OSVĆ-daň z příjmu

• (neregistrovaný)

7. 12. 2008 9:03

Dobrý den,od 1.1.2009 budu podnikat jako OSVČ-vedlejší prac.činnost, předpokládaný čistý zisk (po odpočtu výdajů) bych měl asi 25 000,- Kč, chtěl bych se zeptat: soc. pojištění platit nebudu a zdravot. pojištění jsem si vypočítal 1 688 Kč za rok 2009, je to správně? Můžu si při výpočtu daně odečíst 6 000 Kč za penzij.pojištění a 7 200 na poplatníka, když se jedná o vedlejší činnost? V tom případě mi částka daně vyjde do mínusu, takže daň platit nebudu? Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 12. 2008 9:49

Daniela (neregistrovaný)

Re: OSVĆ-daň z příjmu
      Záleží na tom kolik si vyděláte v hlavním zaměstnání, na sociálce musíte nahlásit podnikání jako vedlejší činnost, abyste nemusel platit zálohy. Sleva na dani na poplatníka je 24840,-, už se neodečítá ze základu daně, ale z daně a tak záleží na tom kolik tohoto nároku uplatníte v zaměstnání. Zdravotní pojištění jsem nepočítala, ale je to přibližně tak. A z penzijního pojištění odečtete 6000,- a z toho co zbude můžete uplatnit maximálně 12000,-. Ale toto nevím stoprocentně, musíte ještě ověřit. Upřesněte a určitě poradí další.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).