Nemocenská po zkončení pracovího poměru

• (neregistrovaný)

6. 12. 2008 11:21

31.12.2008 mi končí pracovní poměr. Již dlouhodobě mám zdravotní problémy a chci se zeptat pokud po ukončení pracovního poměru onemocním, zda mi zaměstvavatel bude proplácet nemocenskou a jak dlouho. Zajímá mě tedy délka ochranné lhůty, po které mi může nebo musí zaměstnavatel proplácet nemocenskou?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 12. 2008 11:41

Ilona (neregistrovaný)

Re: Nemocenská po zkončení pracovího pom
      ochraná doba je 7 dní po skončení PP
      nemocené od 1.1.2009 vyplácí sociálka od 15. dne nemoci do konce vaší podpůrčí doby
      zaměstnavatel vám bude vyplácet jenom 1-14 dní náhradu mzdy od třetího prac. dne a pouze za prac. dny, teda pokud vaše nemoc začne po 1.1.2009

• 6. 12. 2008 11:44

Lu. (neregistrovaný)

Pokud ale 1.1.2009 již nebudete zaměstnancem nedostanete náhradu od bývalého zaměstnavatele,ale až nemocenskou od sociálky od 15.dne nemoci.

• 6. 12. 2008 13:42

Grazyna (neregistrovaný)

Děkuji mnohokrát. V r.1999 totiž vím, že nemocenskou zaměstnavatelé platili po dobu 2 měsíců. Vidím, že se od té doby mnohé změnilo a nyní už jsou to jen 2 týdny. Ještě mě tedy zajímá v jaké výši bude od 15. dne vyplácet sociálka nemocenské. Bude to průměrná částka z posledního kvartálu? Ještě jednou děkuji za radu.

• 6. 12. 2008 17:30

Lu. (neregistrovaný)

Nemocenská se již delší dobu vypočítává z vyměřovacího základu z posledních 12 měsíců před měsícem kdy k PN došlo , trvalo - li zaměstnáná tak dlouho.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).