Srážky ze mzdy a výživné

• (neregistrovaný)

5. 12. 2008 14:10

Prosí o pomoc,
    zaměstnanec rozvedený čistý příjem 12150,-. Má exekuce 2x na výživné (pokaždé na jiné dítě) a 1x dlužné výživné a 1 nepřednostní pohledávku.
    Nevím jaké bude správné rozvržení exekucí.
    Můžete mi poradit s výpočtem?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 12. 2008 14:24

Petra (neregistrovaný)

Re: Srážky ze mzdy a výživné
      První bude výživné, pak dlužné výživné a pak nepřednostní.

• 5. 12. 2008 14:54

Anna (neregistrovaný)

Ze všeho nejdřív si všechny pohledávky seřaďte podle data doručení.
      Výživné má přednost pouze ve druhé třetině, v první třetině se sráží podle pořadí.
      Výpočet bude 12150,- - 4187(na povinného) = 7963
      To je víc než 6281,-, tedy to, co je nad tuto částku, zabavíte bez omezení a přičtete k druhé třetině. Na výživné tedy budete mít k dispozici 1682,- + 2093 (=1/3 zbytku) = celkem 3775 Kč - a možná něco z 1. třetiny ( ta činí 2093 Kč) - nepíšete v jakém pořadí vám došlo.

• 5. 12. 2008 14:58

dana (neregistrovaný)

1x výživné 3.10.2006
      1x výživné 18.9.2008
      1x dlužné výž. 18.09.2008
      1x nepřednostní exekuce 11.11.2008

• 5. 12. 2008 15:14

Anna (neregistrovaný)

Takže ta nepřednostní exekuce bude asi nejspíš muset počkat, došla poslední. Ještě jste měla u toho výživného napsat částky :-)), ale zkusím to bez nich.
      Napřed srazíte běžné výživné na obě děti - začnete z částky 3775. Co zbude, srazíte na dlužné výživné. 1. třetinu - 2093 použijete na dlužné výživné, kdyby něco zbylo, máte na tu exekuci... Snad jsem vám to moc nezašmodrchala.

• 5. 12. 2008 15:20

dana (neregistrovaný)

Děkuji. Taky jsem si to takhle myslela. Na nepřednostní exekuci mi nic nezbyde. Vše mi seberou výživné + dlužné výživné a ještě na jednom výživném budu dlužit.

• 5. 12. 2008 14:55

VH (neregistrovaný)

Přednostní pohledávky (v rámci přednostních pohledávek je na 1. místě běžné výživné, pak následuje dlužné výživné, pak ostatní přednostní pohledávky) se uspokojují z druhé třetiny zbytku čisté mzdy a pokud tato třetina nestačí k jejich uspokojení, uspokojují se z první třetiny spolu s ostatními, tj. nepřednostními pohledávkami. Pokud je výše příjmu taková, že vyjde částka, nad kterou lze provádět srážky bez omezení, tato plně zabavitelná částka se připočte k druhé třetině v rozsahu, který je potřebný pro uspokojení přednostních pohledávek, zbývající část se připočte k první třetině (= určené pro nepřednostní pohledávky).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).