Rizikové těhotenství

• (neregistrovaný)

7. 12. 2008 19:03

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, pokud budu celé těhotenství na nemocenské, tak z čeho se pak počítá mateřská dovolená, jestli z nemocenských dávek nebo z příjmu před onemocněním. Moc děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 12. 2008 19:10

Líba (neregistrovaný)

Re: Rizikové těhotenství
      Z příjmu za 12 ukončených měsíců před nástupem na MD. Kalendářní dny nemoci se odčítají.

• 9. 12. 2008 14:03

vladimira (neregistrovaný)

Dobrý den, nerozumím odpovědi, je příliš stručná. Co znamená "odečítají se kalendářní dny nemoci"? "Nemocí" myslíte tu dobu, kdy byla při těhotenství na nemocenské, nebo nějakou nemocenskou ještě před tím během roku (12 měsíců)?
      Tzn. pokud můj měsíční příjem je X korun a nemocenská N Kč je Y dní, počítá se můj příjem 12X-NY? To se mi zdá dost šílené, vždyť o peníze jsem v tomto případě přišla už tím, že jsem byla na nemocenské, tak proč by mi to odečítali ještě jednou?
      Nebo špatně rozumím tomu, co je to těch "ukončených 12 měsíců"? V životě jsem nebyla nemocná a teď bych měla na tom být stejně jako každý simulant?

• 9. 12. 2008 20:03

Renata (neregistrovaný)

To jste pochopila špatně, nemocenská (a tedy i rizikové těhotenství,protože to je nemocenská) se počítá z vaší hrubé mzdy v uplynulých 12 měsících před nástupem na tu nem. (hrubá mzda vydělená počtem odpracovaných dnů - tím bylo myšleno, že se dny nemoci odčítají - že se dělí pouze dny, za něž jste dostala mzdu a ne nemocenské dávky).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).