Omylem zaúčt. FA v roce 2007

• (neregistrovaný)

8. 12. 2008 19:02

Firma v roce 2007 omylem zaúčtovala přijatou FA, která v účetnictví neměla být (původní faktura se ihned po domluvě s dodavatelem měnila na jinou částku, ovšem majitel ji "zapomněl" vyhodit a předložil k zaúčtování obě).

Nyní se na to došlo, protože FA pochopitelně visí v neuhrazených závazcích. Bylo účtováno do daňových nákladů a uplatněn odpočet DPH.

Jak to nyní (2008) co nejjednodušeji opravit? Dodatečné přiznání majitel nechce raději podávat (=zbytečně na sebe upozorňovat). Napadá mě udělat si "storno" této faktury a snížit náklady i DPH v roce 2008 (do roku 2007 "nerýpat"). Jistě, není to účetně čisté... ale v konečném důsledku by FU "dostal, co mu patří" - akorát s ročním zpožděním.

Při kontrole: uznali by finančáci tento postup? Pochopitelně počítám s úroky...

Děkuji za Vaše rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 12. 2008 7:38

Petra (neregistrovaný)

Re: Omylem zaúčt. FA v roce 2007
      Taky jsem řešila skoro stejný problém. Daňový poradce mi řekl, že máme každopádně udělat dodatečné přiznání, s tím ale vedení taky nesouhlasí, takže jsme to ještě nedořešili. Berou to tím stylem, že pokud nepřijde kontrola, tak je na řešení staré chyby času dost. Navíc teď jednu zrovna máme na roky 2003, 4 a 5, tak na sebe nechtějí upozornit ještě tímto. Mně, jako účetní, to ale leží v žaludku, takže jsem vymyslela způsob, jak se z toho elegantně vyvléknout, s tím ale zase nesouhlasí dodavatel služeb, protože by musel přepisovat předměty fakturace na dokladech, a to se mu nechce. Přitom vede JÚ, takže by mu to nic neudělalo.
      Chtěla jsem to udělat letos jako vy, ale poradce to nedoporučil, prý je to průhledný jednoduchý podvod. Šéfová řekla, že to v nejhorším případě necháme tak, to, že nám tam visí X let závazek, je prý přece naše věc a FÚ to nemusí zajímat. Už ale nedomyslela, že si mohou požádat dodavatele o součinnost...
      Takže rada zní: Buď podejte dodatečné, nebo to tam nechte a doufejte, že vám nenahlásí kontrolu. To je asi tak všechno, co s tím můžete dělat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).