Re: Slovák -sleva na dani
My normálně těmto slovákům žijícím trvale v ČR slevu na daní dáváme. FÚ vydal už asi v 2 nebo 3 měsíci 2008, že žádné potvrzení o domicilu, vystavovat nebude, protože v lednu tam naběhlo tolik cizinzů, že to zase zrušili. Pokud mi podepíše prohlášení poplatníka a uvede si tam dítě a od manželky si nechám jenom napsat čestný prohlášení, že neuplatňuje slevu na dítě.
Zaměnila jste ministerstvo financí s finančním úřadem. Máte patrně na mysli Opatření Ministerstva financí k odstranění tvrdosti podle § 39 písm. b) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů ze dne 7. února 2008. To jste ale špatně pochopila. Toto opatření bylo vydáno proto, že od 1.1.08 neměl nerezident nárok na základní měsíční slevu na dani, tj. 2.070 - na zvýhodnění nemá rezident nárok i nadále. Proto musíte nejdříve posoudit zda je rezidentem či nikoli - pro uplatnění zvýhodnění na dítě.
pardon, mělo být samozřejmě ...na zvýhodnění nemá NErezident nárok i nadále...,takže hned dodám - nerezident může uplatnit za určitých podmínek daňové zvýhodnění na dítě na FÚ v rámci DPFO. Pro posouzení rezidentství je důležité bydliště, není to to samé co trvalý pobyt. Pokud středisko osobních zájmů je zde v ČR, měl by vám doložit, nemyslím si, že stačí jen podepsat DP a uplatnit dítě+ČP manželky, že ona neuplatňuje, to si myslím je nedostatečné. Možná to bude kontrole FÚ stačit, nevím ....
Paní psala, že rodina žije trvale v ČR. Tak jsem to brala, že zaměstnanec Slovák má příjmy jenom z ČR. Což je případ i u nás. Takže jsem to začátkem roku řešila s FÚ, a bylo mi řečeno, pokud zaměstnanec trvale žije v ČR a příjmy má z ČR, tak můžu uplatnit jak slevu na poplatníka, tak i na dítě.
Pokud mi podepíše prohlášení poplatníka a
>>>uvede
>>>si tam dítě a od manželky si nechám jenom napsat
>>>čestný prohlášení, že neuplatňuje slevu na dítě.
>>
>>Zaměnila jste ministerstvo financí s finančním
>>úřadem.
>>Máte patrně na mysli Opatření Ministerstva financí k
>>odstranění tvrdosti podle § 39 písm. b) zákona č.
>>586/1992 Sb., o daních z příjmů ze dne 7. února 2008.
>>To
>>jste ale špatně pochopila. Toto opatření bylo vydáno
>>proto, že od 1.1.08 neměl nerezident nárok na
>>základní
>>měsíční slevu na dani, tj. 2.070 - na zvýhodnění nemá
>>rezident nárok i nadále. Proto musíte nejdříve
>>posoudit
>>zda je rezidentem či nikoli - pro uplatnění
>>zvýhodnění
>>na dítě.
>
>Paní psala, že rodina žije trvale v ČR. Tak jsem to
>brala, že zaměstnanec Slovák má příjmy jenom z ČR. Což
>je případ i u nás. Takže jsem to začátkem roku řešila s
>FÚ, a bylo mi řečeno, pokud zaměstnanec trvale žije v
>ČR a příjmy má z ČR, tak můžu uplatnit jak slevu na
>poplatníka, tak i na dítě.
Jak říkám, prvotní je posoudit rezident-nerezident. Pokud se jedná o daňového rezidenta, má nároky stejné jako český zaměstnanec. Já mám např. Slováky, kteří mají příjmy také jen z ČR, ale jsou nerezidenty, protože středisko zájmů mají na SK, tudíž jim zvýhodnění na dítě poskytnout nemůžu, jen základní měsíční slevu (na základě podepsaného DP). Pokud na základě předložených dokladů posoudíte, že se ve vašem případě jedná o rezidenta, je to v pořádku. Pokud si ještě pamatuji první odpověď, zdá se mi nedostatečné jen na základě podepsaného DP (Slovák) a ČP manželky, že neuplatňuje poskytovat zvýhodnění na dítě. Určitě bych si nechala předložit ještě pas-pobyt.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
5. 12. 2008 13:21
Dobrý den, nastoupil mi slovák a tr. bydlištěm v SR , má manželku češku a ditě. Rodina bydlí společně v ČR.
Můžu mu dát slevu na dítě, které je trvale bydlíci v ČR, manželka neuplatńuje je na mateřské s tímto dítětem.
Napsala jsem to asi složitě, ale zatím jsem vždy měla slováky, kteří měli rodinu na Slovensku a tudíž neměli slevu na děti a sami si podávali daňové přiznání.
Děkuji Lída