jinak po kolika hodinách byste měli mít uvedeno v kolektivní smlouvě nebo vnitřním předpise.
>
>
>>Zákoník práce, § 88 ost.1 - po 6 odpracovaných
>>hodinách.4 hodiny byly dříve.
>>
>>>>>Dobrý den, prosím, po kolika hodinách práce za den
>>>>>mám
>>>>>nárok na stravenku? Zaměstnavatel mi tvrdí, že po
>>>>>šesti, já si myslím, že to je už po 4 hodinách.
>>>>>Prosím,
>>>>>kde to najdu? Díky.
>>>> §24/j/4
>>>
>>>Děkuji - ale to asi není § ZP, to je DPFO?
Zákoník práce
Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce
Část čtvrtá
Pracovní doba a doba odpočinku
Hlava III: Přestávka v práci a bezpečnostní přestávka
§ 88
(1) Zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci nejdéle po 6 hodinách nepřetržité práce přestávku v práci na jídlo a oddech v trvání nejméně 30 minut; mladistvému zaměstnanci musí být tato přestávka poskytnuta nejdéle po 4,5 hodinách nepřetržité práce. Jde-li o práce, které nemohou být přerušeny, musí být zaměstnanci i bez přerušení provozu nebo práce zajištěna přiměřená doba na oddech a jídlo; tato doba se započítává do pracovní doby. Mladistvému zaměstnanci musí vždy být poskytnuta přestávka na jídlo a oddech podle věty první.
(2) Byla-li přestávka v práci na jídlo a oddech rozdělena, musí alespoň jedna její část činit nejméně 15 minut.
(3) Přestávky v práci na jídlo a oddech se neposkytují na začátku a konci pracovní doby.
(4) Poskytnuté přestávky v práci na jídlo a oddech se nezapočítávají do pracovní doby.
A ještě stravenky:
Opravdu záleží na zaměstnavateli,zda má kolektivní smlouvu nebo vnitřní předpis - takže vydávání stravenek lze různými způsoby,s tím,že pokud je dostáváte dopředu (1.dne v měsící na stávající měsíc),pak zaměstnavatel musí vyúčtovávat případné absence .
.
>
>A ještě stravenky:
>Opravdu záleží na zaměstnavateli,zda má kolektivní
>smlouvu nebo vnitřní předpis - takže vydávání stravenek
>lze různými způsoby,s tím,že pokud je dostáváte dopředu
>(1.dne v měsící na stávající měsíc),pak zaměstnavatel
>musí vyúčtovávat případné absence .
Pokod zam-tel vydává stravenky zpětně, nejedná se o příspěvek NA stravování dle ZDP, ale o příspěvek ZA stravování, který není na straně zam-ce osvobozen od daní a pojistného. Tudíž vydáváte-li stravenky zpětně, musíte je danit zam-cům ve mzdě (daň, ZP, SP).
Dle zákona může být stravenka poskytnuta po odprac. 3 hodin, to ale lze upravit vnitřní směrnicí. S přestávkou na jídlo to nemá co dělat.
>>>>Ještě jsem zapomněla dodat,že to je práco na
>>>>přestávku
>>>>v práci.
>>>>Stravenky se poskytují zpětně za odpracovaný
>>>>měsíc,takže se odečítá dovolená,nemoc a další
>>>>absence.
>>>>
>>>>
>>>>>Zákoník práce, § 88 ost.1 - po 6 odpracovaných
>>>>>hodinách.4 hodiny byly dříve.
>>>>>
>>>>>>>>Dobrý den, prosím, po kolika hodinách práce za den
>>>>>>>>mám
>>>>>>>>nárok na stravenku? Zaměstnavatel mi tvrdí, že po
>>>>>>>>šesti, já si myslím, že to je už po 4 hodinách.
>>>>>>>>Prosím,
>>>>>>>>kde to najdu? Díky.
>>>>>>> §24/j/4
>>>>>>
>>>>>>Děkuji - ale to asi není § ZP, to je DPFO?
Ve finančním zpravodaji 11-12/2006
>>>§24/j/4 zákona 586/1992 daň z příjmu
>>Pokyn č. D-300 - k § 24,odst. 2, bod 20-přečíst,pěkně
>>vysvětleno
>
>Děkuji - kde ten uváděný pokyn prosím najdu?
Platí alespoň 3 hodiny podle znění í § 24 odst. 2 písm. j) bodu 4 zákona o daních z příjmů, protože platí od 1.1.2007 tedy později než dále uvedené body v Pokynu MF D-300.
Neplatí už tedy Písm. b) v bodu 20 k § 24 v Pokynu MF D-300 k jednotnému postupu při uplatňování zákona o daních z příjmů, kde se říká, že jako daňově uznatelný výdaj nelze uznat příspěvek při čerpání dovolené v rozsahu kratším než jedna směna. Dovolená se podle nového ZP může zaokrouhlit pouze na půldny, tzn., že pokud bude zaměstnanec čerpat půlden dovolené, tak musel odpracovat nejméně 3 hodiny ze své směny a tudíž je podle zákona stravenka daňově uznatelná.
Obdobně vymezení v písm. a) téhož bodu v Pokynu D-300 je rovněž nadbytečné, protože v zákonu je uvedeno, že „přítomnost zaměstnance v práci během směny trvá alespoň 3 hodiny“, aby byl příspěvek daňově uznatelný. V tomto případě není rozhodující, z jakého titulu zbytek směny neodpracoval
Já bych Tereze odpověděla asi takto:
Zaměstnavatel může určit, že stravenky budou náležet jen při odpracování celé směny. Nebo že budou náležet jen při odpracování aspoň 6 hodin. To, že je v daňovém zákoně uvedeno, že po 3 hodinách práce je stravenka daňově uznatelná ještě neznamená, že ji MUSÍ poskytnout. Pokud tedy zaměstnavatel určil poskytování stravenky po 6 h práce, nemůže se jí domáhat po 3 nebo 4 hodinách.
>>Dobrý den, prosím, po kolika hodinách práce za den
>>mám
>>nárok na stravenku? Zaměstnavatel mi tvrdí, že po
>>šesti, já si myslím, že to je už po 4 hodinách.
>>Prosím,
>>kde to najdu? Díky.
>Nárok na stravenky
>není!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
>pouze 1/2 hod. přestávka, která může být rozdělena
A co v případě, že jsem zaměstnancem personální agentury. Měla by som teda mít srovnatelné podmínky se zaměstnanci společnosti a ti stravenky dostávají. Ja prej nárok na stravenky nemám. Pracovní smlouvu mám podepsanou na 25 týdenně, pracuju ale 40 hod. týdenně.
Mohli by ste mi poradit? Dik
Nejlépe bude, když se obrátíte na Oblastní inspektorát práce vašeho kraje, kde provádějí poradenství v oblasti prac.práva. Kontakty (telefonicky nebo osobně) najdete na web.stránce Státního úřadu inspekce práce zde: www. suip.cz
Na této web. stránce vlevo v nabídce Ostatní kraje: vyberte váš kraj.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
5. 12. 2008 10:59
Dobrý den, prosím, po kolika hodinách práce za den mám nárok na stravenku? Zaměstnavatel mi tvrdí, že po šesti, já si myslím, že to je už po 4 hodinách. Prosím, kde to najdu? Díky.