Re: čerpání dovolené na mateřské dov.
o čerpání dovolené mohla písemně požádat zam-tele ihned po mat. dovolené, měla by celoroční nárok - nekrácený
doufám, že si alespoň zam-tele požádala o čerpání rodič. dovolené (max. do 3 let dítěte)
pokud tak neučinila s čerpáním dovolené, tak nyní bude tuto dovolenou (pokrácenou) čerpat až ukončí rodič. dovolenou
§ 217 odst. 5, § 218 odst. 3 Zák.pr.
v žádném případě dovolenou nesmíte proplatit (to by jí musel končit PP, potom se dovolená proplácí)
Děkuji Vám za informaci. Můžete mně ještě prosím vysvětlit, proč by se dovolená nekrátila, pokud by ji zaměstnankyně čerpala ihned po MD a bude se krátit, pokud ji bude čerpat až po ukončení rodičovské dovolené? A jak se bude krátit?
Děkuji.
>>
>>Dobrý den, chci se zeptat ohledně proplacení
>>dovolené.
>>Zaměstnankyně v době od 15. 2. 08 do 28. 8. 08
>>pobírala peněžitou pomoc v mateřství, hned poté
>>nastoupila na
>>další mateřskou dovolenou a pobírá rodičovský
>>příspěvek. Nyní žádá o čerpání popř. proplacení
>>dovolené za
>>rok 2008. V jakém rozsahu má nárok na dovolenou za
>>rok
>>2008? A lze vybrat dovolenou nyní vy době pobírání
>>rodičovského příspěvku?
>>
>>Děkuji za odpověď.
>>
>>L.
>>
>o čerpání dovolené mohla písemně požádat zam-tele
>ihned po mat. dovolené, měla by celoroční nárok -
>nekrácený
>doufám, že si alespoň zam-tele požádala o čerpání
>rodič. dovolené (max. do 3 let dítěte)
>pokud tak neučinila s čerpáním dovolené, tak nyní bude
>tuto dovolenou (pokrácenou) čerpat až ukončí rodič.
>dovolenou
>§ 217 odst. 5, § 218 odst. 3 Zák.pr.
>v žádném případě dovolenou nesmíte proplatit (to by jí
>musel končit PP, potom se dovolená proplácí)
>Děkuji Vám za informaci. Můžete mně ještě prosím
>vysvětlit, proč by se dovolená nekrátila, pokud by ji
>zaměstnankyně čerpala ihned po MD a bude se krátit, pokud
>ji bude čerpat až po ukončení rodičovské dovolené? A
>jak se bude krátit?
>
>Děkuji.
Kdyby ji čerpala v návaznosti na MD, tak se podle § 223, odst 1, nemůže za dny RD krátit. Protože včas nepožádala, vybere si ji až po skončení RD. Jestli budete krátit, musíte spočítat. Za RD to vychází 89 zameškaných dnů, ale nevíme, jestli nebyla nemocná před nástupem na MD. Krátí se za 100 zameškaných dnů o 1/12 a za každých dalších 21 dnů o další 1/12.
>
>
>
>
>>>
>>>Dobrý den, chci se zeptat ohledně proplacení
>>>dovolené.
>>>Zaměstnankyně v době od 15. 2. 08 do 28. 8. 08
>>>pobírala peněžitou pomoc v mateřství, hned poté
>>>nastoupila na
>>>další mateřskou dovolenou a pobírá rodičovský
>>>příspěvek. Nyní žádá o čerpání popř. proplacení
>>>dovolené za
>>>rok 2008. V jakém rozsahu má nárok na dovolenou za
>>>rok
>>>2008? A lze vybrat dovolenou nyní vy době pobírání
>>>rodičovského příspěvku?
>>>
>>>Děkuji za odpověď.
>>>
>>>L.
>>>
>>o čerpání dovolené mohla písemně požádat zam-tele
>>ihned po mat. dovolené, měla by celoroční nárok -
>>nekrácený
>>doufám, že si alespoň zam-tele požádala o čerpání
>>rodič. dovolené (max. do 3 let dítěte)
>>pokud tak neučinila s čerpáním dovolené, tak nyní
>>bude
>>tuto dovolenou (pokrácenou) čerpat až ukončí rodič.
>>dovolenou
>>§ 217 odst. 5, § 218 odst. 3 Zák.pr.
>>v žádném případě dovolenou nesmíte proplatit (to by
>>jí
>>musel končit PP, potom se dovolená proplácí)
Protože zákoník práce určuje, jak se vypočítává nárok na řádnou dovolenou a také říká, pro které překážky v práci se krátí (pro nemoc, pro rodičovskou dovolenou, pro neplacené volno, pro OČR). A také říká, že doba mateřské dovolené se z tohoto hlediska považuje za dobu odpracovanou (jako by pracovala, i když vůbec nepracuje, takže pro mateřskou dovolenou se jí řádná dovolená nekrátí). Ale kvůli té další nepřítomnosti (nemoc atd.) se krátí a to tak, že se nejprve zjistí, zda v tom příslušném kal. roce odpracovala (nebo jakoby odpracovala když měla mateřskou) aspoň 60 prac. směn. Pokud ano, tak se sečtou v tom roce všechny pracovní dny zameškané pro nemoc, OČR, nepl. volno a rodičovskou dovolenou a k nim se přičtou svátky, které byly v pracovních dnech v této době. Pokud součet dělá aspoň 100 nebo víc než 100, pak se krátí za těch prvních 100 dní o 1/12 a za každých dalších 21 o další dvanáctiny. Ale dále ZP říká, že řádná dovolená, vyčerpaná ještě před nástupem na rodičovskou dovolenou, se z důvodu této následné rodičovské dovolené nekrátí.
Takže kdyby si bývala požádala ještě před nástupem na rodičovskou dovolenou (což je název volna u zaměstnavatele a s rodičovským příspěvkem nesouvisí) o čerpání řádné dovolené, mohla si vyčerpat celoroční nárok dovolené. A pak by teprve požádala o rodičovskou dovolenou. Protože ale rovnou nastoupila na rodičovskou, bude jí nevyčerpaná řádná dovolená schována až na dobu po rodičovské, ale už se bude krátit popsaným způsobem, protože si ji nevyčerpala před nástupem na rodičovskou. Proplácet lze jen při skončení prac. poměru.
>>
>>příslušném kal. roce odpracovala (nebo jakoby
>>odpracovala když měla mateřskou) aspoň 60 prac. směn.
>>Pokud
>>ano, tak se sečtou v tom roce všechny pracovní dny
>>zameškané pro nemoc, OČR, nepl. volno a rodičovskou
>>dovolenou a k nim se přičtou svátky, které byly v
>>pracovních
>>dnech v této době. Pokud součet dělá aspoň 100 nebo
>>víc
>>než 100, pak se krátí za těch prvních 100 dní o 1/12
>>a
>>za každých dalších 21 o další dvanáctiny. Ale dále ZP
>>říká, že řádná dovolená, vyčerpaná ještě před
>>nástupem
>>na rodičovskou dovolenou, se z důvodu této následné
>>rodičovské dovolené nekrátí.
>>Takže kdyby si bývala požádala ještě před nástupem na
>>rodičovskou dovolenou (což je název volna u
>>zaměstnavatele a s rodičovským příspěvkem nesouvisí) o
>>čerpání
>>řádné dovolené, mohla si vyčerpat celoroční nárok
>>dovolené. A pak by teprve požádala o rodičovskou
>>dovolenou.
>>Protože ale rovnou nastoupila na rodičovskou, bude jí
>>nevyčerpaná řádná dovolená schována až na dobu po
>>rodičovské, ale už se bude krátit popsaným způsobem,
>>protože si ji nevyčerpala před nástupem na
>>rodičovskou.
>>Proplácet lze jen při skončení prac. poměru.
>A po mateřské když má dovolenou, tak nesmí čerpat
>rodičovský příspěvek?
Rodičovský příspěvek se nečerpá!!!! Ten se pobírá!!!
Ano, po mateřské dovolené může čerpat dovolenou (od zam-tele) a zároveň pobírat rodič. příspěvek (od státu). Omlouvám se za vykřičníky, ale vždyť se to tu "mele" stále dokola.
>>>
>
>>>příslušném kal. roce odpracovala (nebo jakoby
>>>odpracovala když měla mateřskou) aspoň 60 prac. směn.
>>>Pokud
>>>ano, tak se sečtou v tom roce všechny pracovní dny
>>>zameškané pro nemoc, OČR, nepl. volno a rodičovskou
>>>dovolenou a k nim se přičtou svátky, které byly v
>>>pracovních
>>>dnech v této době. Pokud součet dělá aspoň 100 nebo
>>>víc
>>>než 100, pak se krátí za těch prvních 100 dní o 1/12
>>>a
>>>za každých dalších 21 o další dvanáctiny. Ale dále ZP
>>>říká, že řádná dovolená, vyčerpaná ještě před
>>>nástupem
>>>na rodičovskou dovolenou, se z důvodu této následné
>>>rodičovské dovolené nekrátí.
>>>Takže kdyby si bývala požádala ještě před nástupem na
>>>rodičovskou dovolenou (což je název volna u
>>>zaměstnavatele a s rodičovským příspěvkem nesouvisí)
>>>o
>>>čerpání
>>>řádné dovolené, mohla si vyčerpat celoroční nárok
>>>dovolené. A pak by teprve požádala o rodičovskou
>>>dovolenou.
>>>Protože ale rovnou nastoupila na rodičovskou, bude jí
>>>nevyčerpaná řádná dovolená schována až na dobu po
>>>rodičovské, ale už se bude krátit popsaným způsobem,
>>>protože si ji nevyčerpala před nástupem na
>>>rodičovskou.
>>>Proplácet lze jen při skončení prac. poměru.
>>A po mateřské když má dovolenou, tak nesmí čerpat
>>rodičovský příspěvek?
>
>Rodičovský příspěvek se nečerpá!!!! Ten se pobírá!!!
>Ano, po mateřské dovolené může čerpat dovolenou (od
>zam-tele) a zároveň pobírat rodič. příspěvek (od státu).
>Omlouvám se za vykřičníky, ale vždyť se to tu "mele"
>stále dokola.
Dobrý den, k tomuto tématu bych také měla dotaz. Teď mi jedna pracovnice končí MD a hned si chce vybrat ŘD. Ale firma ji na 3 dny potřebuje do práce. Řekla jsem, že musí nastoupit na jiný pracovní poměr, než na který čerpá rodičovskou dovolenou, takže ji bude udělána DPP. Může to být tak, že v hlavním PP bude čerpat ŘD a v této době zároveň na DPP pracovat? Prosím o odpověď, děkuji
>
Dobrý den.
Mám ještě k tomu dotaz. Mzdovou účetní dělám prá měsíců a tak je pro mne vše nové. Prosím, poraďte mi s tímto. Máme zaměstnankyni, která má již druhé dítě. Zapomněla mi poslat žádost již dříve a teď mi přišel e-mail, kde mi píše:
Žádám o náhradu dovolené,která mi vznikla za dobu, kdy jsem byla na mateřské dovolené se svým synem Martinem Culkem a to za období 11.10.2007-23.4.2008. Děkuji
Ptala jsem jí blíže jak to myslí a říkala, že to chce proplatit. Mohu se Vás zeptat zda to je vůbec možné??? Nebo co s tím mám tedy vůbec dělat??? Šéf mi trvdí, že to jde!! Já si myslím, že na to nemá nárok! Prosím, poraďte mi jak mám toto vyřešit.
Děkuji moc a moc.
Kamila
šéf by si měl přečíst Zákoník práce
Vy si tento dopis založíte, dáte na něj datumovku, kdy přišel
zam-kyni odepíšete, že pokud chtěla čerpat dovolenou ihned po mat. dovolené (§217 odst. 5 Zák. p.), měla o ni zažádat před ukončením mat. dovolené, nyní bude dovolenou čerpat až po návratu z rodič. dovolené (§ 218 odst. 3)
kdyby požádala o čerpání dovolené ihned po MD, měla by letošní nárok nekrácený, pokud bude čerpat až po RD, bude letošní nárok pokrácený za dobu RD (od 24.4.-31.12.08)
doufám, že máte alespoň její písemnou žádost o čerpání rodič. dovolené (max. do 3 let dítěte)
Nejde o její písemný souhlas s rodičovskou, to jste špatně nazvala. Jde o její písemnou žádost. Jí skončila 23.4. mateřská dovolená a pokud chtěla zůstat nadále doma, mohla požádat o čerpání řádné dovolené a pak o poskytnutí rodičovské dovolené. Ona se do práce nevrátila a nepožádala ani o řádnou dovoleno ani o rodičovskou dovolenou. Protože nepožádala hned po skončení mateřské o řádnou dovolenou, tak ta jí teď proplacena být nemůže, protože tu lze proplatit jen při skončení prac. poměru. Nyní již ji má schovanou na dobu po rodičovské dovolené, ale už bude pokrácená. Vy ale od ní nemáte ani žádost o poskytnutí rodičovské dovolené, což je hlavně její chyba, protože ona, pokud chtěla zůstat doma, měla o ni požádat a určit dobu, jak dlouho na ní chce být. Ale Vy jste ji měla již dávno o tu žádost uhánět. Takže doporučuji jí vysvětlit situaci s řádnou dovolenou (nyní již proplatit nelze) a dát do pořádku žádost o rodičovskou dovolenou - ať si o ni písemně požádá a určí její délku. Pokud to neudělá, má neomluvenou absenci a vystavuje se nebezpečí zrušení prac. poměru pro hrubé porušení.
Ano, máte pravdu, jedná se o její psemnou žádost. - ne souhlas, jak jsem to již nazvala.
Ještě se Vás zeptám, kdyby si o dovolenou požádala v době kdy má, tak jí může dovolenou vyplatit?? A druhý dotaz zní, jedná se o její druhé dítě....v tom není žádný rozdíl? Ona totiž měla první v únoru 2008 - narozené, dle účetních záznamů jí byla po 6 měsících proplacená dovolená. Nevíte proč?? Moc děkuji. Kamila
>Ano, máte pravdu, jedná se o její psemnou žádost. - ne
>souhlas, jak jsem to již nazvala.
>Ještě se Vás zeptám, kdyby si o dovolenou požádala v
>době kdy má, tak jí může dovolenou vyplatit??
nevím, co myslíte přesně pod pojmem vyplatit : proplatit - NE, čerpat - ANO
A druhý
>dotaz zní, jedná se o její druhé dítě....v tom není
>žádný rozdíl? Ona totiž měla první v únoru 2008 -
>narozené, dle účetních záznamů jí byla po 6 měsících
>proplacená dovolená.
určitě jste se upsala v roce - dřív platily jiné zákony a dovolená se mohla proplácet
Nevíte proč?? Moc děkuji. Kamila
uvidíte, že to vše zvládnete - jen to chce pár let praxe - já měla tu výhodu, že jsem nezačínala jako samostatná účetní, ale byla nade mnou zkušená MÚ, která po mně vše kontrolovala (umím se tedy vžít do situace, když MÚ začíná a navíc se nemá na koho pořádně obrátit, aby jí mzdy někdo zkontroloval a příp. poradil)
vyplatit neznamená vždy proplatit
pokud požádá zam-kyně o čerpání dovolené ihned po mat. dovolené, potom dovolenou nesmíte proplatit, ale platíte jako čerpanou (tzn., že ji jako čerpané dny dovolené vedete i v docházce)
pokud někdo končí PP a potřebujete mu proplatit zůstatek dovolené, tak tuto dovolenou proplácíte
v programu by měl být rozdílný druh mzdy: placená x čerpaná dovolená
pokud se zam-kyni narodilo 1. dítě v r. 2005, tak to ještě platil starý Zák. práce a tam bylo možné dovolenou proplácet
přeji Vám, aby se Vám v práci dařilo
Máte pravdu, že se v tom teď plácám jako kapr na suchu. Musím číst zákony a bude lépe. Ale já pořádně nevím, kde vše hledat...snad to někdy zvládnu a budu alespoň trochu chytrá jako jste Vy. Přeji Vám také hodně štěstí a hodně úspěchů....
Já se jdu učit...musím najít v zákoně zda zaměstnanec na částečný pracovní poměr nebo-li VPP má standartní počet dní dovolené jako HPP.
Moc Vám děkuji.
Kamila*
>>..myslím, že jste dokonalá účetní, já tohle nikdy asi
>>nezvládnu.
>>Vyplatit = dle mého je stejné jako - proplatit.
>>Ano, v roce 2005 v únoru...se jí narodilo první dítě.
>>Moc děkuji za pomoc. Nikdo mi to nechtěl vysvětlt...
>>
>uvidíte, že to vše zvládnete - jen to chce pár let
>praxe - já měla tu výhodu, že jsem nezačínala jako
>samostatná účetní, ale byla nade mnou zkušená MÚ, která po
>mně vše kontrolovala (umím se tedy vžít do situace,
>když MÚ začíná a navíc se nemá na koho pořádně obrátit,
>aby jí mzdy někdo zkontroloval a příp. poradil)
>vyplatit neznamená vždy proplatit
>pokud požádá zam-kyně o čerpání dovolené ihned po mat.
>dovolené, potom dovolenou nesmíte proplatit, ale
>platíte jako čerpanou (tzn., že ji jako čerpané dny
>dovolené vedete i v docházce)
>pokud někdo končí PP a potřebujete mu proplatit
>zůstatek dovolené, tak tuto dovolenou proplácíte
>v programu by měl být rozdílný druh mzdy: placená x
>čerpaná dovolená
>pokud se zam-kyni narodilo 1. dítě v r. 2005, tak to
>ještě platil starý Zák. práce a tam bylo možné
>dovolenou proplácet
>přeji Vám, aby se Vám v práci dařilo
>Máte pravdu, že se v tom teď plácám jako kapr na
>suchu. Musím číst zákony a bude lépe. Ale já pořádně nevím,
>kde vše hledat...snad to někdy zvládnu a budu alespoň
>trochu chytrá jako jste Vy. Přeji Vám také hodně
>štěstí a hodně úspěchů....
>Já se jdu učit...musím najít v zákoně zda zaměstnanec
>na částečný pracovní poměr nebo-li VPP má standartní
>počet dní dovolené jako HPP.
>
>Moc Vám děkuji.
>Kamila*
> VPP už neexistuje, jsou jen pracovní poměry - takže pokud má jakýkoliv pracovní poměr, dovolená náleží jako každému jinému zam-ci, kterého máte
na DoPČ ani na DoPP ze zákona příplatky, dovolená, § k lékaři apod. nenáleží (jen u DoPČ můžete toto dojednat, ale v praxi se to moc nepoužívá, protože to jsou náklady pro zam-tele navíc, které nejsou nutné)
na DoPČ náleží ND - ale pozor, od příštího roku se zvyšuje sledovaný výdělek na 2000 Kč (jsou tam změny)
>
>
>
omlouvám se za mou mluvu - jakýkoliv prac. poměr - on může mít pracovní poměr někde jinde, ale u Vás má také pracovní poměr (dříve VPP)
u těchto zam-ců si dejte pozor, aby měl podepsané daň.prohl. jen u jednoho zam-tele, u druhého ho mít podepsané nesmí - tam je daněn dle příjmu - do 5000Kč/hrubého (srážková daň, konečná, nejde do RZ), nad 5000 Kč/hrubého (zálohová daň, musí podat daň. př. na FÚ)
také musíte u těchto zam-ců, pokud mají více zam-telů sledovat, zda mají v měsíci minim. VZ pro ZP (pokud ne, to si pak musí tento zam-ec určit "hlavního" zam-tele, který to dosráží)
..já Vás prostě obdivuji...nemám slov....
Sotva Vám něco napíši, hned odpovíte....***
Já mám pocit, že vše toto nikdy neudržím v hlavě. Ale zas na druhou stranu musím říci, že mi to přijde neskonale moc zajímavé. Chápu, Vaše mluva mi teď ještě dává hodně práce, ale naučím se.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
8. 12. 2008 11:16
Dobrý den, chci se zeptat ohledně proplacení dovolené. Zaměstnankyně v době od 15. 2. 08 do 28. 8. 08 pobírala peněžitou pomoc v mateřství, hned poté nastoupila na další mateřskou dovolenou a pobírá rodičovský příspěvek. Nyní žádá o čerpání popř. proplacení dovolené za rok 2008. V jakém rozsahu má nárok na dovolenou za rok 2008? A lze vybrat dovolenou nyní vy době pobírání rodičovského příspěvku?
Děkuji za odpověď.
L.