Re: záp.list a odstupné-pozor na něj
Opět nějaký zbytečný šum.Podle sdělení min.soc.věcí se odstupné počítá do příjmu,jako celku.To že se z odstupného nehradí soc.zdrav.je jasné,ale co s tou položkou vydanou a nabytou?Jinak údaje o výdělcích jsou uvedeny v záp.listě,respektive potvrzení o zaměstnání.
odst.(2) §313 hovoří o tomto potvrzení,ale také důvod a účel.Jinak vše je uvedeno v ZL.Je tedy třeba uvádět vše a ne pouze a.Takže perla v podobě §313 má 2 části,respektive odstavce.Pája si nevšiml,že jsem uvedl tu věc pouze jako názor.
Re: záp.list a odstupné-pozor na něj!
já mám dojem, že si z nás tady děláte blázny a bavíte se
uvědomte si, že se zde ptají mzdové účetní, které začínají, popř. mají malé zkušenosti a pokud chcete uvádět takovéto bláboly, tak raději neodpovídejte, protože je jen matete
proč by se měly uvádět údaje o výdělcích v zápočtovém listu?
Odstupné se uvádí mj. v Potvrzení o zdanitelných příjmech - to ano, ale to je úplně něco jiného. To slouží k ročnímu zúčtování daní, příp. daň. přiznání, pokud podává dotyčný přiznání na FÚ.
velice se omlouvám,jestli je to takto chápáno.Právě tento problém je nyní řešen a to u pracovníka ve věku 58 let.Dal výpověď z důvodu nevyplacení mzdy.Na "důchodovém"řeší právě tu otázku příjmů,které jsou uvedeny v ZL.Ani oni nejsou schopni uvést,jestli se ta jeho částka započte do celkového příjmu.Ještě jednou se tedy všem omlouvám.
Nevím, co řeší za problém, já žádný problém nevidím. Znova opakuju, co již tady uváděli jiní přede mnou: na potvrzení o zaměstnání (tzv. zápočťák) se průměrný výdělek neuvádí. Uvádí se na zvláštním potvrzení. A i kdyby to tam bylo uvedeno, jde o průměrný výdělek, ne celkový. Kromě toho - z toho důvodu, o kterém píšete, on nemohl dát výpověď (tedy s výpovědní dobou), ale okamžitě zrušil prac. poměr, což je rozdíl. V takovém případě mu náleží odstupné. A odstupné jsou sice příjmy, které se započítávají do potvrzení o zdanitelných příjmech (toto potvrzení se týká daní), ale nezapočítávají se do průměrného výdělku ani do výdělků, ze kterých se odvádí pojištění.
Re: copak nestačí ilona?
>>>já mám dojem, že si z nás tady děláte blázny a bavíte
>>>se
>>>uvědomte si, že se zde ptají mzdové účetní, které
>>>začínají, popř. mají malé zkušenosti a pokud chcete
>>>uvádět
>>>takovéto bláboly, tak raději neodpovídejte, protože
>>>je
>>>jen matete
>>>proč by se měly uvádět údaje o výdělcích v zápočtovém
>>>listu?
>>>Odstupné se uvádí mj. v Potvrzení o zdanitelných
>>>příjmech - to ano, ale to je úplně něco jiného. To
>>>slouží k
>>>ročnímu zúčtování daní, příp. daň. přiznání, pokud
>>>podává dotyčný přiznání na FÚ.
>>
>>velice se omlouvám,jestli je to takto chápáno.Právě
>>tento problém je nyní řešen a to u pracovníka ve věku
>>58
>>let.Dal výpověď z důvodu nevyplacení mzdy.Na
>>"důchodovém"řeší právě tu otázku příjmů,které jsou
>>uvedeny v
>>ZL.Ani oni nejsou schopni uvést,jestli se ta jeho
>>částka
>>započte do celkového příjmu.Ještě jednou se tedy všem
>>omlouvám.
>
>Nevím, co řeší za problém, já žádný problém nevidím.
>Znova opakuju, co již tady uváděli jiní přede mnou: na
>potvrzení o zaměstnání (tzv. zápočťák) se průměrný
>výdělek neuvádí. Uvádí se na zvláštním potvrzení. A i
>kdyby to tam bylo uvedeno, jde o průměrný výdělek, ne
>celkový. Kromě toho - z toho důvodu, o kterém píšete, on
>nemohl dát výpověď (tedy s výpovědní dobou), ale
>okamžitě zrušil prac. poměr, což je rozdíl. V takovém
>případě mu náleží odstupné. A odstupné jsou sice příjmy,
>které se započítávají do potvrzení o zdanitelných
>příjmech (toto potvrzení se týká daní), ale nezapočítávají
>se do průměrného výdělku ani do výdělků, ze kterých se
>odvádí pojištění.
Do potvrzení o zaměstnání neuvádíte vůbec nic o výdělku ani o odstupném. Pouze na žádost zaměstnance vystavíte potvrzení o průměrném výdělku (do kterého se ovšem odstupné nezapočítává), který vypočítáte podle zákona (tzn. průměr na hodinu, který je platný v den skončení poměru x 21,74 x úvazek toho pracovníka). Pokud bude chtít ÚP vědět něco dalšího, pošle si svůj formulář, kde jim vyplníte, co budou chtít vědět. Ale na podporu nemá odstupné vliv.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
8. 12. 2008 14:13
prosím o radu, musí být na zápočtovém listu uvedeno odstupné?